Varsiluomet – mitä ne ovat ja miten niitä hoidetaan?
Varsiluomet ovat yleisiä ja harmittomia ihon hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka voivat kuitenkin aiheuttaa huolta tai epämukavuutta niiden sijainnin tai ulkonäön vuoksi.
Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä varsiluomet ovat, miten ne syntyvät ja kuinka voit tunnistaa ne.
Mitä varsiluomet ovat?
Varsiluomet ovat pieniä, pehmeitä ja yleensä ihonvärisiä ulokkeita, jotka roikkuvat ihon pinnasta. Ne on helpoin erottaa tavallisista luomista värinsä ja ulkonevan muotonsa ansiosta.
Varsiluomet muodostuvat tyypillisesti ihon taitosalueille, kuten kaulalle, kainaloihin, rintojen alle tai nivustaipeisiin. Vaikka varsiluomet voivat näyttää epätavallisilta, ne ovat lähes aina vaarattomia eivätkä vaadi lääketieteellistä hoitoa, elleivät ne aiheuta oireita.
Miten varsiluomet syntyvät?
Varsiluomet ovat yleisiä ihomuutoksia, mutta niiden tarkkaa syntymekanismia ei täysin tunneta.
Tiedetään kuitenkin, että niiden kehittymisessä on mukana useita tekijöitä, jotka vaikuttavat yksilöllisesti. Vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin seuraavat:
Ihon hankauma ja kitka
Yksi tärkeimmistä varsiluomien syntyyn vaikuttavista tekijöistä on toistuva kitka tai hankauma. Tällaisia tilanteita esiintyy erityisesti:
- ihon taitosalueilla, kuten kaulalla, kainaloissa, nivustaipeissa ja rintojen alla
- vaatteiden hankautuessa jatkuvasti ihoa vasten, esimerkiksi kapeiden kaulusten tai tiukkojen vaatteiden kohdalla
Hankauma voi ärsyttää ihoa, mikä saattaa ajan myötä edistää ihosolujen liiallista kasvua tietyissä kohdissa ja muodostaa varsiluomia.
Ikä ja geneettinen alttius
Varsiluomet yleistyvät ikääntyessä. Ne ovatkin huomattavasti yleisempiä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla ihmisillä. Iän myötä myös ihon elastisuus vähenee ja iho altistuu enemmän hankaukselle, mikä voi osaltaan lisätä varsiluomien syntyä.
Myös geneettinen alttius vaikuttaa. Jos perheessä vanhemmilla esiintyy varsiluomia, todennäköisyys niiden muodostumiselle on suurempi myös lapsilla. Tietyt iho- ja sidekudostyypit saattavat olla alttiimpia varsiluomien muodostumiselle.
Hormonaaliset muutokset
Hormonitasapainon vaihtelut, kuten raskauden aikana tapahtuvat muutokset, voivat lisätä varsiluomien esiintymistä. Tämä johtuu siitä, että hormonit, kuten estrogeeni ja progesteroni, vaikuttavat ihon solujen toimintaan ja aineenvaihduntaan.
Raskauden aikana myös ihon venyminen ja hankaus voivat kiihdyttää varsiluomien syntymistä.
Ylipaino ja ihopoimut
Ylipaino lisää varsiluomien muodostumisen riskiä, koska ihoon syntyy enemmän taitoksia ja poimuja, joissa kitka ja kosteus ovat yleisiä. Tällaisissa olosuhteissa iho on alttiimpi muutoksille, kuten varsiluomien syntymiselle.
Lisäksi liiallinen rasvakudos voi vaikuttaa ihon mikroverenkiertoon, mikä voi edesauttaa ihokasvustojen kehittymistä.
Muut mahdolliset tekijät
Vaikka varsiluomien tarkat biologiset mekanismit ovat osittain tuntemattomia, on pohdittu, että esimerkiksi insuliiniresistenssi ja aineenvaihduntahäiriöt voivat liittyä niiden muodostumiseen.
Varsiluomia esiintyykin tavallista enemmän esimerkiksi metabolista oireyhtymää sairastavilla ihmisillä.
Kuinka tunnistaa varsiluomen?
Varsiluomien tunnistaminen on yleensä melko yksinkertaista, sillä niillä on selkeä ja tunnistettava ulkonäkö.
Varsiluomet ovat kooltaan pieniä, usein alle 5 mm pituisia, mutta ne voivat kasvaa jopa muutaman senttimetrin kokoisiksi. Ne ovat muodoltaan yleensä:
- pehmeitä, liikkuvia ja ”roikkuvia”
- kiinnittyneitä ihoon ohuen varren kautta.
Varsi on tyypillinen tunnusmerkki, joka erottaa varsiluomet muista ihomuutoksista.
Varsiluomet eivät yleensä kasva kovin nopeasti, mutta niiden koko voi muuttua esimerkiksi hankauksen tai tulehduksen vuoksi.
Varsiluomen väri
Varsiluomet ovat useimmiten ihonvärisiä, mutta ne voivat olla myös:
- vaaleanpunaisia tai punertavia
- normaalia ruskehtavampia, etenkin tummemmalla iholla
Varsiluomien värimuutokset ovat yleensä harmittomia, mutta äkilliset muutokset värissä tai epätasaiset sävyt voivat olla merkki tulehduksesta tai muusta ärsytyksestä.
Varsiluomien sijainti iholla
Varsiluomia löytyy yleisimmin kehon alueilla, jotka altistuvat hiertymiselle tai kosteudelle. Yleisimmät paikat varsiluomille ovat:
- kaula ja niska
- kainalot
- nivustaipeet
- rintojen alusta
- silmäluomet
Varsiluomien sijainti on usein esteettisesti häiritsevä tai aiheuttaa fyysistä epämukavuutta, mikä saattaa olla syy niiden poistamiseen.
Varsiluomien poistaminen – milloin ja miten?
Vaikka varsiluomet ovat vaarattomia, monet haluavat poistaa ne esteettisistä tai mukavuussyistä. Poisto voi olla aiheellista myös silloin, jos varsiluomi sijaitsee hankalassa kohdassa ja ärtyy usein.
Lääkärin tekemä varsiluomen poisto
Varsiluomet voidaan poistaa turvallisesti ja nopeasti lääkärin vastaanotolla. Menetelmiä on useita:
- Kylmähoito eli kryoterapia, jossa varsiluomi jäädytetään nestemäisellä typellä. Sen jälkeen varsiluomi irtoaa itsestään.
- Kirurginen poisto, jossa lääkäri poistaa varsiluomen leikkaamalla sen pois steriileillä välineillä.
- Polttohoito, jossa varsiluomi hävitetään käyttämällä sähkövirtaa.
Varsiluomen poisto kotona
Varsiluomien poisto itse kotona voi sisältää esimerkiksi apteekista saatavia hoitotuotteita, kuten erilaisia jäädytyslaitteita, samoin kuin syylien tapauksessa. Varsiluomien poisto tällä tavoin on yleistä ja merkittävästi edullisempaa kuin lääkärin vastaanotolla.
Varsiluomen poistoon liittyy myös useita huhuja sekä epävirallisia hoitokeinoja, kuten varsiluomen poisto etikalla. Tämän menetelmän tehoa ja turvallisuutta ei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettu, ja etikka voi aiheuttaa ihoärsytystä.
Kannattaakin pysyä menetelmissä, joita saat apteekista tai lääkärin vastaanotolta. Näistä menetelmistä on tutkittua näyttöä ja ne ovat turvallisia.
Milloin varsiluomi vaatii huomiota?
Vaikka varsiluomet ovat yleensä vaarattomia, on hyvä tarkkailla niiden muutoksia. Ota yhteyttä lääkäriin, jos:
- Varsiluomi kasvaa nopeasti. Tämä voi viitata ärsytykseen tai harvinaisessa tapauksessa pahanlaatuiseen muutokseen.
- Varsiluomi vuotaa verta tai on tulehtunut. Tulehtunut varsiluomi voi johtua hankauksesta tai bakteeritulehduksesta. Tulehdus aiheuttaa usein punoitusta, turvotusta ja kipua.
- Varsiluomi aiheuttaa kipua. Vaikka varsiluomet ovat yleensä kivuttomia, niiden ärtyminen voi tehdä niistä kipeitä.