Kuumeeton flunssa – oireet ja hoito
Flunssa eli nuhakuume on yleinen hengitystieinfektio. Flunssa aiheuttaa tyypillisesti monenlaisia oireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Monesti flunssat eivät kuitenkaan aiheuta kuumetta. Tästä yleisestä ilmiöstä käytetään puhekielessä usein nimeä kuumeeton flunssa.
Kuumeeton flunssa voi tuntua hämmentävältä, sillä monet yhdistävät kuumeen merkiksi siitä, että flunssa on alkanut vaivata.
Tässä artikkelissa selitämme tarkemmin, mitä kuumeeton flunssa tarkoittaa, kuinka se voi oireilla ja miten sitä kannattaa hoitaa. On myös tärkeää tietää, milloin on syytä hakeutua lääkäriin erityisesti silloin, jos flunssa pitkittyy.
Fluzinc lyhentää flunssan kestoa
3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.
(CE terveydenhuollon tuote)
Mistä kuumeeton flunssa johtuu?
Kuumeeton flunssa ja sellainen flunssa, jonka oireena esiintyy myös kuumetta, johtuvat yleensä samankaltaisista viruksista. Ei siis voida sanoa, että itse virus olisi erilainen niissä tapauksissa, joissa ylähengitystieinfektion oireena on myös kuumetta. Noin 50% flunssista on saman viruksen eli rinoviruksen aiheuttamia.
Todennäköisimmin kuumeen puuttuminen voi liittyä ihmisen elimistön yksilölliseen reagointiin virustartunnan yhteydessä. Jokaisen ihmisen immuunijärjestelmä reagoi eri tavoin, ja joskus keho taistelee flunssaviruksia vastaan ilman, että kehon lämpötila nousee merkittävästi.
Kuumeettomalle flunssalle voivat olla alttiimpia henkilöt, joilla on vahvempi vastustuskyky tai joiden oireet ovat lievempiä.
Flunssan oireet ilman kuumetta
Kuumeeton flunssa voi aiheuttaa monia täysin samoja oireita kuin perinteinenkin flunssa, vaikka kehon lämpötila pysyy läpi taudin normaalina.
Yleisimpiä oireita ovat mm:
- nenän tukkoisuus
- vuotava nenä
- kurkkukipu
- yskä
- väsymys
- päänsärky
Monilla esiintyy myös lihaskipuja ja yleistä huonovointisuutta. Joissakin tapauksissa oireet voivat olla niin lieviä, että ne voidaan sekoittaa allergiaan tai esimerkiksi lievään vilustumiseen.
On tärkeää huomata, että vaikka kuume puuttuu, flunssa voi silti tarttua. Siksi sairastuneen on hyvä levätä ja välttää tarpeetonta kontaktia muihin.
Kuumeettoman flunssan hoito
Kuumeettoman flunssan hoito on hyvin samankaltaista kuin perinteisen flunssan hoito. Tärkeintä on levätä ja juoda runsaasti nestettä sekä pitää huolta riittävästä ravinnosta, jotta keholla on energiaa toipua infektiosta.
Jos oireina esiintyy kipua, sen lievittämiseen voi käyttää reseptivapaita kipulääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia. Tämä on suositeltavaa erityisesti, jos oireina esiintyy voimakkaampaa päänsärkyä tai lihaskipuja.
Nenän tukkoisuutta voi helpottaa suolaliuoksella tai nenäsuihkeilla. Nenähuuhtelu on usein lääkärien suosittelema toimenpide.
Kuumeettoman flunssan hoito on hyvin samankaltaista kuin perinteisen flunssan hoito.
Nenäsuihkeiden kanssa on syytä olla tarkkana. Nenän vuotamista tai tukkoisuutta helpottavat suihkeet sisältävät usein ksylometatsoliinia, joka supistaa nenän limakalvon verisuonia.
Tällaiset valmisteet sopivat vain hyvin lyhytaikaiseen käyttöön ja voivat aiheuttaa ”riippuvuutta” tilanteissa, joissa niitä käytetään suosituksia pidempään. Näissä tilanteissa nenä voi jäädä kroonisesti tukkoisen tuntuiseksi, mikä on omiaan synnyttämään negatiivisen kierteen ja suihkeen liikakäyttöä.
