Verenpaineen mittaus seisten kannattaa 

Verenpaineen mittaus myös pystyasennossa on tärkeää. Syksyllä 2024 Tampereen yliopistossa tarkistettu väitöstutkimus osoittaa, että kolmasosalla tutkituista aorttatason verenpaine oli pystyasennossa selvästi korkeampi kuin makuuasennossa. Tutkimukseen osallistui reilu 600 sydän- ja verisuonisairauksien suhteen tervettä henkilöä, joilla ei ollut verenpainelääkitystä.

Tutkimuksessa päädytäänkin suosittelemaan verenpaineen mittaamista myös seisoma-asennossa. Näin tavanomaisella vastaanottokäynnillä saadaan pienellä lisätyöllä laajempi arvio potilaan verenkiertoelimistön toiminnasta sekä sydän- ja verisuonitautien riskistä.

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Verenpaine mittaus pystyasennossa on tärkeää

Tavallisesti verenpaine mitataan olkavarressa potilaan istuessa, ja tämä on myös virallinen ohje verenpaineen mittaukseen. 

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että verenpaineen mittaus myös pystyasennossa on paikallaan. Ihminen viettää suuren osan hereilläoloajastaan pystyasennossa, minkä vuoksi makuulla tai istuen mitattu verenpaine ei välttämättä kerro elimistössä vallitsevasta tilanteesta.

Pystyasentoon noustessa elimistön täytyy toteuttaa nopeita kompensaatiomekanismeja. Näin verenkierto säilyy aivoissa ja muissa tärkeissä elimissä riittävän suurena.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että verenpaineen mittaus myös pystyasennossa on paikallaan.

Tavanomaista on, että seisomaan noustessa verenpaine laskee hieman ja syke sekä verenkierron ääreisvastus nousevat. Verenkierron ääreisvastus tarkoittaa sitä, kun verisuonet haarautuvat ja kapeutuvat muodostaen veren virtaukselle vastuksen, johon erityisesti pienet vastussuonet vaikuttavat.

Verenpaineen nousu seisoessa voi viitata sydänriskeihin

Myös aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että pystyasennossa tapahtuva verenpaineen nousu on tärkeä huomata. 

Hypertension-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että verenpaineen nousu seisomaan noustessa voi viitata lisääntyneeseen riskiin sydänperäisille ongelmille.

Tutkimuksessa seurattiin nuoria ja keski-ikäisiä miehiä, joilla oli jo ennestään korkea verenpaine. Yhteensä 17 vuoden ajan kestäneen seurantatutkimuksen perusteella havaittiin, että jos systolinen verenpaine eli yläpaine nousi seisomaan noustessa yli 6,5 mmHg, riski sairastua oli merkittävästi suurempi. 

Pystyasennossa noussut verenpaine liittyi moniin terveysongelmiin:

  • sydänkohtaus
  • aivoinfarkti
  • sydänperäiset rintakivut
  • muut vakavat sydänongelmat

Tutkimuksen tekijät suosittelevatkin verenpaineen mittaamista myös seisomaan nousun jälkeen erityisesti nuorilla ja keski-ikäisillä henkilöillä, joilla on korkea verenpaine. Tavoitteena on tunnistaa suuremmassa riskissä olevat potilaat ja parantaa heidän sydänterveytensä ennustetta tulevaisuudessa.

Lääkäri suorittaa verenpaineen mittausta pystyasennossa.
Verenpaineen mittaus pystyasennossa on vielä verrattain harvinaista. (Kuva: Freepik)

Verenpaineen mittaus pystyasennossa onnistuu näin

Verenpaineen mittaus kotona pystyasennossa onnistuu pitkälti samoilla neuvoilla kuin istuma-asennossakin. 

  • Vältä aktiivista liikuntaa, tupakointia ja alkoholia tai alkoholipitoisisia juomia puoli tuntia ennen mittausta.
  • Asetu rauhalliseen, lämpötilaltaan miellyttävään ympäristöön.
  • Mittaa verenpaine ei-hallitsevasta kädestä eli oikeakätisillä vasemmasta ja vasenkätisillä oikeasta kädestä.
  • Laita mansetti olkavarteen ja aseta käsi lepäämään esimerkiksi pöydälle siten, että kyynärpää ja kyynärvarsi ovat sydämen tasalla.
  • Istu aloillasi selkä tuettuna 5 minuuttia.
  • Aloita mittaus. Vältä puhumista ja liikkumista mittauksen aikana.
  • Toista mittaus 1–2 minuutin kuluttua.
  • Laita mittaustulokset muistiin.
  • Pidä mansetti olkavarressa ja nouse pystyasentoon.
  • Mittaa verenpaine 1 minuutin pystyasennossa seisomisen jälkeen ja laita tulos muistiin.
  • Toista verenpaineen mittaus pystyasennossa toisen kerran oltuasi pystyasennossa kolme minuuttia.
  • Laske istuallaan ja pystyasennossa mitattujen verenpainelukemien keskiarvot, jolloin näet, muuttuuko verenpaine eri asennoissa.

Väitöstutkimuksessa mainitaan verenpaineen mittaus pystyasennossa terveydenhuollon vastaanottokäynnillä. Testattuaan verenpaineen mittausta pystyasennossa kotona havainnoistaan voi kertoa myös vastaanottokäynnillä.

Miehellä käynnissä verenpaineen mittaus.
Ortostaattinen hypotensio on varsin yleistä iäkkäillä ihmisillä.

Matala verenpaine pystyasennossa

Pystyasennossa mitattu verenpaine voi ilmaista myös sen, että verenpaine laskee ylös noustessa. Tätä kutsutaan ortostaattiseksi hypotensioksi.

Ortostaattinen hypotensio on varsin yleinen autonomisen hermoston säätelyhäiriö iäkkäillä ihmisillä. Siitä kärsiin arviolta kolmannes yli 70-vuotiaista. Jos verenpaine on jo lähtökohtaisesti matala, voi pystyasentoon nousemisen aiheuttama verenpaineen lasku aiheuttaa huimausta.
Verenpaineen mittaus seisoma-asennossa voi paljastaa myös tällaisen ongelman.

Tarkista verenpainearvosi taulukosta

Mistä sitten tietää, millainen verenpainelukema on hyvä ja millaiseen pitäisi pyrkiä. Tarkista alla näkyvästä taulukosta, millainen oma verenpaineesi on. 

Verenpaineen viitearvot taulukko.

Omien verenpainelukemien tietäminen on tärkeää. Se vaatii käytännössä aina verenpaineen mittausta, sillä kohonnut verenpaine ei tunnu elimistössä yleensä mitenkään.
Aikuisen ihmisen on tärkeä tietää oman verenpaineensa, koska korkea verenpaine on riskitekijä monille sairauksille: 

  • sepelvaltimotauti
  • aivohalvaus
  • sydäninfarkti
  • sydämen vajaatoiminta

Suomessa arviolta noin 2 miljoonalla aikuisella on kohonnut verenpaine ja vain noin viidesosalla aikuisväestöstä verenpaine on ihanteellisella tasolla.

Lähteet:
Tampereen yliopiston väitöstiedote
Hypertension-artikkelin tiedote

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

 Laadukas, tarkka ja luotettava automaattinen olkavarsiverenpainemittari perustoiminnoilla.

Jaa tämä artikkeli: