Maitohappobakteerit – näin käytät niitä oikein

Elimistömme kuhisee erilaisia bakteereja, joista osa on hyviä ja tärkeitä, osa vahingollisia. Maitohappobakteerit ovat eläviä bakteereja, jotka vaikuttavat ruuansulatuskanavassa edistäen sen hyvää mikrobikantaa.

Ihmiset ovat käyttäneet maitohappobakteereita satojen vuosien ajan. Esimerkiksi bulgarialaisten pitkää ikää ja terveyttä pidettiin jo 1900-luvun alussa heidän syömänsä jugurtin ansiona.

Maitohappobakteerien tieteellinen tutkimus on aloitettu jo yli sata vuotta sitten. Tutkimusta hankaloittaa se, että erilaisia maitohappobakteerikantoja on satoja. Maitohappobakteereista käytetään myös nimitystä probiootti. Kaikki maitohappobakteerit eivät kuitenkaan ole probiootteja, sillä vain ne maitohappobakteerit, joiden terveyttä edistävä teho on voitu osoittaa laajoissa potilastutkimuksissa, luetaan probiooteiksi.

Eniten tutkittuja probioottikantoja ovat

  • Lactobacillus, joista erityisesti Lactobacillus GG -maitohappobakteeri
  • Bificobacterium-maitohappobakteeri
  • Saccharomyces boulardii -hiiva

Viime vuosien aikana maitohappobakteerien vaikutusta on tutkittu innokkaasti. On esitetty arvioita, että suoliston mikrobit, joihin maitohappobakteerit vaikuttavat, ovat yhteydessä esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen, ylipainoon, verisuonten kalkkeutumiseen ja useisiin aivosairauksiin.

Ylipäänsä suoliston merkitystä ihmisen kaikenlaiseen hyvinvointiin tarkistellaan yhä laajemmin. Tutkimuksia mutkistaa se, että jokaisella ihmisellä on omanlaisensa suolistomikrobisto. Sen vuoksi se, mikä auttaa yhtä, ei välttämättä toimi toisella.

Toisaalta – yleensä ottaen maitohappobakteereista ei myöskään ole haittaa. Ainoan poikkeuksen tässä muodostavat immuunipuutoksesta kärsivät, kuten syöpähoidoissa olevat ja joitakin autoimmuunisairauksia potevat, joiden kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen maitohappobakteereiden ottamista.

Maitohappobakteerien käyttö – milloin ne otetaan?

Yleinen suositus on, että probiootteja otetaan yksi annos päivässä. Tärkeää on myös ottaa maitohappobakteereja säännöllisesti päivittäin, sillä parhain ja pysyvin teho saadaan pitkäaikaisella käytöllä.

Parhaiten maitohappobakteerit tehoavat silloin, kun ne otetaan tyhjään vatsaan. Silloin ne päätyvät mahdollisimmat nopeasti suolistoon suojaan vatsahapoilta. Useissa maitohappobakteereissa on vatsahapoilta suojaava kalvo, sillä hapot ovat niin voimakkaita, että ne tuhoavat bakteerit. Vatsassa onkin vähemmän bakteereja kuin muualla ruuansulatuselimistössä.

Maitohappobakteereita myydään purutabletteina, kapseleina sekä ruuan päälle ripoteltavana jauheena. Kapselit voidaan myös avata ja niiden sisältö ripotella ruokaan. Yleisimmin maitohappobakteerit ovat pakastekuivattuja, ja ne aktivoituvat toimimaan ruuansulatuselimistön lämmössä.

Parhaan tehon säilyttämiseksi maitohappobakteereja kannattaa säilyttää huolellisesti kosteudelta ja valolta suojattuna. Myös kuumuus voi vahingoittaa bakteereja, joten ne pitää suojata kuumuudelta eikä maitohappobakteereja pidä sekoittaa yli 50-asteiseen ruokaan tai juomaan.

Mistä tietää, mikä on paras maitohappobakteeri?   

Markkinoilla on tarjolla valtavat määrät erilaisia maitohappobakteereja. Joissakin niistä on vain yhdenlaista maitohappobakteerikantaa, mutta useissa tuotteissa on yhdistelty erilaisia kantoja.

Kannattaa valita sellainen maitohappobakteerikanta, jota on tutkittu paljon. Näitä kantoja ovat muun muassa Lactobacillus GG ja Bificobacterium. Myös Saccharomyces boulardii -hiivaa on tutkittu paljon.

Maitohappobakteerien määrä tablettia tai kapselia kohden vaihtelee. Vahvaksi maitohappobakteerivalmisteeksi määritetään usein sellaista, jossa on ainakin yhdeksän miljardia bakteeria päiväannosta kohden. Bakteerien määrä ilmoitetaan yleensä potenssilukuna, mikä voi hankaloittaa vahvuuksien vertailua.

Maitohappobakteereja myydään monenlaisissa kaupoissa ja apteekeissa. Jos maitohappobakteerit hankkii apteekista, henkilökunnalta saa apua itselle sopivimman tuotteen valitsemisessa sekä tuotteiden vahvuuden vertailemisessa.

Maitohappobakteereja pinkillä taustalla
Maitohappobakteereista kannattaa valita sellainen kanta, jota on tutkittu paljon.

Antibiootit ja maitohappobakteerit     

Antibioottikuuri on tehokas apu tulehduksiin ja kuurien käyttö on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana. Antibiootit tappavat tehokkaasti tauteja aiheuttavia, vahingollisia bakteereita. Samalla ne kuitenkin tappavat myös elimistöä puolustavia ja sen toimintaa edistäviä bakteereja. Bakteerikannan palaaminen entiselleen antibioottikuurin jälkeen voi kestää kuukausia, jopa vuosiakin.

Antibioottikuuri aiheuttaa useille ihmisille ripulia, sillä ruuansulatuselimistön normaali toiminta häiriintyy antibioottien tuhottua hyvät bakteerit. Maitohappobakteerit voivat auttaa tässä tilanteessa, sillä niiden ansiosta hyvä bakteerikanta palautuu aiemmin normaaliksi ja sen myötä ruuansulatuselimistön toiminta voi normalisoitua. Maitohappobakteeri kannattaa ottaa eri aikaan kuin antibiootti. Käyttöä voi jatkaa ainakin kuukauden ajan antibioottikuurin jälkeen.

Maitohappobakteereja suositellaan erityisesti näissä tapauksissa:

  • Ihmisillä, joilla on ollut aiemmin antibiooteista aiheutunut ripuli.
  • Yli kymmenen päivää kestävissä antibioottikuureissa.
  • Antibiootista toiseen vaihtaneille potilaille, jos vaihto on tapahtunut suhteellisen lyhyessä ajassa.

Useat lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että probioottia saaneilla antibiootin aiheuttaman ripulin riski väheni noin kolmasosaan. Useimmissa tutkimuksissa probioottia on annettu noin viikon ajan antibioottihoidon aikana.

Maitohappobakteerit ja ripuli sekä muut suolistovaivat

Maitohappobakteerien on alustavasti arvioitu auttavan joko estämään tai hoitamaan monenlaisia suolistosairauksia, kuten ripulia, ärtyneen suolen oireyhtymää, haavaista paksusuolentulehdusta, Crohnin tautia ja helikobakteeria.

Suolistossamme on valtava määrä bakteereja. Suolistossa arvioidaan olevan noin 100 miljardia mikrobia, ja lajeja on yli 500. Näistä suurin osa on meille hyväksi: ne pitävät haitalliset mikrobit eli patogeenit kurissa, auttavat ruuansulatusta ja ravinteiden imeytymistä sekä lisäävät vastustuskykyä.

Aikuisten ripulin hoitoon tai ehkäisyyn maitohappobakteereilla ei tutkimusten mukaan ole ollut vaikutusta muuten kuin antibioottikuureihin liittyvissä ripuleissa. Sen sijaan lasten ripuleita Lactobacillus rhamnosus GG -bakteeri lyhensi, erityisesti rotaviruksen aiheuttamissa ripuleissa. Hyviä tuloksia on raportoitu myös Lactobacillus reuterilla ja silloin, kun mukana on ollut bifidobakteereja.

Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole löytynyt tehokasta lääkehoitoa, mutta maitohappobakteerit saattavat tulla tässä avuksi. Tutkimuksissa paras vaikutus on saavutettu bifidobakteereja sisältävillä valmisteilla, jotka ovat vaikuttaneet suoliston liikkuvuuteen ja vähentäneet kipuja. Maitohappobakteereja kannattaa käyttää vähintään kuukauden ajan, jotta niiden tehosta voi saada varmuuden.

Suoliston ongelmista kärsivän kannattaa valita vahva maitohappobakteeri, jossa on mahdollisimman vähän lisäaineita. Joissakin maitohappobakteereissa käytetään prebiotteeja eli maitohappobakteerien toimintaa edistäviä aineita. Yleinen prebiootti on esimerkiksi inuliini. Yleisellä tasolla prebiootit tehostavat maitohappobakteerin toimintaa, mutta herkkävatsaisille ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Lomailija rannalla juoma kädessään.
Lomamatkalla maitohappobakteeri on tarpeen erityisesti herkkävatsaisille matkailijoille.

Maitohappobakteeri matkalle              

Moni matkailija turvautuu maitohappobakteereihin, jotta reissussa voisi keskittyä muuhun kuin turistiripuliin. Tarvetta ei ole pelkästään kaukomatkoilla, sillä jo Keski-Euroopassa bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa.

Tutut hygieniaohjeet käsien pesusta, desinfioinnista ja helposti pilaantuvien ruokien välttämisestä on hyvä muistaa. Lisäksi oman suoliston bakteerikantaa voi vahvistaa jo kotimaassa, jotta sairastuminen perillä voidaan välttää.

Maitohappobakteerikuuri kannattaa aloittaa viimeistään viikko ennen matkaa. Tabletteja kannattaa syödä koko matkan ajan ja kuuria jatkaa vielä muutama päivä matkan loppumisen jälkeen. Tuotteeksi kannattaa valita vahva maitohappobakteeri, jossa on vähintään yhdeksän miljardia maitohappobakteeria. Tuotteista kannattaa valita sellainen, jota voi säilyttää huoneenlämmössä, jottei säilyttämisen kanssa tule ongelmia.

Lääketieteellisten tutkimusten perusteella parhaiten maitohappobakteereista saavat hyötyä sellaiset herkkävatsaiset matkailijat, jotka ovat aiemmilla reissuillaan kärsineet turistiripulista.

Maitohappobakteerit ja raskaus         

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että maitohappobakteereja kannattaa käyttää myös raskauden aikana.

Turun yliopiston pitkäaikaisessa tutkimuksessa on seurattu probioottien käyttöä perheissä, joissa on taipumusta allergisiin sairauksiin. Siinä havaittiin, että lapsen atooppisen ihottuman riski pienenee selvästi, kun äiti nauttii probioottia raskauden ja imetyksen aikana. Hyöty näkyi erityisesti niissä tapauksissa, kun perinnöllinen riski oli korkea.

Saman tutkimuksen mukaan myös äidit hyötyivät probiooteista. Raskauden aikana nautittuina ne laskivat äidin raskausdiabeteksen ja vyötärölihavuuden riskiä.

Lähteet:

Harvard Health Publishing

Turun yliopisto

Yliopiston apteekki

Yleislääkäri-lehti