D-vitamiini tukee lapsen normaalia kasvua ja kehitystä 

D-vitamiinilla on keskeinen rooli lapsen kasvussa ja kehityksessä. Se tukee luuston ja hampaiden normaalia muodostumista, mikä on erityisen tärkeää lasten kasvuvaiheessa. 

Lisäksi D-vitamiini auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmää, jonka toiminta auttaa lasta torjumaan erilaisia infektioita ja sairauksia. 

Lasten elimistö tarvitsee siis D-vitamiinia kasvaakseen terveeksi ja vahvaksi. D-vitamiinilisä onkin neuvoloiden ja terveydenhuollon suosittelema apu, joka auttaa turvaamaan riittävän saannin. 

Suositusten mukainen lisäravinne varmistaa D-vitamiinin saannin etenkin pimeinä talvikuukausina, jolloin on vaikeampaa saada auringosta D-vitamiinia riittävästi. 

C+D+Sinkki Mini

Apteq C+D+Sinkki Mini

Tehoyhdistelmä
lapsen ja nuoren vastustuskyvylle.

D-vitamiinin lähteet 

D-vitamiinia saadaan ensisijaisesti auringonvalosta. Iho tuottaa sitä auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, kun auringonsäteily on tarpeeksi voimakasta eli UV-indeksi on vähintään 3.

Talvikuukausien aikana D-vitamiinia ei saa auringosta riittävästi, koska aurinko on näkyvissä vähemmän aikaa päivästä, iho on suojattu talvisella ulkovaatetuksella eikä auringonpaiste ole tarpeeksi voimakas. 

Talvikuukausien aikana D-vitamiinia ei saa auringosta riittävästi.

Toiseksi tärkein D-vitamiinin lähde on ravinto. Ravinnossa sitä on erityisesti rasvaisessa kalassa, kuten lohessa ja silakassa, sekä vitaminoiduissa elintarvikkeissa, kuten useissa maitotuotteissa. Lisäksi D-vitamiinia lisätään esimerkiksi joihinkin kasviöljyihin ja viljatuotteisiin. 

Koska ravinnosta saatava määrä ei usein riitä varsinkaan talvella, D-vitamiinilisä on tarpeen monille, erityisesti lapsille ja vauvoille. Heille D-vitamiinin saanti on keskeisen tärkeää normaalin kehityksen kannalta. 

D-vitamiinia sisältävää kalaa lautasella.
Rasvaisessa kalassa on runsaasti D-vitamiinia ja sitä suositellaan syötäväksi useasti viikossa. (Kuvat: Freepik)

Lasten D-vitamiinin saantisuositukset Suomessa 

D-vitamiinin saantisuositukset lapsille vaihtelevat iän mukaan. Imeväisikäisille ja alle 2-vuotiaille suositellaan päivittäistä D-vitamiinilisää ympäri vuoden, riippumatta ravinnon laadusta. 

Vauvojen, joiden pääasiallinen ravinto tulee imetyksestä eli äidinmaidosta, on vaikea saada ravinnosta riittävästi D-vitamiinia. Äidinmaidon D-vitamiinipitoisuus ei yleensä ole kovin korkea eikä se riitä päivittäisen saantisuosituksen turvaamiseen. 

D-vitamiinin saanti on tärkeä turvata myös yli 2-vuotiailla lapsilla. Siksi 2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden.

2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden.

Ravinnosta saatava D-vitamiini, kuten kala, vitaminoidut maitotuotteet ja rasvat, tukevat saantia. Ne eivät kuitenkaan yleensä yksin riitä turvaamaan riittävää määrää ilman lisäravinteita. 

Siksi on hyvä varmistaa saannin riittävyys lisäämällä ravinnon ja ulkoilun lisäksi arkeen myös päivittäin nautittava D-vitamiinilisä. 

Poika juo D-vitaminoitua maitoa.
Useisiin maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia sen riittävän saannin varmistamiseksi. (Kuva: Freepik)

Sopiva D-vitamiinipitoisuus veressä 

D-vitamiinin varastomuoto on kalsidioli, jota maksa valmistaa D3-vitamiinista. Kalsidiolin veripitoisuus kuvaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä. 

  • Suomessa kalsidiolin viitearvot ovat 50–120 nmol/l. 
  • Pitoisuudet alle 50 nmol/l merkitsevät D-vitamiinin puutetta. 
  • Optimaalisen terveyden kannalta tavoitteena on usein kalsidiolitaso yli 75 nmol/l. 

Kalsidiolitasoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä, auringonvalo, ravinto ja painoindeksi, joten yksilölliset tarpeet voivat vaihdella. 

Tutkimuksessa Etelänavalla havaittiin, että ihminen kuluttaa päivittäin noin 40 mikrogrammaa D-vitamiinia, mikä johtaa kalsidiolitason laskuun ilman auringonvaloa. 

Tämän perusteella on arvioitu, että 15–20 mikrogramman päivittäinen D-vitamiinilisä nostaa veren kalsidiolitason 50 nmol/l. Päivittäinen 40–50 mikrogramman annos voi nostaa veren kalsidiolitason 75 nmol/l:an, joka katsotaan optimaaliseksi terveydelle. 

Auringonvalon puuttuminen tekee lisäravinteista kriittisiä erityisesti pimeinä talvikuukausina, jotta elimistön D-vitamiinitasot pysyvät riittävinä. 

Tutkimus on tehty aikuisilla ja siinä käytetyt saantimäärät eivät sovellu täysin lapsille. Kuitenkin myös lasten elimistö kuluttaa D-vitamiinia päivittäin, ja tutkimus auttaa hyvin hahmottamaan sen, miten suuri merkitys auringonvalon puutteella on veren D- vitamiinipitoisuuteen.

D-vitamiini, C-vitamiini ja sinkki lapsille

Apteq C+D+Sinkki Mini on tutti frutin makuinen purutabletti, joka on kehitetty tukemaan lapsen vastustuskykyä. 

Se sisältää:

  • 7,5 μg D-vitamiinia
  • 75 mg C-vitamiinia
  • 3 mg sinkkiä

Apteq C+D+Sinkki Mini purutabletti on hammasystävällinen. Se on makeutettu ksylitolilla ja sorbitolilla. Keinotekoisia makeutusaineita ei ole käytetty. 

Suomalaisessa lääketehtaassa valmistettu tuote on suunniteltu lasten tarpeisiin. Vaaleaihoisille 2-17-vuotiaille suomalaisille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden ja Apteq C+D+Sinkki Minissä saa lapsen vastustuskyvyn tueksi myös C-vitamiinia sekä sinkkiä.

Lähteet:
Ruokavirasto

C+D+Sinkki Mini

Apteq C+D+Sinkki Mini

Tehoyhdistelmä
lapsen ja nuoren vastustuskyvylle.

Jaa tämä artikkeli: