Aftan hoito kotikonstein – näillä keinoilla onnistut

Hammastahna saattaa aiheuttaa aftoja

Aftat ovat pieniä, kipeitä haavaumia, jotka esiintyvät yleensä suun limakalvoilla. Haavaumat ovat vaaleita ja läpimitaltaan parista millistä pariin senttiin. Pienestä koostaan huolimatta aftat ovat kivuliaita, ja usein ne tekevät syömisestä ja puhumisesta hankalaa.

Aftat ovat hyvin kosketusherkkiä ja voivat tehdä pelkästä nielemisestä kipeää.  Aftojen hoito keskittyy niiden aiheuttaman kivun lievitykseen sekä paranemisen edistämiseen. Listasimme alle keinoja, joilla voit helpottaa aftojen aiheuttamaa kipua ja ehkäistä niiden uusiutumisen.

Yleistäen aftojen hoidossa voi käyttää:

 • lääkeaineita sisältäviä valmisteita
 • lääkkeettömiä apteekkituotteita
 • kotikonsteja kuten ruokasoodahuuhtelua
 • ennaltaehkäiseviä rutiineja

Afta pois nopeasti – huolehdi hygieniasta


Aftat paranevat itsestään tavallisesti 1–2 viikon kuluessa, mutta paranemista voi jouduttaa monin keinoin. Vähintäänkin tuosta ajasta voi tehdä itselleen hieman miellyttävämmän. Hoidon perusta on hyvä suuhygienia eli säännöllinen hammasten pesu ja hammasvälien lankaus. Lisäksi suuta voi huuhdella antimikrobisella, esim. kloriiniheksidiiniä tai setyylipyridiniumkloridia sisältävällä suuvedellä.

Vaikka suunhoito on osa jokaista päivää, on se erityisen tärkeää aftojen puhjettua. Näin estetään tulehduksen lisääntymistä ja luodaan hyvät edellytykset paranemiselle. Niinkin yksinkertainen asia kuin hammastahnan valinta voi vaikuttaa siihen, miten helposti aftoja syntyy.

Ehkäise aftat hammastahnalla – valitse oikein! 

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Yhdeksi aftojen aiheuttajaksi epäillään natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja. Kyseessä on aine, joka saa hammastahnan vaahtoamaan. Sama aine voi ärsyttää suuta ja altistaa aftoille. Hammastahnoja ilman natriumlauryylisulfaattia löytää apteekeista.

Myös pitkään jatkunut suun kuivuus voi altistaa aftoille. Kuivuuteen auttaa hoitava hammastahna, joka auttaa ehkäisemään aftojen syntyä huolehtimalla suun normaalista kosteudesta. Aftaherkille sopii erinomaisesti Apteq Hoitava Hammastahna, joka on kehitetty kuiva- ja herkkäsuisille ja joka sisältää kosteuttavina ainesosina betaiinia ja oliivilehtiuutetta. Kosteuttavien ainesosien lisäksi Apteq:in hammastahna sisältää runsaasti ksylitolia ja vaahtoaa hellävaraisesti ilman natriumlauryylisulfaattia.

Aftalääkkeet uusiutuvan vaivan hoitoon

Apteekista saa aftojen hoitoon erilaisia valmisteita kuten suihkeita, geelejä ja suuvesiä, jotka helpottavat aftojen aiheuttamaa kipua ja auttavat huolehtimaan hyvästä suuhygieniasta. Tuotteet muodostavat limakalvon pinnalle suojaavan kalvon, joka vähentää ärsytystä ja jonka alla haava saa parantua rauhassa. Kipua lievittävät tuotteet on tarkoitettu käytettäviksi siinä vaiheessa, kun aftoja on jo ilmaantunut.

Erityisesti, jos aftoja esiintyy säännöllisesti, kannattaa kiinnittää huomiota niiden ennaltaehkäisyyn.

Muita aftanhoitotuotteita ovat ilman reseptiä saatavat tabletit sekä happopitoiset aineet, joita käytetään paikallisesti haavaumien päälle. Tabletit asetetaan aftan päälle, johon ne kiinnittyvät. Vastaavasti happopitoista ainetta sivellään aftan päälle, jolloin se tuhoaa vaurioitunutta kudosta. Happopitoiset aineet on tarkoitettu vain aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Niiden käyttö aiheuttaa hetkellistä kipua, joka helpottuu sekunneissa.

Aftat voivat joillakin ihmisillä uusiutua jopa muutaman viikon välein. Tällöin on tärkeää selvittää, löytyykö aftojen taustalta esimerkiksi hoitamaton suolistosairaus tai ravinto- tai hivenaineiden puutostila. Jos aftat uusiutuvat toistuvasti, niitä voidaan hoitaa myös lääkärin määräämällä kortisonivalmisteella. Erityisesti, jos aftoja esiintyy säännöllisesti, kannattaa kiinnittää huomiota niiden ennaltaehkäisyyn.

Aftojen hoito kotikonstein onnistuu ruokasoodalla

Aftan hoito kotikonstein – apu löytyy kuivakaapista 

Kokeile nopeita ja turvallisia kotikonsteja. Kurota kuivakaappiin ja nappaa sieltä ruokasoodapurkki. Sekoita tahnaa, jossa on puolet vettä ja puolet ruokasoodaa ja laita sitä aftaan tai lisää hieman ruokasoodaa vesilasilliseen ja käytä seosta suuvetenä. Huomaa, että ruokasooda kirvelee haavaumissa, joten sen käyttöä kannattaa kokeilla varovasti. Aftojen aiheuttamaa kipua voi lievittää kotikonstein myös kylmähoidolla, esimerkiksi jääpaloja imeskelemällä.

Mikä aftojen ilmaantumiseen vaikuttaa?

Aftojen esiintymiseen vaikuttavat mm. perinnölliset tekijät

Aftojen tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta alttius niiden esiintymiselle voi olla periytyvää.  On hyvä muistaa, että aftat eivät tartu.

Lisäksi tietyt ruuat tai hormonaaliset muutokset voivat lisätä riskiä aftojen muodostumiselle. Epäillään, että aftoille altistavat muun muassa seuraavat tekijät:

 • perinnölliset tekijät
 • suolistosairaudet kuten keliakia tai Crohnin tauti
 • ruoka-allergiat ja jotkin ruoka-aineet kuten tomaatti
 • ravinto- tai hivenaineiden kuten raudan tai B-vitamiinien puutokset
 • natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat
 • hormonaaliset tekijät kuten kuukautiset
 • ikä: lapsilla ja nuorilla aftoja esiintyy useammin
 • stressi

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Jaa tämä artikkeli: