Sinkki sekä C- ja D-vitamiinit ovat vastustuskyvyn tehoyhdistelmä

Sinkki, C-vitamiini ja D-vitamiini ovat tutkitusti hyvä yhdistelmä tukemaan vastustuskykyä. Immuniteetin vahvistamisen kannalta merkittävää on pitkäaikainen ja ennakoiva käyttö, jolloin kerta-annokset ovat maltillisia.

Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi sinkillä sekä C- ja D-vitamiineilla on myös muita elimistölle tärkeitä vaikutuksia, jotka on todennettu luotettavilla tutkimuksilla.

Toki on tärkeä muistaa, ettei hyvinvointi liity pelkästään muutamien vitamiinien tai hivenaineiden saantiin, vaan ravinteita tarvitaan tasapainoisesti ja monipuolisesti.

Vastustuskyvyn tukijoita ovat myös B6-, B12- ja A-vitamiinit sekä seleeni, rauta, folaatti ja kupari.

Apteq C+D+Sinkki

Tehoyhdistelmä
vastustuskykysi vahvistamiseksi.

Sinkkiä tarvitaan päivittäin

Sinkillä on elimistössämme valtavasti tehtäviä. Onhan se olennaisena osana mukana monissa entsyymeissä ja sillä on tärkeä rooli proteiinisynteesissä sekä solujen jakautumisessa. Sinkki ei varastoidu elimistöön, joten sitä tarvitaan päivittäin ravinnosta.

Sen lisäksi, että se vahvistaa vastustuskykyä, sinkki edistää mm:

  • normaalia kognitiivista toimintaa
  • luuston pysymistä normaalina
  • näön pysymistä normaalina
  • hiusten pysymistä normaaleina
  • kynsien pysymistä normaaleina
  • ihon pysymistä normaalina
  • veren testosteronitasojen pysymistä normaalina
  • normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä

Sinkin paras muoto riippuu sen käyttökohteesta. Jos tavoitteena on vaikuttaa flunssan kestoon, tutkimuksilla todistettu vaikutus on vahvalla sinkkiasetaattikuurilla (CE-merkitty terveydenhuollon tuote). Sinkkisitraatti puolestaan on sopiva valmiste vastustuskyvyn ylläpitoon. Se imeytyy elimistöön mahalaukusta ja pitkäaikaisesti käytettynä se toimii vastustuskyvyn vahvistajana.

Ravintolisänä otettavan sinkin päivittäisen saannin vertailuarvo on 10 mg ja päivittäisen turvallisen saannin yläraja on 25 mg.

C-vitamiini toimii myös antioksidanttina

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. Se ei siis varastoidu elimistöön, vaan C-vitamiinia tarvitaan ravinnosta päivittäin. Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi se muun muassa:

  • edistää raudan imeytymistä
  • toimii elimistössä antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta

C-vitamiinia saa parhaiten tuoreista hedelmistä, vihanneksista ja marjoista. Virallisten suositusten mukainen annos, 6 kourallista päivässä, on hyvä tapa hankkia tarvitsemansa C-vitamiini näistä luonnollisista lähteistä.

Jos ruokavalio on rajoittunut eikä tarjoa riittävästi luontaista C-vitamiinia, voi riittävän saannin varmistaa ravintolisällä.

C-vitamiinin päivittäiseksi tarpeeksi on määritelty aikuisille 75 milligrammaa. Riittävästä C-vitamiinin saannista on syytä huolehtia erityisesti silloin, jos:

  • tupakoi
  • on stressaantunut
  • liikkuu runsaasti
  • ravinto on yksipuolista, esimerkiksi vanhuksilla
  • noudattaa jonkinlaista dieettiä tai on laihdutuskuurilla
Kasvispainotteisia ruoka-aineita pöydällä
Monipuolinen, kasvispainotteinen ruoka luo hyvän pohjan myös vastustuskyvyn tukemiseen.

D-vitamiinilisää suositellaan monille

D-vitamiini on yksi harvoista vitamiineista ja hivenaineista, joiden käytön suhteen Suomessakin on viralliset suositukset. Suurelle osalle ihmisistä suositellaan ravintolisän käyttöä joko pimeänä vuodenaikana tai ympäri vuoden.

  • 18–75-vuotiaille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää loka–maaliskuussa, jos he eivät nauti runsaasti D-vitaminoituja maitotuotteita ja ravintorasvoja sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa.
  • Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman vuorokautista D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
  • Koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville henkilöille suositellaan 20 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa. Painoindeksin ollessa yli 30 suositellaan D-vitamiinin lisäannokseksi 50 mikrogrammaa vuorokaudessa.
  • Aikuisille tummaihoisille henkilöille suositellaan 20 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa. Painoindeksin ollessa yli 30 suositellaan D-vitamiinin lisäannokseksi 50 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin, joten ravintolisänä se kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä parhaan imeytymisen varmistamiseksi.

Tutuimpia D-vitamiinin vaikutuksia on sen merkitys luustolle. D-vitamiinille onkin tutkimuksissa osoitettu useita luuston ja lihasten hyvinvointiin liittyviä tehtäviä:

  • pitää yllä luuston hyvinvointia
  • auttaa säilyttämään hampaat normaalina
  • vaikuttaa lapsilla normaalin luuston kasvuun
  • edistää lihasten normaalia toimintaa

Uutta tietoa D-vitamiinista ja vastustuskyvystä

Tutkimukset ovat todistaneet, että D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä myös vastustuskyvyn vahvistamisen kannalta.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan parhaillaan D-vitamiinia monelta kannalta. Vastikään julkaistu tutkimus on perehtynyt D3-vitamiinin vaikutukseen infektioiden ehkäisyssä.

Tutkimuksessa ihmisen veren immuunisoluja altistettiin tauteja aiheuttavien bakteerien ja hiivasienen rakenneosille. Lisäksi solut altistettiin D-vitamiinille joko ennen immuunialtisteita, niiden jälkeen tai samanaikaisesti niiden kanssa.

Tutkimuksen perusteella D3-vitamiinin ottaminen etukäteen on infektiolta suojautumisen kannalta tehokkaampaa kuin vasta tartunnan jo tapahduttua.

Tutkimukseen osallistuneet tutkijat arvioivatkin, että D3-vitamiinilla voi olla tärkeä rooli tartuntatautien ja niiden vakavien oireiden ehkäisyssä.

Mies nukkuu
Riittävä uni on tärkeä osa vastustuskyvyn tukemista.

Kokonaisvaltaista tukea vastustuskyvylle

Kehon vastustuskykyä kannattaa tukea muutenkin kuin pelkästään vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista huolehtimalla.

Nuku tarpeeksi. Jokaisella meistä on yksilöllinen unentarve. Tyypillisesti riittävä unen määrä aikuisilla on 7–9 tuntia. Hyvä arjen testi omalle unentarpeelleen on se, että aamulla herätessään kokee itsensä virkeäksi.

Jos univaje on pysyvää, voi väsymyksestä tulla normaali olotila. Kannattaakin kokeilla aiemmin nukkumaan menemistä vaikkapa viikon ajan ja seurata, miten se vaikuttaa päivän aikaisiin tuntemuksiin.

Syö monipuolisesti ja terveellisesti. Vaikka tietyillä vitamiineilla ja hivenaineilla onkin erityisesti todettu vaikutus vastustuskykyyn, ei pelkästään ravintolisäpurkki ole paras tapa vahvistaa vastustuskykyä. Erityisen tärkeää on syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Hyvä valinta on värikäs, kasvispainotteinen ruokavalio, jossa suositaan täysviljatuotteita.

Näin koostettuna ravinnosta saa monipuolisesti vitamiineja ja hivenaineita, joita keho tarvitsee. Kun energiataso on kohdillaan, jaksaa tehdä myös muita hyvinvoinnille edullisia valintoja.

Kohtuullinen määrä liikuntaa tukee vastustuskykyä

Liiku riittävästi. Kohtuullinen liikunta vahvistaa vastustuskykyä. Lisäksi hyväkuntoisena sairaustakin selviää yleensä paremmin kuin huonokuntoisena. Tässäkin on syytä kuitenkin pysyä kohtuudessa, jos asiaa tarkastellaan vastustuskyvyn kannalta. Äärimmäinen rasitus puolestaan voi alentaa vastustuskykyä, sillä elimistö on valmiiksi stressaantunut.

Äärimmäinen rasitus puolestaan voi alentaa vastustuskykyä, sillä elimistö on valmiiksi stressaantunut.

Toisaalta riittävä liikunta on usein lisää levon tarvetta ja auttaa esimerkiksi illalla nukahtamisesta. Näin liikunta voi edesauttaa unentarpeen riittävässä huomioimisessa.

Vältä stressiä. Stressin välttäminen on usein helpommin sanottu kuin tehty. Asioista kannattaa priorisoida ja jos stressitekijät ovat ulkoisia eivätkä sen vuoksi itse hallittavissa, kannattaa opetella itselle sopivia rauhoittumiskeinoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset rentoutumisharjoitukset.

Lähteet:
Itä-Suomen yliopisto
Duodecim Terveyskirjasto
Fineli-tietokanta

Apteq C+D+Sinkki

Tehoyhdistelmä
vastustuskykysi vahvistamiseksi.

Jaa tämä artikkeli: