Hammastahna ilman natriumlauryylisulfaattia on hellävaraisempi suun limakalvoille

Nykyisin moni etsii hammastahnaa ilman natriumlauryylisulfaattia, koska on huomannut suun limakalvojen reagoivan ikävästi sitä sisältäviin tahnoihin.

Natriumlauryylisulfaatti on useissa hammastahnoissa käytetty ainesosa, joka lisää hammastahnan vaahtoavuutta. Hammastahnan ainesosaluettelosta natriumlauryylisulfaatti löytyy englanninkielisellä nimellä sodium lauryl sulfate tai lyhenteellä SLS.

Nykyisin natriumlauryylisulfaatista käytetään myös monelle tuntematonta nimitystä sodium dodecyl sulfate eli SDS. Myös tämä lyhenne kannattaa tarkistaa oman hammastahnan ainesosaluettelosta. 

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Natriumlauryylisulfaatin käyttö hammastahnoissa

Natriumlauryylisulfaatti on niin kutsuttu detergentti eli saippua-aine. Sitä lisätään hammastahnojen lisäksi mm. shampoisiin.

Käytön merkittävin syy lienee siinä, että tuotteeseen halutaan vahva vaahtoavuus, mihin kuluttajia on myös totutettu. Toinen syy käytölle on pintapuhdistusvaikutus ja natriumlauryylisulfaatin vähäinen bakteereja tuhoava vaikutus.

Millainen hammastahna ei sisällä natriumlauryylisulfaattia? 

Jos hammastahna ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, on sen vaahtoamisominaisuus yleensä toteutettu muulla tavalla. Vaikka vaahtoaminen ei ole välttämätön ominaisuus hammastahnassa, ovat käyttäjät tottuneet siihen. Sen vuoksi suurimmassa osassa hammastahnoista vaahtoaminen on toteutettu jollakin tavalla.

  • Hammastahna voi vaahdota vähemmän. Sen pesuteho ei ole alempi, mutta käyttäjän kokemus ja hammastahnan tuntuma suussa on erilainen. Erilaiseen suutuntumaan tottuu kuitenkin pian.
  • SLS:n sijaan on käytetty muuta detergenttiä. Tällainen on esimerkiksi CAPB (cocamidopropyl betaine, kokamidopropyylibetaiini), joka myös on osin ongelmallinen. CAPB on tutkimusten perusteella toksinen ikenien soluille.
  • Hammastahnan vaahtoaminen on toteutettu ilman detergenttiä. Vaikka natriumlauryylisulfaatti ja muut detergentit ovat yleisimpiä hammastahnan vaahtoamisen aiheuttajia, voi vaahtoa saada aikaa muillakin aineilla. Nämä vaihtoehtoiset ainesosat ovat usein valmistajien varjelemia liikesalaisuuksia.
Nainen pesee hampaitaan natriumlauryylisulfaattia sisältävällä hammastahnalla.
Hammastahnan vaahtoaminen on ominaisuus, johon on totuttu. (Kuvat: Freepik)

Natriumlauryylisulfaatin haitat

Erityisesti herkkä- ja kuivasuisilla natriumlauryylisulfaatin aiheuttamat haitat ovat kuitenkin selkeästi hyötyjä suuremmat.

Muun muassa aftoista sekä kuivasta suusta kärsiville SLS:ää sisältävät hammastahnat aiheuttavat usein ongelmia. Useat tutkimukset osoittavat, että SLS:llä ja aftoilla on yhteys ja aftoihin taipuvaisilla potilailla natriumlauryylisulfaatti edistää aftojen ilmaantumista.

Aftoihin taipuvaisilla potilailla natriumlauryylisulfaatti edistää aftojen ilmaantumista.

Syynä on se, että natriumlauryylisulfaatti heikentää suun limakalvojen luontaista puolustusta ja lisää niiden läpäisevyyttä.

Lisäksi SLS voi aiheuttaa maku- ja tuntohäiriöitä sekä limakalvojen epiteelikerroksen kuoriutumista. 

Natriumlauryylisulfaatti ja allergiat

Erilaiset allergiat voivat myös vaikuttaa suoraan tai välillisesti siihen, aiheuttaako SLS ongelmia suun limakalvoille.

Useat ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa suun limakalvojen kutinaa, turvotusta ja limakalvojen aftamaisia haavaumia. Tällöin natriumlauryylisulfaatti saattaa ärsyttää allergiasta ärtyneitä limakalvoja lisää. 

Lisäksi allergioiden, kuten siitepölyallergian, hoitoon käytettävä antihistamiini voi vaikuttaa osaltaan myös suun limakalvoihin kuivattaen niitä. Tällöin muuten SLS:ää kestävät limakalvot voivat herkistyttyään oireilla liian voimakkaita ainesosia sisältäviin hammastahnoihin.

Voikin olla tarpeellista vaihtaa pahimpaan allergia-aikaan hammastahna hellävaraisempaan vaihtoehtoon.

Nainen peittää suunsa, jossa on aftoja.
Aftoja herkästi saavalle natriumlauryylisulfaattia sisältävä hammastahna on usein liian ärsyttävä.

Mikä hammastahna ei sisällä natriumlauryylisulfaattia? 

Apteqin valikoimista löytyy hammastahnat ilman natriumlauryylisulfaattia. Apteq Hoitava Hammastahna ja Apteq Sensitive Hammastahna sopivat hyvin suun herkille limakalvoille ja aftoja helposti saaville henkilöille.

Molemmat hammastahnat vaahtoavat, mikä on saatu aikaiseksi muilla ainesosilla kuin SLS:llä tai vastaavilla saippua-aineilla. Muutenkin tahnojen koostumus on suunniteltu siten, ettei näissä hammastahnoissa ole muitakaan limakalvoja allergisoivia ja ärsyttäviä ainesosia.

Molemmissa on lisäksi käytetty:

  • Betaiinia, joka on sokerijuurikkaan tuottama orgaaninen yhdiste. Betaiini määritellään osmoprotektantiksi eli se suojaa limakalvon soluja haitallisilta muutoksilta. Betaiini helpottaa kuivan suun oireita ja hoitaa sekä rauhoittaa ärtyneitä limakalvoja muun muassa kemikaaliärsytyksen jäljiltä.
  • Oliivinlehtiuutetta, joka on peräisin oliivipuun lehdistä. Suun limakalvoja kosteuttavalla oliivinlehtiuutteella on myös antimikrobisia ja antiseptisiä ominaisuuksia. 

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto 
Aikakauskirja Duodecim
National Library of Medicine

Apteq Sensitive Hammastahna

Apteq Sensitive Hammastahna

Vihloville hampaille ja aftojen sekä hammaseroosion ehkäisyyn.

Jaa tämä artikkeli: