Antihistamiini auttaa allergiaan – mutta kuivattaa suuta

Kevät on rankkaa aikaa siitepölyallergikoille. Ensimmäisenä siitepölyä tuottaa pähkinäpensas, seuraavana leppä, sitten yleisimmin oireita aiheuttava koivu ja viimeisimpinä heinä sekä pujo.

Pärskittävää voi riittää pitkäksikin aikaa, varsinkin jos oireita aiheuttaa useamman kasvin siitepöly. Allergian oireita voivat olla esimerkiksi:

  • aivastelu
  • yskiminen
  • vuotava nenä
  • punaiset, kutiavat ja vetistävät silmät
  • kipeä kurkku
  • kutiava iho
Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Antihistamiinien toiminta

Kaikkialla elimistössämme on histamiineja. Erityisesti niitä on ihossa, ruoansulatuskanavassa ja keuhkoissa. Näitä vapautuu aminohappo histidiinin hajoamistuotteena allergisissa reaktioissa sekä tulehdusreaktioissa.

Histamiinit aiheuttavat muun muassa:

  • turvotusta
  • verenpaineen laskua
  • keuhkoputkien ahtautumista
  • keuhkoputkien ärsytystä

Antihistamiini on nimensä mukaisesti histamiinin vastavaikuttaja. Se estää histamiinin vaikutuksia ja lievittää allergisia oireita. Siitä onkin tullut yleinen allergialääke.

Erilaisia antihistamiineja on runsaasti ja lääkekäytössä on muun muassa:

  • setiritsiini
  • levosetiritsiini
  • loratadiini
  • desloratadiini
  • feksofenadiini
  • ebastiini
  • akrivastiini

Antihistamiini lääkkeeksi

Siitepölyaikana moni on joutunut opettelemaan antihistamiinien käyttöä. Ne ovatkin monelle hyvä ja tehokas tapa hoitaa allergiaa. Vaikutus alkaa parhaimmillaan vain puolen tunnin päästä lääkkeen ottamisesta.

Nykyiset antihistamiinilääkkeet eivät enää väsytä samalla tavoin kuin ensimmäisen sukupolven antihistamiinit. Lisäksi niiden vaikutusaika on aiempaa pidempi eikä lääkettä tarvitse yleensä ottaa kuin kerran vuorokaudessa.

Antihistamiineja voi ottaa tabletteina, silmätippoina, nenäsuihkeena tai suun kautta otettavana nesteenä.

Erityisesti pidempään jatkuvassa antihistamiinien käytössä on kuitenkin syytä huomioida niiden mahdolliset sivuvaikutukset.

Antihistamiinit voivat aiheuttaa muun muassa:

  • väsymystä
  • suun kuivumista
  • pääkipua
  • mahakipua

Harva tulee ajatelleeksi, että varsinkin pitkäaikaisesti antihistamiinia käyttäessä täytyy muistaa pitää hyvää huolta suun terveydestä. Kuiva suu on seuraus syljen erityksen vähentymisestä. Koska yksi syljen tehtävistä on suojata hampaita reikiintymiseltä, täytyy suuhygieniasta huolehtia erityisen hyvin.

Antihistamiinien käytön lisäksi allergisten oireiden aikana suun yöllistä kuivumista lisää usein se, että tukkoisen nenän vuoksi moni nukkuu suu avoinna.

Siitepölyallergiasta kärsivä nainen niistää nenäänsä ulkona.
Korkeat koivun siitepölypitoisuudet aiheuttavat oireita ja antihistamiinin tarvetta monille ihmisille.

Muista hyvä suuhygienia

Kuivan suun suuhygienia koostuu tutuista osasista:

  1. Pese hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit päivittäin perusteellisesti.
  2. Käytä fluoria sisältävää suuvettä tai fluoria sisältäviä imeskelytabletteja.
  3. Rajoita syömiskerrat neljästä kuuteen päivässä.
  4. Lisätäksesi syljeneritystä syö huolellista pureskelua vaativia ruokia.
  5. Vältä sokeria sisältäviä tai happamia ruokia sekä juomia.
  6. Juo janoosi vettä.
  7. Käytä ksylitolituotteita ruokailun jälkeen.

Kuivan suun hoito

Vaikka syljeneritykseen ei voikaan vaikuttaa sitä lisäävästi, voi suun kuivuuden aiheuttamia haittoja pyrkiä estämään.

Yksi tärkeimmistä toimista on oikeanlaisen hammastahnan valinta. Tuoteselosteesta kannattaa varmistaa, ettei hammastahna sisällä natriumlauryylisulfaattia. Sitä käytetään lisäämään hammastahnan vaahtoavuutta, mutta natriumlauryylisulfaattia voi ärsyttää sekä allergisoida suun limakalvoja.

Apteq hoitavassa hammastahnassa ei ole käytetty natriumlauryylisulfaattia. Hammastahna sisältää neljäsosan ksylitolia ja se vähentää kariesta aiheuttavan mutans streptokokki -bakteerin toimintaa, lisää syljeneritystä sekä estää syljen pH:n laskua.

Tuoteselosteesta kannattaa varmistaa, ettei hammastahna sisällä natriumlauryylisulfaattia.

Hoitavassa hammastahnassa on myös limakalvoja hoitavaa betaiinia ja oliivinlehtiuutetta.

Suuvesistä on syytä valita tuote, joka ei sisällä alkoholia. Esimerkiksi Apteq suuvesi sisältää öljyä ja sopii hyvin myös herkille limakalvoille auttaen kosteuttamaan suuta.

Keittiönkaapeista kuivan suun hoitoon löytyy ruokaöljyä. Noin teelusikallinen öljyä suun limakalvoille levitettynä voi tuoda apua kuivan suun ongelmaa. Apteekeista saa myös tekosylkivalmisteita ja kosteuttavia geelejä.

Nainen hieroo kutisevia silmiään.
Silmien kutina on yksi allergian tyypillisistä oireista, johon antihistamiini auttaa.

Apteekissa autetaan valinnoissa

Nykyisen hoitosuosituksen mukaan lievissä allergiaoireissa ei tarvitse välttämättä käydä ollenkaan lääkärin pakeilla, vaan apteekin henkilökunnalta voi saada tarvitsemansa avun selkeiden siitepölyallergiaoireiden hoitamiseksi.

Samalla kannattaa kysyä antihistamiinien mahdollisista sivuoireista ja hankkia tarpeelliset tuotteet esimerkiksi kuivan suun hoitoon ja suuhygienian ylläpitoon. Apteekin henkilökunnan kanssa voi selvittää myös olemassa olevien lääkitysten yhteensopivuuden antihistamiinien kanssa.

Kannattaa lisäksi huomioida, että kuivan suun taustalla voivat olla lääkkeistä antihistamiinien lisäksi verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet tai virtsankarkailulääkkeet. Sairauksista taustalla voivat olla esimerkiksi diabetes ja Sjögrenin syndrooma.

Lääkkeiden ja sairauksien lisäksi kuivaa suuta voi aiheuttaa myös iän karttuminen, sillä iäkkäillä ihmisillä syljeneritys heikkenee luontaisesti.

Lähteet:
Avainapteekit
Healthline
Duodecim Terveyskirjasto

Suuvesi Apteq

Apteq Suuvesi

Kosteuttaa suun limakalvoja, ehkäisee plakkia ja raikastaa hengityksen.

Jaa tämä artikkeli: