Apteekin raskaustesti on luotettava

Raskaustestin käyttöön liittyy usein paljon tunteita. Moni käyttäjä toivoo näkevänsä kahden viivan muodostuvan tulosikkunaan – toiset pelkäävät näkevänsä nuo samat viivat.

Apteekista hankittavat raskaustestit ovat luotettavia. Esimerkiksi Apteq raskaustestin tarkkuus on yli 99 prosenttia jo ensimmäisenä päivänä kuukautisten poisjäännistä. Sen herkkyys on 10 mIU/ml.

Raskaustestin herkkyys tarkoittaa pienintä raskaushormonin pitoisuutta, jonka testi pystyy luotettavasti virtsasta havaitsemaan. Pieni herkkyysarvo ei kuitenkaan yleensä tarkoita, että testi kannattaisi tehdä ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää.

Testaa siis vasta oletettuna kuukautisten alkamispäivänä. Herkkä ja laadukas testi onnistuu silloin parhaiten, vaikka kuukautiskierto vähän vaihtelisikin. Maltti on valttia, vaikka se vaikeaa onkin!

Apteq Raskaustesti

Luotettava, herkkä ja helppokäyttöinen valinta raskauden testaamiseen.

Positiivinen raskaustesti johtuu virtsan raskaushormonista

Raskaustestien toiminnassa käytetään hyväksi raskaushormonien mittausta.

Munasolu kiinnittyy kohdun seinämään noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Tähän kiinnityskohtaan muodostuu istukka, joka toimii välittäjänä äidin kehon ja sikiön kehon välillä.

Istukka tuottaa istukkahormonia eli koriongonadotropiinia (hCG). Tätä hormonia ei ole elimistössä muulloin kuin raskauden aikana, joten sitä kutsutaan myös raskaushormoniksi.

Istukasta istukkahormoni siirtyy vereen ja osa siitä erittyy virtsaan. Istukkahormonia on virtsassa, kun ensimmäiset kuukautiset jäävät raskauden vuoksi pois. Apteekeissa myytävät raskaustestit pystyvät tuolloin tunnistamaan raskauden.

Istukkahormonia on virtsassa, kun ensimmäiset kuukautiset jäävät raskauden vuoksi pois.

Istukkahormonin määrä lisääntyy raskauden ensimmäisten päivien aikana vauhdilla moninkertaiseksi, joten raskaustestin tulos on hyvin luotettava jo muutama päivä kuukautisten poisjäännistä. Silloin raskaustesti on viimeistään positiivinen.

Joissakin tapauksessa on tärkeää tietää raskaudesta jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Silloin turvaudutaan istukkahormonin mittaamiseen verestä, sillä raskaushormonia on veressä ennen kuin virtsassa.

Tätä hyödynnetään esimerkiksi silloin, kun nainen kärsii äkillisistä kivuista alavatsan alueella. Kyseessä voi olla kohdunulkoinen raskaus, joka vaatii pikaista leikkaushoitoa.

Nainen pitää raskaustestiä kädessään.
Raskaustestin luotettava tulos saadaan seuraamalla testin ohjeita tarkasti.

Luotettava raskaustestin tulos seuraamalla ohjeita

Kotona tehtävien raskaustestien toiminta perustuu istukkahormonin määrään virtsassa. Apteekista ostettavien raskaustestien mukana tulee aina käyttöohje. Hinnaltaan edullisemmissa raskaustesteissä tulos näkyy viivoina, kalliimmissa on digitaalinen näyttö.

Alla olevat ohjeet liittyvät Apteq raskaustestin käyttöön:

  1. Käytä testiä normaalissa huoneenlämpötilassa eli 15–30 asteessa.
  2. Varaa lähelle kuiva ja puhdas muovi- tai lasiastia, jos teet testin astiaan kerätystä virtsasta.
  3. Avaa suljettu pakkaus vasta silloin, kun ryhdyt tekemään raskaustestiä. Ota testi pois alumiinipakkauksesta.
  4. Pidä testistä kiinni sen pyöristetystä päästä ja poista näytteenottopään vihreä suojus.
  5. Suuntaa näytteenottopää alaspäin. Pidä nuolella osoitettu, rei’itetty kohta virtsasuihkussa vähintään kymmenen sekunnin ajan. Pidä huoli, että nuolella osoitettu kohta kastuu kokonaan. On kuitenkin tärkeää, ettet virtsaa nuolimerkin yli.
  6. Virtsanäytteen voi ottaa myös puhtaaseen astiaan ja kastaa puolet näytteenottopään rei’itetystä kohdasta virtsaan vähintään 15 sekunniksi.
  7. Laita suojus takaisin näytteenottopäähän. Aseta testi tasaiselle, kuivalle ja puhtaalle pinnalle tulosikkuna ylöspäin.
  8. Lue tulos viiden minuutin kuluttua. Myöhemmin tulos ei ole enää luotettava.
  9. Jos tulosikkunaan piirtyy kaksi viivaa, testi osoittaa raskauden. Vain yksi viiva kontrollikohdassa kertoo, ettei raskautta ole havaittu. Jos taas tulosikkunassa ei näy yhtään viivaa tai pelkästään testikohdassa on viiva, testaaminen on epäonnistunut. Silloin testi kannattaa tehdä uudestaan.

Raskaushormonin määrä elimistössä nousee nopeasti. Jos kuukautisten arvioituna ensimmäisenä päivänä raskaustestistä tulee negatiivinen tulos, mutta raskautta on syytä epäillä, testi kannattaa uusia 48 tunnin kuluttua.

Haalea viiva eli haamuviiva kannattaa varmistaa

Joskus raskaustestistä on vaikea saada selville, näkyykö testikohdassa haalea viiva vai ei. Tätä kutsutaan myös haamuksi tai haamuviivaksi. Syynä voi mahdollisesti olla, että virtsassa on vasta hyvin pieniä määriä raskaushormonia. Myös tässä tapauksessa testi kannattaa uusia 48 tunnin kuluttua.

Positiivisen raskaustestin jälkeen kannattaa ottaa yhteys neuvolaan. Neuvolan terveydenhoitajan kanssa sovitaan ensimmäisestä käynnistä ja raskauden seurannan aloittamisesta.

Raskaustesti, kalenteri ja ruusut
Kalenteri on hyvä apuri, kun miettii sopivaa aikaa raskaustestin tekemiselle.

Näin varmistat mahdollisimman luotettavan tuloksen

Saadakseen raskaustestistä mahdollisimman luotettavan tuloksen kannattaa huomioida seuraavia asioita:

  • Esimerkiksi hedelmöityshoidoissa voidaan käyttää istukkahormonia sisältäviä lääkkeitä. Niiden käyttö voi johtaa väärään positiiviseen tulokseen raskaustestissä.
  • Vaikka virtsasta tehdyn raskaustestin voi tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, alkupäivinä luotettavin tulos saadaan aamuvirtsasta.
  • Juo vain maltillisesti ennen testin tekemistä, jotta virtsan hormonipitoisuus ei laimene. Virtsausvälin kannattaa olla ainakin kahdesta neljään tuntia.
  • Olisi hyvä malttaa odottaa testin tekemistä kuukautisten alkamispäivään saakka, jotta ei saa turhaa negatiivista tulosta. Kestää aikansa, ennen kuin istukkahormonia erittyy virtsaan testin havaitsemia määriä.
  • Normaalia raskautta ja kohdunulkoista raskautta ei voida erottaa toisistaan pelkän raskaushormonipitoisuuden perusteella. Myös spontaani keskenmeno voi aiheuttaa väärän testituloksen.

Moni nainen ehtii nimittäin olla tietämättään hetken raskaana. Erittäin varhaisissa keskenmenoissa hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja se on ehtinyt muodostaa sen verran istukkasolukkoa, että jos raskaustesti ehditään tehdä, tulos on positiivinen.

Kuukautisvuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä ja se voi olla tavallista runsaampaa. Arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päätyy tällaiseen tilanteeseen, jota kutsutaan termillä ”biokemiallinen raskaus”.

Kuukautiset myöhässä ja raskaustesti negatiivinen

Jos kuukautiset ovat myöhässä ja raskaustesti on negatiivinen, syitä voi olla monia:

  • Useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus vaihtelee muutamien päivien ja jopa viikon verran.  
  • Toisinaan kuukautiskierto vaihtelee mm. stressin, nopea laihduttamisen, syömishäiriöiden tai ylipainon vuoksi.
  • Kuukautisten poisjääntiä voivat aiheuttaa myös huonolla hoidolla olevat kilpirauhastoiminnan häiriöt, maksan tai munuaisten vajaatoiminta sekä vaikea hoitamaton keliakia.

Jos tilanne jatkuu pidempään, kannattaa ottaa varalta yhteyttä terveydenhuoltoon, jotta tilanne saadaan selvitettyä.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Apteq-raskaustestin käyttöohje

Apteq Raskaustesti

Luotettava, herkkä ja helppokäyttöinen valinta raskauden testaamiseen.

Jaa tämä artikkeli: