Jatkuva väsymys vie voimat

Väsyttääkö taas? Jatkuva väsymys on ikävä kaveri, sillä toimintakyky heikentyy väsymyksen vuoksi ja elämästä katoaa helposti ilo sekä innostus. Myös lähipiiri väsyneen ympärillä kärsii, sillä väsymys ei yleensä jalosta luonnetta eikä apaattinen seuralainen jaksa innostua muusta kuin seuraavasta nukkumaanmenosta.

Myös terveys kärsii jatkuvasta väsymyksestä. Pitkittyessään väsymys heikentää vastustuskykyä ja lisää riskiä diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Väsymykseen liittyy usein myös aloitekyvyttömyyttä, muisti- ja keskittymisvaikeuksia, ärtymystä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Nämä puolestaan voivat aiheuttaa ongelmia sosiaalisissa suhteissa sekä hankaloittaa työssä pärjäämistä. Joissakin töissä väsymys voi johtaa jopa itselle ja toisille vaarallisiin tilanteisiin sekä virheisiin.

melatoniini

Apteq Melatoniini Comp

Ainutlaatuinen yhdistelmävalmiste. Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa.

Väsymys – syyt vaivan takana

Kaikista tavallisin syy väsymyksen takana on liian lyhyet yöunet. Taustalla voi olla esimerkiksi valon lisääntymisestä johtuva päivärytmin siirtyminen myöhemmäksi.

Melatoniini on käpyrauhasen erittämä yöhormoni, jolla on unettava vaikutus. Melatoniinin eritys alkaa illalla pimeän tullen, ja se estyy valon vaikutuksesta. Apuun voi ottaa melatoniinilisän, joka auttaa lyhentämään nukahtamisviivettä.

Liian vähäisen unen taustalla voi olla myös liian myöhään nukkumaan meneminen, yölliset heräilyt tai liian aikaiset aamuheräämiset. Elämäntilannekin voi vaikuttaa, kuten pienten lasten vanhemmilla tai stressistä kärsivillä.

Jos väsyttää koko ajan, voi syynä olla joko liikunnan puute tai myös liiallinen fyysinen tai psyykkinen rasitus. Liian kova rasitus ei anna elimistölle mahdollisuutta palautua.

Muita jatkuvan väsymyksen taustalla olevia syitä ovat myös työuupumus ja liiallinen alkoholin käyttö.

Sairaudet väsymyksen syynä

Jos tuntuu siltä, että väsyttää koko ajan, voi taustasyy olla myös sairaudessa. Monien sairauksien oireisiin kuuluu väsymys ja sen vuoksi jatkuvasta väsymyksestä kärsivän kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Siellä päätetään mahdollisista jatkotutkimuksista. Esimerkiksi verenkuva voi paljastaa viitteitä joistakin sairauksista.

Väsymyksellä voi olla yhteys useisiin eri sairauksiin:

  • anemia
  • uniapnea
  • pitkäaikainen tulehdus
  • diabetes
  • kilpirauhasen vajaatoiminta
  • eteisvärinä
  • keuhkoahtauma
  • masennus
  • traumaperäinen stressihäiriö
  • krooninen väsymysoireyhtymä

Lisäksi useat lääkkeet, kuten esimerkiksi mieliala- ja allergialääkkeet, voivat itsessään aiheuttaa väsymystä.

Uupumukseen liittyy jatkuva väsymys ja voimattomuus. Taustalla on pitkään jatkunut toiminta, jossa voimia on tarvittu enemmän kuin mihin omat voimavarat riittävät. Tyypillistä on, että lepo ei auta virkistymään, mieliala muuttuu kyyniseksi ja mielenkiinto häviää. Avuksi tarvitaan tällöin muun muassa vaatimusten sovittamista voimavaroihin ja usein myös jonkinlainen terapia on tarpeen.

Rekan kuljettaja on väsynyt ja haukottelee.
Esimerkiksi ammattikuljettan työssä nukahtelu on erittäin vaarallista.

Uniapnea saa nukahtamaan istualleen

Jatkuvan väsymyksen taustalta löytyy usein uniapnea. Uniapneassa unen aikana tapahtuu paljon hengityskatkoksia. Hengityskatkokset kestävät vähintään 10 sekuntia, ja ne päättyvät lyhyisiin havahtumisiin. Tämän vuoksi uni on rikkonaista ja ihmiselle tulee univaje.

Päivisin uniapnea aiheuttaa väsymystä, uneliaisuutta ja pakkoa ottaa päiväunia. Uniapneaa sairastava voi nukahtaa tuolissa istuessaan tai jopa liikennevaloihin. Keskittyminen kärsii, samoin muistin toiminta.

Uniapnean taustalla on usein lihavuus. Siksi parhaita apuja uniapnean hoitoon on laihduttaminen ja säännöllinen liikunta.

Nukkuessa hoitona on asentohoito, joka estää selällään nukkumisen, hengitysmaskin avulla toteutettava ylipainehoito tai suussa nukkuessa pidettävä uniapneakisko.

Krooninen väsymysoireyhtymä

Krooninen väsymysoireyhtymä on pitkäaikainen tila, jossa henkilö on erittäin väsynyt ja väsyy pienestäkin fyysisestä tai psyykkisestä rasituksesta. Väsymys ei häviä levossa. Lisäksi oireyhtymästä kärsivällä voi olla:

  • lihaskipua
  • huimausta
  • päänsärkyä
  • unettomuutta
  • ärtyneisyyttä
  • nivelkipuja
  • muisti- ja keskittymisvaikeuksia

Kroonisen väsymysoireyhtymän syytä ei tiedetä, mutta nykyisin sitä pidetään luonteeltaan neurologisena sairautena. Joskus se kehittyy vaikean tai pitkäaikaisen sairauden seurauksena, vaikka sairaus onkin mennyt ohi. Nykykäsityksen mukaan jatkuva väsymystila voi olla tiettyjen virusinfektioiden seuraus.

Kroonisen väsymysoireyhtymään ei ole olemassa mitään erityistä hoitoa. Säännöllinen liikunta ja lihasvenyttely, fyysisen kunnon kohentaminen ja ylläpitäminen lievittävät usein oireita. Liikunta täytyy kuitenkin aloittaa hyvin rauhallisesti, ettei kunto sen vuoksi heikkene.

Nainen nukkuu.
Unelle ja nukkumiselle kannattaa luoda mahdollisimman suotuisat olosuhteet.

Mikä auttaa väsymykseen?

Monella väsymyksen tärkein hoito on unen määrän lisääminen ja unelle otollisten olosuhteiden luominen. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi illan rauhoittamista nukkumaanmenoa varten, virikkeiden välttelemistä joitakin tunteja ennen nukkumaanmenoa ja makuuhuoneen nukkumisolosuhteiden optimointia.

Illalla nukahtamista ja päivän vireystilan ylläpitoa voi auttaa liikunnan lisääminen erityisesti aamupäivään. Myöhään illalla rasittava liikunta voi vaikeuttaa nukahtamista. Joissakin tilanteissa väsymystä aiheuttaa liian kova fyysinen tai psyykkinen rasitus, jolloin rasitusta pitää pyrkiä vähentämään.

Stressaavan elämäntilanteen aiheuttama väsymys puolestaan voi vähentyä, jos stressiä saa lievennettyä. Jos stressin aiheuttajaa ei voi poistaa tai siihen vaikuttaa, voi apua saada erilaisista mielen tasapainoon vaikuttavista tekniikoista.

Lisäksi nautintoaineiden käytöstä aiheutuvaan stressiin avun voi saada vähentämällä niiden käyttöä.

Jos väsymyksen syynä on sairaus, tärkein apu on sairauden saaminen hoitotasapainoon. Esimerkiksi diabeteksessa huono hoitotasapaino vaikuttaa väsymyksenä, mutta hyvässä hoidossa oleva sairaus mahdollistaa normaalin elämän.

Toisaalta lääkkeetkin voivat aiheuttaa väsymystä. Tarvittaessa lääkitystä on syytä tarkistaa, jos nykyisen lääkityksen tilalle löytyisi vähemmän väsyttävä vaihtoehto.

Jatkuvasta väsymyksestä kärsivän kannattaa myös tarkistaa ruokavalio. Varmista, että syöt tarpeeksi:

  • värikkäitä kasviksia vitamiinien ja hivenaineiden saamiseksi
  • pehmeitä rasvoja
  • B12-vitamiinia ja foolihappoa

Milloin tarkempiin tutkimuksiin?

Usein jatkuvan väsymyksen syy on helppo tunnistaa. Vähiin jääneet yöunet tai tiukoille vievä elämäntilanne ovat selkeitä tekijöitä väsymyksen taustalla.

Tarkemmat tutkimukset ovat kuitenkin tarpeen, jos väsymyksen taustalla ei näyttäisi olevan selvää elintapoihin liittyvää syytä. Erityisesti näin on siinä tapauksessa, että väsymys vaivaa, vaikka unta saisikin tarpeeksi.

Lääkäriin kannattaa pyrkiä myös silloin, jos

  • päiväaikaan nukahtelee
  • väsymyksen lisäksi esiintyy selittämätöntä laihtumista, lämpöilyä ja vatsakipuja

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Apteekki.fi
Duodecim Terveyskirjasto

Apteq B12-vitamiini

Hyvin imeytyvää, puhdasta ja vatsaystävällistä metyylikobalamiinia.

Jaa tämä artikkeli: