Ehkäise afta jo ennalta
Kiusaako suussasi kipeä rakkula, afta? Se on suun limakalvolla sijaitseva pinnallinen haavauma, joka on yleensä läpimitaltaan muutamasta millimetristä noin viiteen millimetriin. Et ole vaivasi kanssa yksin, sillä viidesosa suomalaisista kärsii suun aftoista.
Afta voi syntyä eri puolille suuta. Niitä voi olla esimerkiksi kielessä, ikenessä, suunpohjassa, poskessa, huulessa ja nielussa. Yleensä kooltaan suuremmat aftat sijaitsevat lähellä nielua tai kielessä.
Lähtökohtaisesti aftat paranevat itsestään, mutta paraneminen kestää viikosta puoleentoista. Suuremmissa aftoissa paranemisaika voi venyä jopa kuukauteen.
Syytä sille, mistä aftat johtuvat, ei tarkalleen ottaen tiedetä.
Syytä sille, mistä afta tulee tai mistä aftat johtuvat, ei tarkalleen ottaen tiedetä. Tällä hetkellä todennäköisin arvio on, että kyseessä on kehon autoimmuunireaktio. Tämä tarkoittaa sitä, että elimistön omat solut hyökkäävät suun pintakudoksen soluja vastaan.
Apteq Hoitava Hammastahna
Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.
Valitse hammastahna huolella
Vaikka tarkkaa tietoa siitä, mistä afta tulee, ei olekaan, on huomattu joitakin mahdollisia syitä niiden syntyyn ja sen myötä keinoja aftojen ehkäisyyn.
Perusasia kaikessa suun hyvinvoinnissa, myös aftojen ehkäisyssä, on hyvä suuhygienia.
- Pese hampaat kahdesti päivässä käyttäen fluorihammastahnaa.
- Huomaa kuitenkin, että jos tavoitteena on ehkäistä aftat, hammastahna ei saisi sisältää natriumlauryylisulfaattia, joka voidaan merkitä tuoteselosteeseen myös SLS-lyhenteellä.
- Käytä pehmeää hammasharjaa ja harjaa hampaasi hellävaraisesti, mutta huolellisesti.
- Puhdista hammasvälit langalla, lankaimella tai hammasväliharjalla.
Natriumlauryylisulfaatti on yleisesti hammastahnoihin lisätty aine, joka saa aikaa hammastahnan vaahtoamisen. Samalla se on kuitenkin monelle yliherkkyyttä aiheuttava aine, joka heikentää suun limakalvojen hyvinvointia.
Herkälle suulle kehitetyt hammastahnat, kuten Apteqin hoitava hammastahna, vaahtoavat ilman natriumlauryylisulfaattia. Apteqin hoitavassa hammastahnassa on vältetty myös muita limakalvoja ärsyttäviä tai allergisoivia ainesosia.
Tarkista vitamiinien ja hivenaineiden saanti
Jos afta suussa on jatkuvasti esiintyvä vaiva, kannattaa tarkistaa vitamiinien ja hivenaineiden riittävä saanti.
Erityisesti B12-vitamiinin ja foolihapon riittämätön saanti on useissa tutkimuksissa yhdistetty aftoihin siten, että se on yhteydessä sekä aftajaksojen esiintymiseen että jaksojen pitkittymiseen.
Muita vitamiineja ja hivenaineita, joiden saannista on tärkeää huolehtia aftojen ehkäisemiseksi, ovat:
- sinkki
- C-vitamiini
- rauta
- seleeni
- kalsium
Useimmat näistä vitamiineista ja hivenaineista vahvistavat limakalvojen normaalia toimintaa. Hyvinvoivat limakalvot ovatkin tärkeä tekijä koko suun hyvinvoinnille, ja pitkään jatkunut suun kuivuus voi altistaa aftoille.
Taustalla sittenkin terveydentila?
Kokonaisterveys on yksi tekijä aftojen esiintymisen taustalla. Tutkimuksissa on ilmennyt, että yksi merkittävimmistä tekijöistä voi olla stressi. Erityisesti henkinen stressi ja sen aiheuttamat kohonneet kortisolitasot yhdistettiin myös aftojen puhkeamiseen. Sen sijaan aftojen kestoon stressillä ei näiden tutkimusten mukaan ollut vaikutusta.
Siksi aftoista usein kärsivän kannattaa sekä suun että muunkin hyvinvoinnin vuoksi tarkastella omaa elämäntilannettaan ja pohtia, voiko henkistä stressiä aiheuttaviin tekijöihin vaikuttaa.
Muita terveyteen liittyviä tekijöitä aftojen esiintymisen taustalla voivat olla:
- hormonaaliset syyt
- perinnölliset tekijät
- immuunijärjestelmän häiriöt
- erilaiset sairaudet, kuten keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet tai diabetes
- tulehduskipulääkkeiden, beetasalpaajien tai kemoterapia-aineiden käyttö
Aftan syy voi olla fyysinen tekijä
Aftan syy voi löytyä myös limakalvon fyysisestä ärsytyksestä. Herkkäsuiselle erilaiset limakalvoihin kohdistuvat toimenpiteet tai raapaisut voivat saada aikaan aftojen syntymisen.
Aftat voivat liittyä muun muassa:
- suun alueella tehtäviin injektioihin
- röntgenkuvien ottoon
Joissakin tapauksissa suun limakalvoja hankaavat tai painavat esineet tai asiat voivat olla aftojen synnyn takana. Tällaisia ovat muun muassa:
- hammasproteesi
- yökisko
- oikomiskoje
- lohjennut hammas
- lohjennut paikka
Monelle tuttu ongelma on myös se, että vahingossa tapahtunut puraisu poskeen tai kieleen aiheuttaa aftan. Myös kovan tai terävän ruoka-aineen syömisestä voi seurata afta.
Vältä ongelmallisia ruoka-aineita
Tiettyjen ruoka-aineiden on huomattu vaikuttavan aftojen ilmaantumiseen erityisesti herkkäsuisilla. Siksi aftoille herkkien ihmisten voi olla syytä ainakin tarkkailla, onko seuraavilla ruoka-aineilla yhteyttä aftojen syntyyn tai parantumisen viivästymiseen.
Happamat ruoat ja juomat voivat olla suun limakalvolle liian vahvoja. Siksi toistuvasti aftoista kärsivä voi kokeilla välttää esimerkiksi tomaattia, sitrushedelmiä sekä niistä tehtyjä mehuja.
Myös suolaisilla ruoilla ja juomilla voi olla aftoja edistävä vaikutus.
Kovat tuotteet, kuten pähkinät tai erittäin rapeat ja vahvasti maustetut sipsit, voivat myös edesauttaa aftojen syntyä.
Lisäksi kannattaa tarkkailla, onko aftojen syntymisellä tai parantumisen pitkittymisellä yhteys seuraaviin ruoka-aineisiin:
- pippuri
- paprika
- curry
- säilöntä- ja lisäaineet
- alkoholijuomat
- hiilihapotetut juomat
Entä jos aftan ehkäisy ei onnistunut?
Jos aftan ehkäisy ei onnistu, olemme aiemmassa artikkelissamme antaneet vinkkejä, miten aftan saa pois mahdollisimman nopeasti ja miten aftan aiheuttamaa kipua voi hoitaa kotikonsteilla tai apteekista saatavilla tuotteilla.
Tärkeää on huolehtia myös aftan puhjettua erityisen hyvin suuhygieniasta, jotta puhjennut afta saa hyvät mahdollisuudet parantua mahdollisimman pian.
Lähteet:
Theseus
Hammaslääkäriliitto
Apollonia
Apteq B12-vitamiini
Hyvin imeytyvää, puhdasta ja vatsaystävällistä metyylikobalamiinia.