Maitohappobakteerin hyödyt lapsille ja vauvoille

Maitohappobakteereiden hyötyjä on tutkittu sekä lapsilla että aikuisilla. Osa hyödyistä vaikuttaa esiintyvän erityisesti lapsilla ja vauvoilla, ja ne kohdistuvat pääasiassa suoliston toimintaan sekä immuunipuolustuksen vahvistumiseen.

Maitohappobakteereista on olemassa valtava määrä erilaisia kantoja. Monia niitä on tutkittu ja tutkimuksissa on havaittu, ettei kaikkien kantojen vaikutukset ole samoja. Siksi maitohappobakteereista kannattaakin valita sellainen kanta, jonka teho on osoitettu tutkimuksilla. Tällaista todistetusti terveydelle hyödyllistä maitohappobakteeria voidaan kutsua myös probiootiksi.

Eniten tutkittuja maitohappobakteereita ovat:    

  • Lactobacillus-maitohappobakteeri (erityisesti Lactobacillus GG)
  • Bificobacterium-maitohappobakteeri

Tutkimuksia on käynnissä koko ajan ja uusia maitohappobakteerien hyötyjä löytyy tutkimusten myötä.

Maitohappobakteereita kannattaa ottaa päivittäin suositeltu annos. Lapsilla annostus on sama kuin aikuisilla: 10 miljardia bakteeria päivässä.

Dira Protect tuotekuva

Dira Protect

Maitohappobakteeri-tehoyhdistelmä päivittäiseen käyttöön.

Purutabletit maistuvat lapsille

Lapsille maistuvat yleensä parhaiten purutabletit, joissa on käytetty maku- tai makeutusaineita. Lapsille on olemassa omia tabletteja, mutta useat tuotteet sopivat koko perheen käyttöön. Purutableteilla voidaan hoitaa myös suun bakteerikantaa.

Kapselit voivat olla hankalia niellä, mutta niiden sisältämän jauheen voi ripotella ruuan päälle. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei ripottele jauhetta liian kuumaan ruokaan, sillä maitohappobakteerit eivät kestä kuumuutta.

Vauvoille maitohappobakteerit annetaan tippoina. Lisäksi rintaruokinnassa olevat lapset saavat maitohappobakteereita äidinmaidon välityksellä.

Päivittäinen annos kannattaa ottaa tunnista puoleen tuntia ennen ruokailua, jotta maitohappobakteerit etenevät nopeasti vatsalaukusta suolistoon – suojaan vatsahapoilta.

Hyvin harvoin maitohappobakteereista aiheutuu vatsavaivoja. Jos näin käy, voi kokeilla ottaa annoksen illalla ennen nukkumaanmenoa.

Vauvalle on monta hyötyä maitohappobakteereista

Vauvan suoliston mikrobisto alkaa kehittyä jo ennen syntymää, mutta erityisesti alatiesynnytyksessä vauva saa bakteereja äidin synnytyskanavasta ja suolistosta. Keisarinleikkauksessa tämä altistus on heikompi ja erityisesti tehohoitoon joutuvilla keskosilla altistuminen on hyvin vähäistä.

Vauva saa maitohappobakteereita myös äidinmaidosta.

Vauva saa maitohappobakteereita myös äidinmaidosta. Ne säätelevät vastasyntyneen immuunijärjestelmää ja edistävät vauvan suolen toimintaa. Äidinmaidossa on lisäksi maitohappobakteereille mieluisia ravintoaineita. Näin ollen imettävän äidin kannattaa syödä säännöllisesti maitohappobakteereita.

Vauvan suoliston mikrobisto muokkautuu ensimmäisten elinvuosien aikana. Tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että mikrobiston vahvistaminen maitohappobakteereiden avulla tuo monenlaisia hyötyjä ja vähentää riskiä sairastua esimerkiksi:

  • välikorvantulehduksiin
  • toistuviin hengitystieinfektioihin
  • allergioihin
  • diabetekseen

Jos vauva joutuu antibioottikuurille, maitohappobakteerien käyttö on erityisen tärkeää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että maitohappobakteerit ehkäisevät antibioottiripulia.

Vaikutukset voivat ulottua myös pitkällä tulevaisuuteen. Tutkimuksissa on huomattu, että vauvana useita antibioottikuureja syöneet ovat lihavampia aikuisena. Syyksi on epäilty sitä, että usein syödyt antibioottikuurit ovat tuhonneet suoliston mikrobistoa.

Koliikkivauvojen hoitoon voi kokeilla maitohappobakteereita. Koliikista kärsivien vauvojen suoliston mikrobisto voi olla epätasapainossa, ja tutkimuksissa on saatu alustavia tuloksia siitä, että maitohappobakteerien antaminen vähentäisi suolistokipua.

Vauva äidin sylissä
Koliikkivauvat voivat saada apua maitohappobakteereista.

Allergiaperheen vauvalle apua maitohappobakteereista

Allergiasta kärsivillä perheille maitohappobakteerit voivat tuoda helpotusta. Turun yliopistossa on tehty asiasta paljon tutkimusta. Maailman allergiajärjestö WAO suositteleekin käyttämään probiootteja raskauden, imetyksen ja ensimmäisen elinvuoden aikana, jos perheessä on yksi tai useampi allerginen eli myös vauvalla on suuri allergiariski. Maitohappobakteereilla vaikuttaa olevan merkittävä vaikutus lapsen atooppisen ihottuman ehkäisyssä.

Riskilasten atooppisen ihottuman ehkäisyä on tutkittu nimenomaan Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerilla. Tutkimuksessa äideille annettiin tätä maitohappobakteeria ja heidän lapsilleen kehittyi kahteen ikävuoteen mennessä atooppista ekseemaa eli ihottumaa 15 prosentissa tapauksista. Verrokkiryhmässä esiintyvyys oli 47 prosenttia eli huomattavasti suurempi.

Hoitoa suositellaan perheille, joissa esiintyy

  • allergisia sairauksia
  • atooppista ihottumaa
  • astmaa

Hoito aloitetaan neljä viikkoa ennen laskettua aikaa ja sitä jatketaan vähintään kuuden kuukauden ajan. Koska Lactobacillus rhamnosus GG siirtyy äidinmaitoon, vauvan hoito voidaan toteuttaa niin, että imettävä äiti syö maitohappobakteeria.

Vauvojen lisäksi äidit hyötyvät maitohappobakteereiden syömisestä raskauden aikana. Turun yliopiston pitkäaikaisessa tutkimuksessa havaittiin, että Lactobacillus rhamnosus GG ja Bidifobactericum Lactis -maitohappobakteerin yhdistelmä oli tehokas raskausdiabeteksen estäjä.

Ravitsemusneuvontaa ja edellä mainittuja probiootteja saaneista raskaana olleista äideistä vain 13 prosenttia sairastui raskausdiabetekseen. Tutkimuksen muista osallistujista raskausdiabetekseen sairastui hieman yli kolmannes.

Vaippaan pukeutunut taapero
Lasten ihottumaa voidaan ehkäistä maitohappobakteereilla.

Lasten ripulin hoito maitohappobakteereilla

Suoliston ja aivojen välistä yhteyttä on viime vuosina tutkittu tarmokkaasti. Sanotaan jopa, että suolisto on ihmisen toiset aivot ja näin sillä olisi yhteys esimerkiksi neurologisiin tai käytöksen ongelmiin.

Varmoja tuloksia ei kuitenkaan vielä ole tarjolla. Mutkikkaaksi asian tekee se, että jokaisella ihmisellä on omanlaisensa suolistomikrobisto. Näin tietty maitohappobakteeri voi auttaa jotakin ihmistä, mutta toisella ihmisellä vastaavia hyötyjä ei näy.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että Lactobacillus rhamnosus GG auttaa lasten akuuttiin ripuliin. Taudin kesto lyhenee keskimäärin yhdellä vuorokaudella. Hoito suositellaan aloitettavaksi, kun lähipiirissä esiintyy akuuttia ripulitautia tai viimeistään silloin, kun akuutin ripulin ensimmäiset oireet alkavat. Erityisen hyvä tulos oli rotavirukseen aiheuttamissa ripuleissa. Lactobacillus rhamnosus GG auttaa ehkäisemään myös antibioottikuurin yhteydessä esiintyvään ripulia.

Lactobacillus rhamnosus GG auttaa lasten akuuttiin ripuliin.

Molempien ripulitautien hoidossa auttoi Lactobacillus rhamnosus GG:n lisäksi myös probiootteihin lukeutuva Saccharomyces boulardii -hiiva. Sen kohdalla täytyy kuitenkin muistaa, ettei hiivaa tule käyttää sairailla tai immuunipuutteisilla henkilöillä fungemian eli eräänlaisen sienitaudin riskin vuoksi.

Myös Lactobacillus rhamnosus GG:n vaikutusta lasten sairastuvuuteen on tutkittu. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Valion yhteistyössä tekemä tutkimus antoi viitteitä, että päiväkotilasten hengitystietulehdukset voisivat vähetä maitohappobakteerien käytön ansiosta.

Maitohappobakteereita saaneilla oli noin kuudenneksen vähemmän hengitystietulehduksia, etenkin akuutteja välikorvatulehduksia. Lisäksi heillä oli vähemmän antibioottihoitoja ja poissaoloja päiväkodista.

Tytöt rannalla
Maitohappobakteereilla voi pyrkiä välttämään vatsavaivoja matkoilla.

Lasten maitohappobakteerit mukaan matkalle

Jos lasten kanssa lähtee kauemmaksi maailmalle suuntautuville matkoille, voi vatsavaivoja pyrkiä välttämään käyttämällä maitohappobakteereita. Valitse valmiste, joka ei vaadi kylmäsäilytystä. Kuuri on hyvä aloittaa viimeistään viikkoa ennen matkan alkua.

Reissussa maitohappobakteereita kannattaa syödä säännöllisesti ja kuuria jatkaa vielä ainakin muutama päivä matkan jälkeen.

Luonnollisesti matkalla täytyy huolehtia erityisen hyvin käsien pesusta. Mukana kannattaa pitää lisäksi käsidesi ja käyttää sitä erityisesti ennen ruokailua sekä huolehtia siitä, etteivät lapset syö helposti pilaantuvia ruoka-aineita.

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto

Yleislääkäri-lehti

Dira Protect tuotekuva

Dira Protect

Maitohappobakteeri-tehoyhdistelmä päivittäiseen käyttöön.