Banaanista apua suonenvetoon?

Suonenveto on kansankielinen nimi yleiselle vaivalle. Tosiasiassa suonenveto on lihaskramppi. Krampit ovat yleinen vaiva, joka voi yllättää kenet tahansa, mutta erityisesti ne ovat tuttuja esimerkiksi urheilijoille, aktiivisesti liikkuville sekä iäkkäimmille ihmisille.

Toiminnallisesti krampit ovat äkillisiä ja joskus kivuliaitakin lihassupistuksia, jotka voivat kestää muutamasta sekunnista useisiin minuutteihin. 

Yölliset suonenvedot voivat ilmetä itsestään erityisesti jaloissa. Tällöin lihas on pitkään supistuneena, sen hapensaanti heikentyy ja lihaksiin kertyvä maitohappo aiheuttaa kipuja.

Erityisesti krampit ovat tuttuja esimerkiksi urheilijoille, aktiivisesti liikkuville sekä iäkkäimmille ihmisille.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua ruokavalion vaikutuksesta suonenvetojen eli kramppien ehkäisyssä. Erityisesti banaanista on ollut keskustelua, ja se onkin yksi luonnollinen ja helposti saatavilla oleva tapa ehkäistä suonenvetoja.erityisesti ne ovat tuttuja esimerkiksi urheilijoille, aktiivisesti liikkuville sekä iäkkäimmille ihmisille.

Mutta miksi juuri banaani voi auttaa? Tässä artikkelissa selvitämme, mikä banaanissa tekee siitä mahdollisen apukeinon lihaskramppien ehkäisyssä.

Cramvex

Lihasten ja hermoston
toiminnan edistämiseen.

Mikä aiheuttaa suonenvetoja?

Ennen kuin pureudumme banaanin hyötyihin, on hyvä ymmärtää, mikä aiheuttaa kramppeja. 

Lihaskrampit voivat johtua monista syistä:

 • Elektrolyyttien epätasapaino: Kaliumin, magnesiumin, kalsiumin ja natriumin puutos tai epätasapaino on tyypillinen osasyyllinen kramppeihin. Elektrolyyteillä on monia tärkeitä tehtäviä elimistön toiminnan turvaamisessa, ja kramppien kannalta keskeistä on niiden vaikutus nestetasapainon ylläpitämisessä.
 • Elimistön kuivuminen eli dehydraatio: Riittämätön nesteytys voi johtaa suonenvetoihin, koska lihakset tarvitsevat vettä toimiakseen oikein. Riittävän nesteytyksen voidaan sanoa olevan yksi tärkeimmistä kramppien ehkäisyn keinoista.
 • Lihasväsymys: Pitkäkestoinen fyysinen rasitus voi väsyttää lihaksia, mikä altistaa ne krampeille. Fyysisestä rasituksesta seuraa usein myös hikoilua ja nesteiden haihtumista kehosta muilla tavoin, joten nämä kaksi tekijää yhdessä voivat muodostaa erittäin voimakkaitakin suonenvetoja.
 • Huono verenkierto lihakseen: Riittämätön verenkierto lihaksille voi aiheuttaa kramppien syntymistä. Tästä on kyse myös erityisesti yöllisissä krampeissa.
Henkilö juoksee urheilukentällä.
Suonenvedot eli lihaskrampit ovat urheilijoille tuttu vaiva. (Kuvat: Freepik)

Banaanin hyödyt suonenvetojen ehkäisyssä

Banaanit ovat erinomainen valinta suonenvetojen ehkäisyksi ruokavalion kautta. Tähän on useita syitä, jotka liittyvät banaanien sisältämiin ravintoaineisiin:

 • Kalium: Yksi merkittävimmistä banaanin eduista on sen korkea kaliumpitoisuus. Kalium on tärkeä elektrolyytti, joka auttaa ylläpitämään lihasten ja hermojen normaalia toimintaa. Se auttaa myös säätelemään kehon nestetasapainoa, mikä on tärkeää lihasten oikealle toiminnalle.
 • Magnesium: Banaanit sisältävät myös magnesiumia, joka on toinen tärkeä mineraali lihasten rentoutumiseen ja toimintaan. Magnesiumin puutos voi myös aiheuttaa lihaskramppeja ja heikkoutta. Magnesiumlisät ovatkin yksi käytetyimmistä itsehoidon muodoista.
 • Hiilihydraatit: Banaanit ovat hyvä energianlähde, sillä ne sisältävät hiilihydraatteja, jotka voivat auttaa ehkäisemään lihasväsymystä pitkittyneen liikunnan aikana. Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit auttavat myös muita ravintoaineita imeytymään tehokkaasti.
 • Antioksidantit ja vitamiinit: Banaanit sisältävät C- ja B6-vitamiineja sekä antioksidantteja, joilla on monia terveysvaikutuksia. B-vitamiinien on tutkimuksissa havaittu tukevan hermoston toimintaa, mikä voi myös vähentää lihaskramppeja.
Paloiteltu banaani.
Viipaloitu banaani on hyvä lisä niin aamupalaan kuin välipalaankin. (Kuva: Freepik)

Kokeile sisällyttää banaanit ruokavalioosi

Banaanin lisääminen päivittäiseen ruokavalioon on helppoa ja banaanit ovat edullisia sekä helposti mukana kulkevia hedelmiä. 

Tässä muutamia arjen vinkkejä banaanien käyttöön ruokavaliossa:

 • Välipalana – Banaanit ovat erinomainen välipala ennen tai jälkeen liikunnan. Ne ovat helppoja kantaa mukana ja syödä missä tahansa.
 • Smoothiet – Lisää banaani esimerkiksi smoothieen muiden hedelmien kanssa. Näin voit saada hyviä vitamiineja, lisäravinteita ja energiaa päivän mittaan.
 • Aamupalalla – Leikkaa banaani viipaleiksi ja lisää se esimerkiksi puuroon tai jogurttiin. Tällainen aamupala antaa hyvän startin päivään ja sisältää hyviä ravintoaineita.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Fineli

Cramvex poretabletti

Poretabletti lihasten ja hermoston
toiminnan edistämiseen.

Jaa tämä artikkeli: