Immuunijärjestelmä – kehon puolustusjärjestelmä ja sen toiminta
Ihmiskehon immuunijärjestelmä on monimutkainen ja äärimmäisen tehokas puolustusjärjestelmä. Se suojaa meitä ulkoisilta uhilta, kuten viruksilta, bakteereilta ja muilta taudinaiheuttajilta. Immuunijärjestelmä koostuu monista erilaisista soluista, kudoksista ja elinjärjestelmistä, jotka työskentelevät yhdessä ylläpitääkseen elimistön vastustuskykyä ja immuniteettia.
Sen lisäksi, että immuunijärjestelmä torjuu ulkoisia taudinaiheuttajia, se myös tunnistaa ja tuhoaa kehon omia vaurioituneita tai epänormaaleja soluja, kuten syöpäsoluja. Terve ja oikein toimiva immuunijärjestelmä onkin elintärkeä kehon terveydelle sekä hyvinvoinnille.
Apteq C+D+Sinkki
Tehoyhdistelmä
vastustuskykysi vahvistamiseksi.
Immuunijärjestelmän rakenne ja toiminta
Immuunijärjestelmä koostuu kahdesta pääosasta: 1) synnynnäisestä (eli luonnollisesta) immuniteetista ja 2) hankitusta immuniteetista. Ne muodostavat yhdistelmän, joka vahvistuu iän myötä.
Synnynnäinen immuniteetti
Synnynnäinen immuniteetti on kuin kehon ensimmäinen puolustuslinja. Se reagoi yleensä nopeasti ja epäspesifisesti kaikkiin erilaisiin uhkiin. Synnynnäisen immuniteetin osana toimivat muun muassa ihon ja limakalvojen kaltaiset fyysiset esteet, jotka estävät taudinaiheuttajien pääsyn kehoon.
Synnynnäisen immuniteetin osia ovat myös esimerkiksi immuunijärjestelmän solut, kuten valkosolut eli leukosyytit, jotka tunnistavat ja tuhoavat haitallisia mikro-organismeja.
Synnynnäinen immuniteetti on kuin kehon ensimmäinen puolustuslinja.
Yksi synnynnäisen immuunijärjestelmän keskeisistä osista ovat fagosyytit, jotka ”syövät” ja tuhoavat vieraita aineita elimistössä. Myös neutrofiilit ja makrofagit ovat esimerkkejä tällaisista soluista, jotka työskentelevät kehossa jatkuvasti osana synnynnäistä immuniteettia.
Hankittu immuniteetti
Hankittu immuniteetti on paljon tarkempi ja kohdennetumpi puolustusmekanismi, joka kehittyy ajan myötä paremmaksi – tai joskus myös huonommaksi kuin ennen.
Kun keho kohtaa uuden taudinaiheuttajan, hankittu immuniteetti ikään kuin ”oppii” tunnistamaan sen muodostaen pitkäaikaisen suojan juuri kyseistä uhkaa vastaan. Tämä tapahtuu käytännössä vasta-aineiden tuotannon ja immunologisen muistin avulla.
Hankittuun immuniteettiin liittyvät keskeiset solut ovat B- ja T-solut:
- B-solut tuottavat vasta-aineita, jotka sitoutuvat taudinaiheuttajiin ja pyrkivät neutraloimaan ne.
- T-solut hyökkäävät infektoituneisiin soluihin tuhotakseen niitä ja auttavat myös aktivoimaan muita immuunijärjestelmän osia.
Immuunijärjestelmän rooli sairauksissa
Vaikka immuunijärjestelmä suojaa kehoa useilta sairauksilta, sen toimintahäiriöt voivat johtaa moniin terveysongelmiin.
Autoimmuunisairaudet ovat esimerkkejä siitä, kun immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti kehon omia soluja vastaan. Esimerkkejä autoimmuunisairauksista ovat reumaattinen niveltulehdus ja tyypin 1 diabetes.
Jos immuunijärjestelmä heikkenee, esimerkiksi immuunikatotilanteissa (kuten HIV/AIDS), keho on normaalia alttiimpi infektioille ja muille sairauksille.
Immuunijärjestelmän vahvistaminen
Kehon vastustuskyky voi vaihdella yksilöiden välillä ja eri elämänvaiheissa. On olemassa tapoja, joilla voidaan tukea ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa:
- Muista monipuolinen ravitsemus. Välttämättömien vitamiinien ja hivenaineiden, kuten C-vitamiinin, D-vitamiinin ja sinkin, saanti tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
- Varmista riittävä uni ja lepo. Hyvin levännyt keho pystyy paremmin torjumaan infektioita.
- Harrasta säännöllistä liikuntaa: Liikunta parantaa kehon yleistä hyvinvointia ja edistää sitä kautta immuunijärjestelmän toimintaa. Toisaalta kannattaa myös huomioida, että kehon immuunijärjestelmä saattaa tilapäisesti heikentyä erittäin raskaan urheilusuorituksen jälkeen.
- Ota stressi hallintaan. Krooninen stressi voi heikentää immuunijärjestelmää, joten stressinhallintakeinot ovat tärkeitä. Tällaisia keinoja voivat olla esimerkiksi liikunta ja muut aktiviteetit, jotka irrottavat ajatukset stressistä.
Immuunijärjestelmä pähkinänkuoressa
Immuunijärjestelmä on elintärkeä kehon suojajärjestelmä, joka koostuu erilaisista osista ja toimii monella tasolla. Se suojaa meitä lukuisilta taudinaiheuttajilta ja ylläpitää immuniteettia niin synnynnäisillä kuin hankituillakin keinoilla.
Pitämällä huolta immuunijärjestelmän hyvinvoinnista, esimerkiksi terveellisiä elämäntapoja suosimalla, voimme tukea kehomme kykyä suojautua sairauksilta ja pysyä terveenä.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Apteq C+D+Sinkki
Appelsiinin makuinen poretabletti.
Tehoyhdistelmä vastustuskyvylle,
sisältää 1000 mg C-vitamiinia.