Ientulehdus – hoitona säännöllinen harjaus
Ientulehdus on yleinen ongelma. Siitä kärsii noin kolme neljästä suomalaisesta aikuisesta. Miehillä ientulehdusta esiintyy jonkin verran enemmän kuin naisilla.
Ientulehdus syntyy, kun plakkia eli bakteeripeitettä kertyy hampaan pinnalle. Bakteeripeitettä kutsutaan myös biofilmiksi.
Aina kyse ei ole pitkällisestä prosessista, sillä ientulehdus voi syntyä jo 2–10 päivän aikana, jos plakkia ei kunnolla poisteta. Joskus bakteeripeitteen voi huomata hampaiden helposti näkyviltä pinnoilta. Sen sijaan syvemmällä suussa olevien pintojen plakkia on vaikea huomata.
Apteekista saatavat väritabletit ovat hyvä tapa selvittää, jääkö hampaiden pinnalle plakkia hampaiden harjauksenkin jälkeen. Värjäytyneet kohdat osoittavat, mistä kohdista on syytä harjata tarkemmin.
Apteq Hammaslankain
Helppokäyttöinen hammaslankain hammasvälien päivättäiseen puhdistukseen.
Ientulehduksen oireet – kipu ja verenvuoto
Ientulehdus saattaa kyteä suussa ilman, että se aiheuttaa mitään erityisiä oireita. Joissakin tapauksissa oireita voi olla pelkästään yhden hampaan kohdalla, mutta yleensä niitä on laajemmalla alueella.
Ientulehdusta on syytä epäillä, kun suussa on seuraavia oireita:
- Kipeät ikenet punoittavat ja ovat turvonneet sekä arat.
- Ikenet vuotavat verta erityisesti hampaiden pesun yhteydessä.
- Suussa on paha maku ja paha haju.
Tupakoitsijoiden on syytä huomata, että tupakointi supistaa verisuonia myös ikenissä. Sen vuoksi ikenet eivät vuoda yhtä helposti verta ja ientulehdus jää helposti huomaamatta.
Ientulehduksen hoito – tarkkaa puhdistusta
Ientulehduksen tavallinen oire on verenvuoto ikenistä hampaidenpesun aikana. Lisäksi ikenet voivat olla kipeät.
Näiden oireiden vuoksi voi tehdä mieli jättää hampaiden harjaus väliin, mutta tähän mielitekoon ei kannata taipua.
Ientulehduksen hoidossa hampaiden ja ienrajan puhdistaminen on erittäin tärkeää, ettei tilanne pääse kehittymään pahemmaksi.
Hampaat tulisi pestä edelleen vähintään kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla. Muista harjata hampaat hellävaraisesti ja huolellisesti.
Puhdista myös hammasvälit päivittäin. Käytä hammaslankaa, hammaslankainta tai hammasväliharjaa. Hammasvälien huolellinen puhdistus on erityisen tärkeää silloin, kun ientulehdus on päällä.
Verenvuoto ikenistä loppuu, kun bakteeriärsytys vähenee.
Hammaskiveä ei saa hampaista pois kotikonsteilla, vaan hammaskiven poistoonn pitää varata aika hammashoidon ammattilaisilta.
Hyvä hoito ehkäisee ientulehdusta
Ientulehduksen ehkäisyssä tehokkainta on hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen.
- Pese hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla.
- Puhdista hammasvälit päivittäin joko hammaslangalla, hammaslankaimella tai hammasväliharjalla.
- Käytä halutessasi suuvettä, joka poistaa bakteereita ja vähentää sekä plakkia että hammaskiven muodostumista.
Tupakointi ja diabetes altistavat ientulehdukselle. Siksi sekä tupakoitsijoiden että diabetesta sairastavien kannattaa huolehtia erityisen hyvin hampaidenhoidosta.
Parodontiitti löysyttää hampaat
Ientulehdusta voidaan pitää eräänlaisena ikenien tulehduksen ensimmäisenä asteena. Se on ikävä vaiva, mutta ei vielä itsessään kovin vaarallinen.
Ientulehdus on kuitenkin tärkeä hoitaa kuntoon. Pitkittyessään ientulehdus voi nimittäin johtaa parodontiitin muodostumiseen. Parodontiitti on bakteerien aiheuttama tulehdussairaus, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia.
Tämä suun tulehdussairaus syntyy, kun hampaiden bakteerikerros on pitkän aikaa puhdistamatta. Bakteeripeite muodostaa syljen kalkkisuolojen kanssa kovettuessaan hammaskiveä hampaiden pinnalle, erityisesti ienrajaan.
Hammas voi parodontiitin seurauksena jopa irrota kokonaan.
Hammaskivi on pinnaltaan karheaa, joten plakki tarttuu sen pinnalle vielä helpommin kuin kiilteen pintaan.
Pysyvä plakki ja hammaskivi voivat tuhota hampaan ikenien alaisia kiinnityssäikeitä. Kerran katkenneet hampaiden kiinnityssäikeet eivät korjaannu itsestään. Ientaskut syvenevät ja hampaita on yhä hankalampi pudistaa, mikä edistää ongelmaa.
Pitkälle ehtinyt ja hoitamaton parodontiitti johtaa luukatoon hampaan ympärillä. Hampaan liikkuvuus lisääntyy ja hammas voi parodontiitin seurauksena jopa irrota kokonaan.
Ientulehdus ja raskausaika
Moni odottava äiti on saanut huomata, että ientulehdus iskee helposti raskauden aikana. Yleisimmin sitä esiintyy toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana.
Raskauden aikana ilmenevälle ientulehdukselle on ominaista, että vaikka hampaiden pinnalla olevan plakin määrä on pieni, ikenissä on punoitusta, turvotusta ja verenvuotoa.
Taustalla on lisääntynyt estrogeenintuotanto. Tutkimukset ovat osoittaneet, että syljen kohonneen estrogeenipitoisuuden ja hampaiden plakkikuorman yhdistelmä nosti ientulehduksen todennäköisyyttä huomattavasti enemmän kuin kumpikaan tekijä yksistään.
Odottavan äidin kannattaakin pitää erityistä huolta hampaistaan. Erityisesti tyypin 1 diabetesta ja raskausdiabetesta sairastavilla ientulehdus voi muuttua parodontiitiksi. Se puolestaan voi altistaa useille raskauden kannalta ei-toivotuille seurauksille:
- keskenmeno
- raskausmyrkytys
- ennenaikainen synnytys
- vauvan alhainen syntymäpaino
Lähteet:
Hammaslääkäriliitto
Duodecim Terveyskirjasto
Apteq Hammaslangat
Vahatut hammaslangat päivittäiseen hammasvälien puhdistukseen.