Hunaja apuna kurkkukipuun ja yskään
Kurkkukipuun voivat auttaa lämpimät juomat, kuten hunajatee. Suosittuja valmisteita ovat myös apteekin itsehoitohyllystä löytyvät kurkkua puuduttavat valmisteet ja imeskeltävät pastillit, jotka helpottavat yskää ja rauhoittavat kurkkua.
Vaikka kuumetta ei olisikaan, flunssan oireita on hyvä seurata. Jos ne pitkittyvät tai pahenevat, on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa
Sinkkiasetaatti on saanut erityistä huomiota tutkimuksissa, jotka käsittelevät tapoja lyhentää flunssan kestoa. Tutkimuksissa on havaittu, että sinkkiasetaatin käyttö flunssan alkuvaiheessa voi vähentää oireiden kestoa jopa yli 40 prosenttia.
Sinkkiasetaatin teho perustuu sen kykyyn häiritä viruksen lisääntymistä hengitysteissä.
Sinkkiasetaatin teho perustuu sen kykyyn häiritä viruksen lisääntymistä hengitysteissä.
Sinkkiä sisältäviä imeskelytabletteja tai suihkeita suositellaan käytettäväksi heti flunssan ensimmäisten oireiden ilmetessä, kuten kurkkukivun tai nuhan alkaessa. Silloin niiden vaste flunssan lyhentämisessä on parhaimmillaan.
Keskimääräinen flunssa kestää aikuisella noin viikon ja oikein ajoitettu sinkkiasetaattikuuri voi lyhentää sitä jopa kolmella päivällä.
Pitkittynyt flunssa ilman kuumetta
Pitkittynyt flunssa ilman kuumetta voi olla merkki siitä, että elimistö ei ole vielä täysin toipunut viruksesta. Syynä voi olla myös flunssan yhteydessä syntynyt jälkitauti, kuten poskiontelotulehdus tai keuhkoputkentulehdus.
Moni pohtii, voiko normaalia hitaampi flunssasta toipuminen johtua kuumeen puutteesta, mutta tästä ei ole tutkimusnäyttöä. Flunssan pitkittymiseen vaikuttaa siis todennäköisesti enemmän infektion aiheuttanut virustyyppi.
Jos flunssan oireet kestävät yli kaksi viikkoa, on syytä kiinnittää huomiota myös mahdollisiin uusiin tai paheneviin oireisiin eli seurata taudinkuvan muutosta. Pitkittynyt flunssa voi myös liittyä johonkin flunssan jälkitautiin, joka voi hidastaa paranemisprosessia.
Tapauksissa, joissa flunssa kestää yli kaksi viikkoa, on aina hyvä käydä lääkärissä selvittämässä, tarvitaanko jatkohoitoa tai esimerkiksi antibioottikuuria jälkitautien vuoksi.
C-vitamiinin vaikutus flunssan kestoon
C-vitamiinia pidetään yleisesti hyödyllisenä ravintolisänä vastustuskyvyn tukemisessa, mutta sen vaikutus flunssan kestoon on ollut myös laajalti tutkittu ja keskusteltu aihe.
Päivittäinen, säännöllinen C-vitamiinin saanti voi auttaa vähentämään flunssan oireiden kestoa ja lievittämään flunssien vakavuutta.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että päivittäinen, säännöllinen C-vitamiinin saanti voi auttaa vähentämään flunssan oireiden kestoa ja lievittämään flunssien vakavuutta. Näin on havaittu erityisesti ihmisillä, jotka kokevat fyysistä kuormitusta, kuten aktiivisesti urheilevilla.
Sen sijaan C-vitamiinin ottaminen flunssan jo alettua ei tutkimusten mukaan yleensä lyhennä taudin kestoa.
Tästä huolimatta C-vitamiini on turvallinen ja terveellinen lisä päivittäiseen ruokavalioon sekä hyvä tuki elimistön normaalille vastustuskyvylle. Sitä voi saada erityisesti tuoreista hedelmistä ja vihanneksista, mutta C-vitamiinilisä on hyvä tapa varmistaa saanti erityisesti flunssakauden aikana.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
BMC Primary Care
Duodecim-lehti
Fluzinc lyhentää flunssan kestoa
3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.
(CE terveydenhuollon tuote)