Valitse oikeanlainen sinkki flunssaan ja flunssan ehkäisyyn

Radion kuuntelijat saattavat muistaa taannoisen suosikkikanavan sinkkiepisodin. Radiojuontaja otti kerralla kolme nieltävää 50 mg sinkkiglukonaattitablettia, koska hänen kollegallaan oli flunssa.

Tempusta seurasi oksentelua, ripulointia ja sekava soitto suorassa lähetyksessä myrkytyskeskukseen. Mikäköhän mahtoi mennä pieleen? Tämä vastaus on helppo muistaa: kaikki!

❌Juontaja otti sinkkiä ennaltaehkäistäkseen flunssan. Tämä on väärin, sinkillä on merkittävä teho ainoastaan flunssan ensioireisiin.

❌ Juontaja otti sinkkiä 150 mg päivässä. Tämä on liikaa päivässä, oikea tehoannos flunssan ensioireisiin on 80 mg päivässä.

❌ Juontaja otti 150 mg sinkkiä kaikki kerralla. Tämä on liikaa kerralla, oikea annostus flunssan ensioireisiin on 10 mg kahden tunnin välein hereilläoloaikana.

Juontaja otti sinkkiglukonaattia. Sen osalta näyttö on ristiriitainen, paras ja tutkituin sinkin muoto flunssan ensioireisiin on sinkkiasetaatti.

Juontaja otti sinkin nieltävinä tabletteina. Tämä on väärä annostustapa, oikea annostustapa flunssan ensioireisiin on imeskelytabletti tai sinkkisuihke.

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Oikea sinkki flunssaan

Toisin kuin juontaja, valitse sinä flunssan hoitoon kerralla oikeanlainen sinkkivalmiste:

sinkkiasetaatti imeskelytablettina tai suihkeena

annostus 10 mg kerralla, noin kahden tunnin välein hereilläoloaikana

✔ yhteensä 80 mg päivässä, muutaman päivän ajan, kunnes oireet helpottavat

aloita kuuri mahdollisimman nopeasti flunssan ensioireiden alettua

Muista varmistaa, että kyseessä on CE merkitty terveydenhuollon tarvike flunssan hoitoon eikä ravintolisä. Varmista että tuote ei sisällä sitruunahappoa tai C-vitamiinia, sillä molemmat ainesosat heikentävät sinkkiasetaatin tehoa.

Vielä jos muistat varata sinkkiasetaattikuurin valmiiksi kotisi lääkekaappiin, niin kaikki on täydellistä. Näinä aikoina ei suositella flunssan oireissa apteekkiin menoa.

Nainen laittaa sinkkitabletin suuhunsa.
Sinkkiasetaattitabletti kuuluu imeskellä suussa, jotta se tehoaa flunssan ensioireisiin.

Tutkimus osoittaa tehon

Miksi juuri näin? Tutkijat kävivät läpi valtavan aineiston (13 kliinistä tutkimusta, 1401 hoidettua potilasta ja kolme laajaa meta-analyysia). He huomasivat, että nimenomaan flunssan ensioireisiin aloitettu 80 mg/vrk sinkkiasetaatti paikallisesti suun ja nielun limakalvoille lyhensi flunssan keston keskimäärin seitsemästä neljään päivään.

Tutkijat eivät vielä tarkalleen tiedä, mitä elimistössä tällöin tapahtuu, mutta teorioita toki löytyy.

Kun flunssan ensioireet ilmaantuvat, suun ja nielun limakalvoilla liikkuu viruksia, jotka yrittävät tarttua soluihin ja infektoida niitä. Tarttumiseen virukset käyttävät solujen pinnalla olevia reseptoreja. Tartuttuaan reseptoriin virus pääsee solun sisään ja alkaa käyttää sitä isäntänään lisääntyäkseen.

Jossakin vaiheessa infektoitunut solu kuolee ja hajoaa vapauttaen ympäristöönsä reilusti uusia viruksia.

Jossakin vaiheessa infektoitunut solu kuolee ja hajoaa vapauttaen ympäristöönsä reilusti uusia viruksia. Yksi virus voi infektoida seuraavan solun, toinen virus saattaa aivastuksen myötä lennähtää uuden ihmisen limakalvoille.

Erään teorian mukaan sinkkiasetaatissa sinkin ja asetaatin välillä on erittäin heikko kemiallinen vuorovaikutus. Liuetessaan sylkeen ja sen kautta limakalvoille enemmistö sinkkimolekyyleistä liikkuu limakalvoilla vapaina sinkki-ioneina.

Tässä teoriassa vain vapaat sinkki-ionit mahtuvat istahtamaan suussa ja nielussa solujen pinnalla oleviin reseptoreihin ja näin estävät viruksen tarttumisen soluun. Alkanut flunssa hiipuu pois, kun virukset eivät tahdo enää löytää soluja, joihin tarttua ja joita infektoida.

Entä sitten flunssan ennaltaehkäisy?

Kun se sinkkiasetaatti kerran on niin tehokas flunssan ensioireisiin, niin voisinkohan imeskellä tai suihkautella sitä ennaltaehkäisevästi, että en tulisi ollenkaan kipeäksi?

Sinkkiasetaatin (tai minkään muunkaan sinkin) ennaltaehkäisevästä tehosta flunssan torjunnassa ei ole olemassa pitävää näyttöä. Toisin sanottuna, käyttämällä jatkuvaa tehoannosta sinkkiä et voi ennaltaehkäistä flunssaa, päinvastoin saatat altistua sinkin liikasaannille ja haittavaikutuksille.

Sinkkiporetabletti esimerkiksi C-vitamiiniin yhdistettynä tukee vastustuskykyä.

Sinkki ja vastustuskyky

Ravintolisänä otettavalle sinkille on kuitenkin olemassa hyväksytty terveysväite: ylläpitää normaalia vastustuskykyä. Ravintolisänä otettavan sinkin päivittäisen saannin vertailuarvo on 10 mg ja päivittäisen turvallisen saannin yläraja on 25 mg.

Mitäs ihmettä tämä sitten oikein tarkoittaa? Nyt puhutaan ravitsemuksesta ja pitkän aikavälin terveysvaikutuksista. Tässä yhteydessä sinkki päätyy suun ja vatsan kautta ihmisen verenkiertoon, kudoksiin ja soluihin vaikuttaen sieltä lukuisiin elimistön toimintoihin kuten immuunipuolustukseen.

Sinkki muodostaa olennaisen osan monista entsyymeistä ja sillä on tärkeä rooli proteiinisynteesissä sekä solujen jakautumisessa. Sinkin on arvioitu olevan yli 300 proteiinin rakennusosa.

Sinkki ei varastoidu elimistöön, joten sitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Ruuasta sinkkiä saadaan mm. viljasta, lihasta ja maitotuotteista, pähkinöistä ja kanamunista. Suomalaiset saavat yleensä suosituksiin verrattuna riittävästi sinkkiä ravinnostaan.

Sinkin on arvioitu olevan yli 300 proteiinin rakennusosa.

Mikäli epäilet riittämätöntä saantia, voit turvallisesti täydentää ruokavaliotasi 10–25 mg sinkkiä/vrk sisältävällä ravintolisällä. Tällä kertaa annosmuodolla ei ole suurta merkitystä. Käytä valmistetta, joka on sinulle kätevä ja mieluisa. Purutabletti, poretabletti tai nieltävä tabletti, kaikki toimivat hyvin.

Myöskään sinkin muodolla ei nyt näyttäisi olevan suurta merkitystä. Eräässä tutkimuksessa sinkkisitraatti ja sinkkiglukonaatti imeytyivät molemmat yhtä hyvin ja paremmin kuin esimerkiksi sinkkioksidi.

Valitse vastustuskyvylle oikeanlainen sinkkivalmiste:

Itsellesi mieluisa annosmuoto: puru-, pore- tai nieltävä tabletti/kapseli

annostus 10–25 mg päivässä

✔ sopii jatkuvaan käyttöön

✔ esim. sinkkisitraatti ja sinkkiglukonaatti ovat hyviä sinkin muotoja

Tällä kertaa tuoteluokka on ravintolisä. Tabletin muiden mahdollisten ainesosien ei nyt tiedetä heikentävän tuotteen tehoa. Esim. C- ja D-vitamiini voidaan hyvin ottaa samassa tabletissa.

Takaisin radioon

Mennään lopuksi takaisin radioon. Tällä kertaa flunssatutkija dosentti Harri Hemilän haastatteluun Ylen Radio Suomen Päivässä 14.9.2020.

Hemilä kiteyttää: ”Jos flunssan kestoa haluaa lyhentää, niin on olemassa hyvin vahva tieteellinen näyttö siitä, että sinkkiasetaattikuuri paikallisesti nieluun tehoaa, kun se aloitetaan nopeasti taudin alkamisen jälkeen”. Ja jatkaa: ”Ei flunssaa kannata murehtia, se tulee aikuisille keskimäärin kaksi kertaa vuodessa”.

Ei siis murehdita, vaan nautitaan upeista syyspäivistä!

Tekstin on kirjoittanut Apteq-tuotteiden tuotepäällikkö Mikko Karjalainen. Karjalainen on koulutukseltaan kemisti FM ja hänellä on 20 vuoden työkokemus lääke- ja terveysteollisuudesta. Mikko on työskennellyt mm. biologisten lääkkeiden, analytiikan, lääkinnällisten laitteiden ja ravintolisien parissa.

Apteq C + Sinkki

Vastustuskyvyn ja yleiskunnon ylläpitoon. Appelsiinin ja mustaherukan makuisena.

Jaa tämä artikkeli: