Auttaako sinkki koronaan? Entä C-vitamiini?

Näitä kysymyksiä on viime aikoina kysytty meiltä paljon. Alkuun ajattelimme, että emme ottaisi asiaan mitään kantaa ja antaisimme tutkijoiden ja viranomaisten tehdä työnsä rauhassa. Nyt päätimme kuitenkin rikkoa hiljaisuuden, koska perättömien netti- ja somekirjoitteluiden määrä alkoi käydä sietämättömäksi.

Vanhassa maailmassa ennen koronapandemiaa suosituksemme vastustuskyvyn ylläpitämiseksi oli tämä:

  1. Syö terveellisesti ja monipuolisesti.
  2. Halutessasi voit ottaa joka päivä ravintolisänä 1000 mg C-vitamiinia ja 25 mg sinkkiä. Mikäli sinulla on puutetta näistä ravintoaineista, ne voivat auttaa vastustuskykyäsi pysymään normaalina, mutta ne eivät estä sinua sairastumasta.
  3. Flunssan ensioireisiin kannattaa kokeilla kolmen päivän tehokuuria sinkkiasetaattia suun ja nielun limakalvoille 80 mg/vrk. Muista tarkistaa että käyttämäsi kuuri on CE terveydenhuollon tuote eikä ravintolisä. Kyseinen tehokuuri on laajalti tehokas, toki haittojakin voi olla.
  4. Flunssan ensioireisiin on tutkimuksissa kokeiltu myös C-vitamiinia 6000 mg/vrk nieltävinä tai poretabletteina. Kyseinen kuuri auttaa melko kapealla ihmisjoukolla, teho on vähäisempi ja haittoja on. Näinollen emme yleensä suosittele kyseistä kuuria.
  5. Lopeta tehokuuri, jos oireet eivät helpota, tai jos haitat käyvät hyötyjä suuremmiksi.
  6. Tyypillisesti emme suosittele molempia tehokuureja yhtä aikaa. Syitä on useita mm. C-vitamiinin heikko teho, C-vitamini saattaa heikentää sinkkiasetaatin tehoa suun ja nielun limakalvoilla ja yhdessä ne saattavat aiheuttaa entistä pahempia vatsavaivoja.

Ja yllätys yllätys: Tämän ohjeistuksen osalta mikään ei ole vielä muuttunut koronapandemian aikana.

Terveellisiä ruoka-aineita
Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta.

Virukset flunssan takana

Pureudutaan ensin erilaisiin taudin aiheuttajiin. Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia tunnetaan toistasataa erilaista virusta, jotka jakaantuvat noin puoleen tusinaan ryhmään. Yleisimpiä flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia ovat rino- ja koronavirukset. Kyllä luit oikein, mutta jatka lukemista.

Yksi virusryhmistä, influenssavirukset, aiheuttavat influenssan. Perinteisesti flunssa ja influenssa on haluttu erottaa tiukasti toisistaan. Flunssaa vakavampi influenssa kulkee epidemioina, ja se tulee yleensä yhtenä rysäyksenä keväällä. Lisäksi influenssiin on olemassa rokotteita.

Jo vanhassa maailmassa monet asiantuntijat olivat sitä mieltä, että flunssat ja influenssat ovat lopulta melko samanlaisia ja niitä ei tulisi luokitella erikseen.

Nyt maailma on muuttunut uudenlaisen koronaviruksen myötä.

Nyt maailma on muuttunut uudenlaisen koronaviruksen myötä. Viruksen virallinen nimi on SARS-CoV-2 tai 2019-nCoV, se kuuluu koronavirusten ryhmään ja on läheistä sukua vuosien 2002-2003 SARS-virukselle. SARS-CoV-2 aiheuttaa taudin nimeltä COVID-19 (lyhenne sanoista Corona Virus Disease 2019).

Tällä hetkellä pienin huolemme lienee se, mihin tautiluokkaan COVID-19 lopulta määritellään. Aika näyttää, määritelläänkö se influenssaksi, keksitäänkö sille kokonaan oma ryhmänsä vai niputetaanko jatkossa kaikki hengitystieoireita aiheuttavat virukset samaan ryhmään.

Influenssaan on olemassa rokotteita, koronaan ei vielä.

Tieteellisiä tutkimuksia sinkin tehosta

Tällä hetkellä sinkistä, flunssasta ja viruksista tiedetään tämä:

  • Flunssan ensioireisiin aloitettu 80 mg/vrk sinkkiasetaatti imeskelytabletti (CE terveydenhuollon tuote) lyhentää flunssan keston keskimäärin seitsemästä neljään päivään. Lisäksi flunssan oireet vähenevät keskimäärin 36 prosenttia.
  • Tulos perustuu 13 erilliseen kliiniseen tutkimukseen, 1401 hoidettuun potilaaseen ja kolmeen laajaan meta-analyysiin.
  • Taudin aiheuttajia ei näissä tutkimuksissa ole useimmiten tunnistettu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yleisimmät taudin aiheuttajat ovat todennäköisesti mukana ja keskiarvottuvat mukaan tulokseen.
  • Mukana on siis todennäköisesti reilusti rino- ja koronavirusinfektioita (siis vanhan mallisia) sekä jonkin verran adeno- ja influenssavirusinfektioita.
  • Uudentyyppisiä SARS-CoV-2 koronavirusinfektioita ei todennäköisesti tutkimuksissa ole mukana.
  • Kuinka hyvin sinkkiasetaatti tehoaa eri viruksia vastaan, ei siis tarkalleen tiedetä.
  • Miten sinkkiasetaatti tehoaa viruksia vastaan, ei myöskään tarkalleen tiedetä.
  • Yksi poikkeus on rinovirus, jonka osalta spesifiä tietoa on jonkin verran: Teho on hyvä, ja sinkki todennäköisesti hidastaa jollain tavalla viruksen replikoitumista eli kahdentumista.

Tällä hetkellä ei siis ole mitään tietoa (puolesta eikä vastaan), auttaako sinkkiasetaattitehokuuri SARS-CoV-2-koronavirusinfektioon. Näin ollen ohjeistuksemme säilyy ennallaan. Aloita sinkkiasetaatti (CE-merkitty tuote) tehokuuri heti , mikäli tunnet flunssan ensioireita. Kyseessä saattaa hyvinkin olla joku muu edellä mainituista taudinaiheuttajista.

Jos kyseessä on SARS-CoV-2-koronavirusinfektio, tehokuuri voi joko auttaa tai sitten ei, haittaakaan siitä ei tällä hetkellä tiedetä olevan. Lopeta tehokuuri, mikäli vointisi heikkenee tai muuten koet, että kuurista ei ole apua.

Clinicaltrials.gov-tietokanta listaa maailmalla meneillään olevia kliinisiä tutkimuksia. Sen mukaan tällä hetkellä ei ole vielä aloitettu yhtään kliinistä tutkimusta sinkin tehosta SARS-CoV-2-infektiota vastaan. Muutamia kirjallisuuskatsaus- tai soluviljelytyyppisiä julkaisuja aiheesta löytyy.

Käsien pesu on todistetusti toimiva keino estää koronatartuntaa.

C-vitamiinin vaikutusta koronaan tutkitaan

Katsotaan loppuun, mikä on tilanne C-vitamiinin osalta. Clinicaltrials.gov-tietokannasta löytyy kaksi kliinistä tutkimusta C-vitamiinin tehosta SARS-CoV-2-infektiota vastaan. Kiinassa yhdelle vakavasti sairaalle COVID-19-potilaalle annettiin suonensisäisesti C-vitamiinia.

Vältä ihmisjoukkoja ja pese kädet!

Italiassa rekrytoidaan henkilöitä kokeeseen, jossa sairaalahoidossa oleville COVID-19-potilaille aiotaan antaa suun kautta C-vitamiinia. Tuloksia ei vielä ole raportoitu.

Tällä hetkellä vain kahdesta asiasta on varmaa näyttöä SARS-CoV-2-infektion torjuntaan: Vältä ihmisjoukkoja ja pese kädet! Tämä on tilanne tänään 30.3.2020. Jäämme seuraamaan mitä tapahtuu. Huolehtikaa itsestänne ja läheisistänne.

Tekstin on kirjoittanut Apteq-tuotteiden tuotepäällikkö Mikko Karjalainen. Karjalainen on koulutukseltaan kemisti FM ja hänellä on 20 vuoden työkokemus lääke- ja terveysteollisuudesta. Mikko on työskennellyt mm. biologisten lääkkeiden, analytiikan, lääkinnällisten laitteiden ja ravintolisien parissa.

Jaa tämä artikkeli: