Liuskoittuvat kynnet ovat yleinen vaiva – Näin saat vahvemmat kynnet

Haluaisitko kasvattaa kauniit, pitkät kynnet, mutta kasvattamisen estää kynsien liuskoittuminen? Kynsien kärkiosien kerroksittaista hilseilyä kuvataan lääketieteellisellä termillä onychoschizia.

Usein se vaivaa keski-ikäisiä ja iäkkäitä naisia. Tämä johtuu siitä, että iän myötä kosteus vähenee niin ihosta, hiuksista kuin kynsistäkin.

Kynnet muodostuvat keratiinista eli samasta proteiinista kuin hiukset. Niissä on monta päällekkäistä kerrosta ja keratiinin muodostama ”sidos” pitää kerrokset yhdessä. Kun tämä sidos heikkenee, kerrokset irtoavat ja erkanevat toisistaan. Syntyy onychoschizia eli kynsien liuskoittuminen.

Ongelma on ainakin kosmeettinen, mutta pahimmillaan liuskoittuminen estää kynnen tehtävän suojata sormenpäitä. Liian lyhyeksi liuskoittunut kynsi voi aiheuttaa sormen kärjen aristamista. Käytännön elämässä tämä pieneltä kuulostava vaiva on varsin hankala, sillä aristava sormenpää osoittaa, miten monessa tilanteessa tarvitsemmekaan sormiamme.

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Rasvaus on paras hoito liuskoittuviin kynsiin

Parhaita apuja kynsien liuskoittumiseen on huolehtia kynsien säännöllisestä rasvaamisesta. Kosteuta kynsiä voiteella tai kynsienhoitoseerumilla pari kertaa päivässä. Kynnenvahvistajaa kannattaa käyttää vain lyhyenä kuurina.

Kynsiä voi suojata myös värittömällä kynsilakalla. Nylonkuituja sisältävä kynsilakka voi auttaa vahvistamaan kynsiä.

Yleensä liuskoittuvat kynnet eivät vaadi lääketieteellistä hoitoa, mutta pahimmillaan ne voivat aiheuttaa sormenpäihin kipua ja verenvuotoa. Silloin on aiheellista ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Käsiä ja kynsiä rasvataan.
Käsien rasvauksessa kannattaa huomioida erityisesti kynnet.

Liuskoittuvien kynsien sisäiset syyt

Syyt kynsien liuskoittumisen takana voivat olla sisäisiä tai ulkoisia, ja kulloisiakin syitä voi olla hankala selvittää. Yksi vinkki on vertailla sormien ja varpaiden kynsiä keskenään. Jos ongelma on vain pelkästään toisissa kynsissä, syy on todennäköisesti ulkoinen. Sekä sormien että varpaiden kynsiä vaivaava ongelma puolestaan viestii siitä, että taustalla ovat sisäiset syyt.

Sisäiset syyt voivat vaihdella, ja joskus taustalla on jonkin hivenaineen puutos elimistössä. Kynsien hyvinvoinnin edistämiseksi kannattaa varmistaa, että elimistö saa tarpeeksi ainakin:

  • sinkkiä
  • seleeniä

On hyvä huomioida, että sormenkynsien kasvu täyteen pituuteensa kestää noin kuusi kuukautta. Niinpä kynsien kanssa ilmenevä ongelma voi juontaa juurensa useita kuukausia sitten tapahtuneeseen asiaan.

Joissakin tapauksissa sekä sisäiset että ulkoiset muutokset eivät tuo toivottua apua kynsien lohkeiluun. Silloin on aiheellista olla yhteydessä lääkäriin, joka voi selvittää, löytyykö kynsien ongelmien taustalta jokin lääketieteellinen syy, kuten kilpirauhasen toimintahäiriö tai proriasis.

Ulkoiset syyt liuskoittuviin kynsiin

Kynsien liuskoittumisen ulkoisista syistä yleisin lienee käsien liika liottaminen kuumassa vedessä. Se aiheuttaa kynsien pehmenemistä ja kuivumista, mistä seuraa liuskoittumista. Vältä siksi liikaa käsien altistamista kuumalle vedelle.

Tiskaa, siivoa ja tee puutarhatöitä puuvillalla vuoratuissa suojakäsineissä. Myös muun vedessä liottamisen, kuten uimisen, jälkeen on aiheellista rasvata kädet.

Vältä liikaa käsien altistamista kuumalle vedelle.

Kynnet voivat reagoida johonkin aikanaan sattuneeseen kolhuun, josta on aiheutunut kynnelle vaurio. Myös perimä ja stressi voivat vaikuttaa siihen, että kynnet liuskoittuvat.

Kynsien liuskoittumista voi edistää huomaamattaan myös silloin, kun käyttää niitä liian ahkerasti työkaluina. Tavaroita ei kannattaisi nostella kynsillä tai käyttää kynsiä avaamistyökaluna. Näissä töissä kannattaa käyttää mieluummin sormenpäitä.

Nainen istuttaa ruusuja suojakäsineet kädessään.
Piilota kynnet puutarhatöissä suojakäsineisiin.

Hoida kynsiä hellävaroen

Kynsien arkisessa hoidossa kannattaa huomioida tiettyjä seikkoja:

  • Älä käytä kynsien lyhentämiseen saksia, kynsileikkureita tai karheaa kynsiviilaa.
  • Viilaa kynnet sormenpään muotoisiksi, äläkä jätä niihin teräviä kohtia kärkeen tai reunoihin. Terävistä kohdista kynnet murtuvat ja halkeavat helpommin.

Kiillottaminen saa kynnet näyttämään terveiltä, tasaisilta ja sileiltä. Muista kuitenkin kiillottaa kynnet varovasti ja tehdä se vain yhteen suuntaan. Edestakainen liike voi ohentaa kynsilevyä ja tehdä sen alttiiksi liuskoittumiselle.

Kynsilakan poistamisessa malta mielesi äläkä revi kynsilakkaa. Repiessä mukaan lähtee helposti osa kynnen pintakerrosta, mikä vaurioittaa kynnen rakennetta. Kynsilakan poistoon kannattaa valita aine, joka ei sisällä kynttä haurastuttavaa asetonia tai formaldehydiä, joka puolestaan allergisoi helposti.

Kauniita kynsiä viilataan.
Käytä liuskoittuvien kynsien lyhentämisee viilaa, älä kynsisaksia tai -leikkureita.

Teko- ja akryylikynnet voivat olla riski liuskoittumiseen

Teko- tai akryylikynsien käyttö voi myös olla yksi syy liuskoittuvien kynsien takana. Jos kuitenkin haluat käyttää niitä, varmista vähintään se, että kynsien laittaja on asiansa osaava ammattilainen.

Poista tekokynnet varovasti naarmuttamatta kynttä tai vetämättä niitä pois. Jos vedät tai pakotat päällysteen muuten pois, kynsi voi vaurioitua ja liuskoittua. Pahimmillaan se voi johtaa kynsilevyn alla olevan kynsipedin vahingoittumiseen ja kynsien muuttumiseksi ohuiksi ja hauraiksi.

Lähteet:
Healthline
Duodecim Terveyskirjasto
Yliopiston apteekki

Apteq Nail Extra

Nopea apu vaurioituneille kynsille.

Jaa tämä artikkeli: