Maitohappobakteerin vaikutus riippuu käytetystä kannasta

Maitohappobakteerit kuuluvat monen päivittäiseen rutiiniin. Maitohappobakteereja on jokaisen elimistössä, erityisesti suolistossa. Suolistomikrobeja onkin valtava määrä, ja niiden painoksi on arvioitu aikuisella ihmisillä puolitoista kiloa.

Kaikki maitohappobakteerit eivät kuitenkaan ole probiootteja, vaan niiksi kutsutaan sellaisia maitohappobakteereja, joilla on todistetusti terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Dira Protect tuotekuva

Dira Protect

Maitohappobakteeri-tehoyhdistelmä päivittäiseen käyttöön.

Paras maitohappobakteeri on vahva

Mahdollisimman vaikuttavaa maitohappobakteeria etsivän kannattaa kiinnittää huomiota maitohappobakteerien määrään tablettia tai kapselia kohden.

Vahvassa maitohappobakteerivalmisteessa on ainakin yhdeksän miljardia bakteeria päiväannosta kohden. Bakteerien määrä ilmoitetaan usein potenssilukuna, mikä voi hankaloittaa vahvuuksien vertailua. Yksi miljardi on potenssilukuna 10⁹.

Lisäksi on tärkeää, että tuotteessa käytetään eläviä maitohappobakteereja. Niiden säilymiseen elävinä vaikuttaa sekä tuotteiden valmistusprosessi että pakkaustapa. Esimerkiksi metallinen pakkaus lisää tuotteen säilyvyyttä.

Probioottien on tärkeää säilyä elävinä ruoansulatuskanavassa. Vatsahapot voivat tuhota probiootteja. Parhaiden ja tutkituimpien kantojen teho perustuu pitkälti juuri siihen, että ne ovat sopeutuneet elämään myös happamissa olosuhteissa.

Paras teho tutkitustakin maitohappobakteerista saadaan kuitenkin tyhjään mahaan otettaessa. Silloin mahassa on vähiten vatsahappoja ja maitohappobakteerit pääsevät paremmin kiinnittymään suoliston seinämille.

Suolistossa maitohappobakteerit kiinnittyvät suoliston pintaan ja näin estävät mahdollisesti haitallisten bakteerien lisääntymistä kilpaillen niiden kanssa elintilasta.

Mies pitelee vatsaansa.
Suolistossamme on puolitoista kiloa suolistomikrobeja.

Valitse tutkittu maitohappobakteerikanta

Maitohappobakteerikantoja on useita satoja. Oman hyvinvoinnin tukemiseksi käyttöön kannattaa valita mahdollisimman hyvin tutkittuja maitohappobakteereja.

Lactobacillus rhamnosus GG on maailman tutkituin maitohappobakteeri. Sen vaikutuksista on julkaistu yli 800 tieteellistä tutkimusta kansainvälisissä lehdissä. Lactobacillus-sukuun kuuluvat maitohappobakteerit tuottavat nimensä mukaisesti hiilihydraateista suolistossa maitohappoa.

Bifidobacterium animalis ssp. lactis on puolestaan maailman tutkituin bifidobakteeri. Suolistossa bifidobakteerit osallistuvat mm. ruuansulatukseen. Valtaosa bifidobakteereista elääkin ihmisen paksusuolessa.

Maitohappobakteeriyhdistelmä on tehokas

Kun maitohappobakteerituote sisältää useampaa kantaa, niiden yhteisvaikutus täytyy olla tutkittu. Vaikutukset voivat nimittäin olla toisiaan tukevia, mutta joissakin tapauksissa kannat voivat jopa heikentää toistensa tehoa.

Lactobacillus rhamnosus GG:n ja Bifidobacterium lactiksen yhteisvaikutus on laajalti tutkittu. Kannat tukevat toistensa vaikutusta, joten vaikutus on synerginen.

Tutkimuksessa on osoitettu, että Lactobacillus GG yli kaksinkertaistaa Bifidobacterium lactiksen sitoutumisen suoliston limakalvoon. Näin yhdisteestä saadut hyödyt kasvavat. Esimerkiksi Dira Protect purutabletti sisältää yhteensä 10 miljardia Lactobacillus rhamnosus GG- ja Bifidobacterium animalis ssp. lactis -maitohappobakteeria.

Vaikka maitohappobakteereja koskevia tutkimuksia on tehty paljon, Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt maitohappobakteereita koskevista terveysväitteistä vain yhden: Elävät viljelmät jogurtissa tai hapatetussa maidossa parantavat tuotteen laktoosin pilkkoutumista ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia.

Lääkärit ovat kuitenkin vakuuttuneempia asiasta, esimerkiksi Käypä hoito -suosituksessa erilaisien maitohappobakteerien käyttöä suositellaan.

Maitohappoja sisältävää jogurttia
Maitohappobakteereja käytetään myös hapanmaitotuotteiden valmistuksessa.

Maitohappobakteerit ovat hyvin siedettyjä

Yleisesti ottaen maitohappobakteerit ovat hyvin siedettyjä ja niitä voi huoletta käyttää oman hyvinvoinnin tukemiseksi.

Kuitenkin sellaisten henkilöiden, joiden vastustuskyky on sairauden vuoksi heikentynyt, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen maitohappobakteerien käyttämistä.

Lähteet:
Potilaan lääkärilehti
Tutkimusartikkeli
Healthline
Healthline

Dira Protect tuotekuva

Dira Protect

Maitohappobakteeri-tehoyhdistelmä päivittäiseen käyttöön.

Jaa tämä artikkeli: