Mielikki yskähunaja

Lisätietoja

Mielikki sisältää Käypä hoito -suosituksen mukaisen annoksen hunajaa:

  • Juokseva ja helposti annosteltava
  • Lääkinnällinen laatu
  • Tasalaatuinen ja puhdistettu
  • Kemiallisesti ja mikrobiologisesti testattu
  • Ei sisällä esim. Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä

Mielikin toimintamekanismi:

  • Demulcent -vaikutus (yskänärsytystä vähentävä kalvo nielun yskänreseptoreihin)
  • Limakalvojen rauhoittaminen, kivun ja tulehduksen lievitys
  • Hunajan antimikrobiset ominaisuudet
  • Glyseroli hoitaa ärtyneitä limakalvoja

Valmistettu Suomessa.

Lapsen yskä nukkuessa - näin helpotat lapsen oloa ja unta

Lapsella yskä on yleinen ja toistuva vaiva, joka pahenee usein öisin. Lue tyypillisimmät öisen yskän aiheuttajat ja kotikonstit yskän rauhoittamiseen.
Lue lisää

Yskä ja hunaja – Näin hunaja auttaa yskään!

Hunaja mainitaan hoitokeinona akuuttiin yskään Käypä hoito -suosituksissa. Myös perinteisesti hunajaa on pidetty hoitokeinona yskään ja vilustumiseen. Lue, miten hunaja auttaa.
Lue lisää

Lapsen yskä - Mielikki hoitaa hellävaraisesti

Lapsen yskä on aina oire jostain. Katso, mitä yskän taustalla voi olla, miten sitä voi kotikonstein hoitaa ja milloin on syytä mennä lääkäriin.
Lue lisää
Käyttöaihe:

Yskänärsytykseen yli 1-vuotiaille.

Annostus:

Suun kautta nieltynä. Lapset yli 1 vuotta: 5 ml tarvittaessa ja enintään 4 kertaa päivässä. Lapset yli 12 vuotta ja aikuiset: 10 ml tarvittaessa ja enintään 4 kertaa päivässä.

Pakkauskoko:

200ml

Tuoteluokka:

CE-merkitty lääkinnällinen laite

Valmistaja:

Galena Pharma Oy

Koostumus:

Hunaja (0,7 g/ml lääkinnällinen laatu), glyseroli, sitruunahappo, puhdistettu vesi, natriumbentsoaatti, natriumhydroksidi.

Käyttöohje:

Tarvittaessa yskänärsytykseen kunnes oireet helpottavat. Ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. Mikäli yskä kestää 1-2 viikkoa, ota yhteyttä lääkäriin. Älä käytä, jos olet yliherkkä tai allerginen jollekin ainesosista. Säilytettävä lasten ulottumattomissa. Älä syö tai juo 15 min käytön jälkeen.

Luin jostain, ettei lapselle saa antaa yskänlääkettä. Mihin tämä perustuu? Onko sitten muuta tapaa helpottaa yskää? Perinteisiä yskänlääkkeitä ei lapsille suositella lainkaan, mikä voi kuulostaa ristiriitaiselta koska saatavilla on myös ns. lapsille suunnattuja yskänlääkkeitä. Yskänlääkkeiden teho on kuitenkin hyvin rajallinen ja haitat saattavat olla hyötyjä suurempia. Näin ollen perinteisiä yskänlääkkeitä suositellaan välttäämään lapsilla. Perinteisestä lääkehoidosta pidättäytymistä tulee aina harkita myös aikuisilla. Kokonaan eri tilanne on tietenkin astmaattisen taustan omaavan henkilön yskän hoito. Lääkärien Käypä hoito -suosituksessa hunajaa suositellaan yli 1-vuotiaille hengitystieinfektioon liittyvän akuutin yskän hoidossa. Yskähunaja on turvallista ja sen teho on laajasti dokumentoitu. Hunaja on tutkimuksissa tehokkaampi kuin lume ja tehokkaampi kuin tavanomaiset yskänlääkkeet.

Sopiiko Mielikki raskaana oleville tai imettäville äideille? Mielikki sopii raskaana oleville ja imettäville äideille.

Kuulin, että hunajasta voi saada botulismi nimisen taudin. Mistä on kysymys? Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin hapettomissa olosuhteissa tuottaman hermomyrkyn aiheuttama erittäin harvinainen hengenvaarallinen tauti. Imeväisiän botulismia esiintyy alle 1-vuotiailla lapsilla, joilla C. botulinum -itiöt pystyvät lisääntymään suolistossa kehittymättömästä suoliston mikrobikannasta johtuen. Riskitekijänä pidetään yleisesti hunajaa. Koska hunajassa yleisesti voi esiintyä C. botulinum -itiöitä, hunajaa ei suositella annettavaksi alle vuoden ikäiselle. Mielikki yskähunajan sisältämä hunaja on lääkinnällistä laatua, eli se on puhdistettu ja analysoitu ja näin ollen ei sisällä C. botulinum -itiöitä. Tästä huolimatta emme suosittele Mielikki yskähunajaa alle 1 -vuotiaille.

Voiko Mielikin hunajalle olla allerginen? Hunaja voi aiheuttaa allergisia oireita: hunaja sisältää siitepölyä, ja siitepölyallergikko voi reagoida tähän siitepölyyn. Hunajissa on kuitenkin eroja niiden sisältämän siitepölyn suhteen, joten kaikki hunajat eivät välttämättä aiheuta oireita. Mielikin sisältämä lääkkeellinen hunaja on puhdistettua, mutta voi silti sisältää pieniä määriä siitepölyä. Mikäli epäilette allergisia oireita, suosittelemme lopettamaan Mielikki yskähunajan käytön.

Kaupan hunaja on edullisempaa kuin Mielikki yskähunaja. Voinko käyttää kaupan hunajaa yskän hoitoon? Kyllä voit. Mielikki yskähunajan etuja on kuitenkin se, että se on: lääkinnällistä laatua, tasalaatuista, puhdistettua, kemiallisesti ja mikrobiologisesti testattua, ei sisällä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, juoksevaa ja helppo annostella oikea määrä, säilyy 2 vuotta huoneenlämmössä ja sisältää hunajan lisäksi glyserolia, joka hoitaa ärtyneitä limakalvoja.

Pakkauksessa lukee ”Valmistettu Suomessa”. Onko Mielikin sisältämä hunaja myös suomalaista? Mielikki yskähunajan hunaja raaka-aine tulee saksalaiselta tehtaalta, joka on erikoistunut luonnon raaka-aineisiin lääketeollisuuden tarpeisiin. Lähtöaineena toimii alueen tuottajilta kerätty luonnon mehiläismonikukkahunajaseos. Seos vakioidaan ensin nesteyttämällä ja homogenoimalla. Tämän jälkeen hunaja käy läpi erityisen puhdistus- ja analyysiprosessin. Prosessi on validoitu poistamaan mm. botulismibakteerin itiöitä. Mielikki yskähunaja formuloidaan ja pakataan kuopiolaisessa lääketehdas Galenassa. Kotimaisia hunaja raaka-ainetoimittajia kartoitettiin myös, mutta valitettavasti lääkinnällistä laatua ei löytynyt ja kotimaisen hunajan muita haasteita ovat satovarmuus ja kiteytyminen.

Lapseni, flunssa ja yskä pitkittyi kahden viikon mittaiseksi ja kävimme lääkärissä. Yskä jatkuu edelleen. Mielikki yskähunaja auttaa. Voimmeko jatkaa Mielikki yskähunajan käyttöä? Kyllä voitte. Mikäli yskä ei ole vieläkään parantunut 1-2 viikon kuluessa, suosittelemme uutta lääkärikäyntiä.

Minulla on diabetes. Voinko käyttää Mielikki yskähunajaa? Kyllä voit. Mielikin ainesosat ovat hunaja (0,7 g/ml), glyseroli, sitruunahappo, puhdistettu vesi, natriumbentsoaatti ja natriumhydroksidi. Mielikki vaikuttaa nostavasti verensokeritasoihin. Yksi 5 ml annos Mielikki yskähunajaa sisältää yhteensä noin 2,66 g sokeria, joista noin 1,40 g fruktoosia, 1,23 g glukoosia ja 0,04 g sakkaroosia. Suosittelemme laskemaan nämä sokerit osaksi ruokavaliota ja hoitosuunnitelmaa.

Miten Mielikki yskähunaja hillitsee yskimistä? Kyseessä on ns. demulcent -vaikutus, eli hunaja muodostaa nielun yskänreseptoreihin yskän ärsytystä vähentävän kalvon. Lisäksi hunaja on antimikrobista ja lievittää kipua ja tulehdusta. Mielikin sisältämä glyseroli hoitaa ärtyneitä limakalvoja.

Voinko juoda vettä Mielikki yskähunajan ottamisen jälkeen? Syömistä ja juomista tulisi välttää 15 minuuttia Mielikki yskähunajan ottamisen jälkeen. Jos Mielikin ottamisen jälkeen juodaan vettä, nielun yskänärsytystä hillitsevä kalvo voi osittain huuhtoutua pois ja näin ollen Mielikin teho voi heikentyä.

Vaurioittaako Mielikki yskähunaja hampaita? Hunaja sisältää sokeria ja pitkäaikaisessa käytössä lisää happohyökkäystä ja kariesriskiä hampaille. Yskänhoidossa, lyhytaikaisessa käytössä tämä vaikutus on kuitenkin hyvin vähäinen. Mikäli käytät Mielikki yskänhunajaa pitkään ja hammasterveys huolestuttaa, voit annostella Mielikin päivällä aterian jälkeen. Illalla voit pestä hampaat Mielikki yskähunajan ottamisen jälkeen. Hammaspesun jälkeen voit purskutella suun vedellä. Älä kuitenkaan niele hammastahnaa tai vettä, äläkä kurlaa nielua.