Lapsen kuume nousee helposti korkeaksi
Kuume lapsella, kuten aikuisellakin, on merkki elimistön tulehdusreaktiosta. Syynä on yleensä virusten tai bakteerien aiheuttama infektio.
Jos kuume liittyy virustautiin, se kestää yleensä 3–6 vuorokautta. Erityisesti alkuvaiheessa lapsen kuume voi nousta korkeallekin, eikä yli 39°C:en lukema ole ollenkaan harvinainen. Korkea kuume lapsella on varsin tavallista, ja lapset sietävät yleensä korkeaakin kuumetta hyvin.
Kuumeen noustessa ihmisen elimistö kokee normaalin kehon lämpötilan matalana. Siksi elimistö lisää lihasten lämmöntuottoa, mistä seuraa palelemisen tunne. Jos lapsi siis valittaa palelemista, on syytä varalta kokeilla otsaa.
Joillakin lapsilla kuumeen nousuun voi liittyä myös oksentelua.
Apteq korva- kuumemittari
Nopea, helppokäyttöinen ja luotettava valinta koko perheen kuumeen mittaamiseen
Kuumeen mittaaminen lapselta
Välillä liikkuvaisen lapsen kuumeen mittaaminen on hankalaa, eikä aina ole välttämätöntä saada aivan tarkkaa lukemaa.
Näillä vinkeillä kuumeen mittaaminen lapselta onnistuu helpommin:
- Mittaa kuume, kun lapsi on ollut parikymmentä minuuttia levossa. Vähäinenkin liikkuminen nostaa kehon lämpötilaa helposti. Rauhallinen luku- tai ruutuhetki voi auttaa paikallaan pysymiseen.
- Mittaa kuume, se onnistuu erilaisilla mittareilla. Korvakuumemittarilla tuloksen saa nopeasti. Tarvittaessa käytä korvakuumemittarin skannaustoimintoa, jotta voit olla varma tuloksen luotettavuudesta. Kainalossa voi käyttää joko perinteisen mallista elohopeatonta kuumemittaria tai digitaalista kuumemittaria.
- Vauvan kuumeen mittaus onnistuu joko peräsuolesta mittaamalla tai korvakuumemittarilla. Kainalomittaus voi antaa epäluotettavan tuloksen, jos vauva liikkuu. Jos mittaat kuumeen peräsuolesta, hipaise kuumemittarin päähän vähän esimerkiksi perusvoidetta ja huolehdi, ettei mittari mene liian syvälle. Pidä kuumemittaria paikallaan, ettei vauva potkiessaan satuta itseään. Vauvan korvakäytävän koosta riippuen voi käyttää myös korvakuumemittaria. Riittää, että mittarin saa muutaman millin korvakäytävän sisään.
- Pyri pitämään lapsi paikallaan myös mittauksen aikana.
- Perinteisellä mittarilla mittausaika on noin neljä minuuttia. Digitaaliset mittarit ilmoittavat merkkiäänellä, milloin mittaus on valmis. Mittaria voi kuitenkin pitää vielä hetken kainalossa, jotta tulos varmistuu.
- Kuumeella ei ole virallisesti hyväksyttyä raja-arvoa, mutta kuumeen raja ajatellaan ylittyvän, kun ruumiinlämpö kainalosta, korvasta ja otsalta mitattuna ylittää 37.5°C ja peräsuolesta mitattuna 38°C.
- Jos tuloksia haluaa vertailla, kannattaa kuume mitata aina samalla mittarilla ja samasta kehonosasta. Vertailua varten voi myös terveenä mitata ruumiinlämmön, jolloin kuumeessa tuloksia voi verrata henkilökohtaiseen normaalilämpöön.
Lisää vinkkejä kuumeen mittaukseen löydät aiemmasta artikkelistamme.
Lapsen kuumeen hoito kotikonstein
Kuumeisen lapsen seuraaminen voi hämmentää: mittari näyttää reilua kuumetta, mutta lapsi leikkii ja liikkuu tavalliseen malliin ja vaikuttaa aivan virkeältä.
Tämä on varsin tavallista, eikä virkeän lapsen leikkimistä tai liikkumista tarvitse rajoittaa. Raskasta liikuntaa ja urheilua täytyy kuumeisena kuitenkin välttää.
Taaperon kuumeen hoito noudattaa muiden lasten hoito-ohjeita. Taaperoa ei saa päästä kylmettymään, mutta hänet voi ottaa esimerkiksi rattaissa mukaan kauppareissulle, kunhan huolehtii hänen sopivasta vaatetuksestaan.
Kuumeiselle lapselle on tärkeää antaa runsaasti kylmää juotavaa.
Kuumeiselle lapselle on tärkeää antaa runsaasti kylmää juotavaa, sillä elimistöstä haihtuu nestettä kuumeessa tavanomaista enemmän. Varsinkin jos ruoka ei maistu, juoma voi olla sokeripitoista, jotta lapsen elimistö saa siitä energiaa.
Kuumeisen lapsen vaatetus kannattaa pitää kevyenä ja huolehtia siitä, ettei huonelämpötila nouse liian korkeaksi. Levätessä täytyy pitää huolta, ettei lapsen peitto ole liian paksu.
Lapsen kuumeen lääkitys
Lapsen kuumetta kannattaa alentaa lääkityksellä, jos kuume nousee yli 38.5°C:n. Lääkkeiden käytössä ei tarvitse epäröidä, sillä tutkimusten mukaan ne eivät hidasta paranemista tai estä vastustuskyvyn kehittymistä.
Lapsen lääkitseminen on paikallaan erityisesti, jos lapsi vaikuttaa ärtyisältä tai kivuliaalta. Lisäksi pienimmät lapset eivät osaa kertoa, jos kuumeen lisäksi vaivaa myös esimerkiksi kurkkukipu tai lihassärky. Usein yötä vasten annettu lääke rauhoittaa lapsen ja sen myötä koko perheen unta.
Yleisimmin käytetyt lääkkeet lapsen kuumeessa ovat
- parasetamoli (kipu- ja kuumelääke)
- ibuprofeeni (tulehduskipulääke)
- naprokseeni (lapsille reseptillä määrättävä tulehduskipulääke)
Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia pienille lapsille ei pidä antaa, sillä sen käyttöön liittyy heillä maksavaurioriski.
Lääkkeissä on määritelty annosteluohjeet, yleensä painon mukaan. Näitä ohjeita on syytä noudattaa. Liian suuri annos voi olla lapselle haitallinen, liian pieni annos ei puolestaan tuo kaivattua apua kipuun. Myöskään päiväkohtaista annosteluohjetta ei pidä ylittää.
Lapsen kuumelääke kannattaa antaa mieluiten liuoksena, tablettina tai liukenevana tablettina.
Lapsen kuumelääke kannattaa antaa mieluiten liuoksena, tablettina tai liukenevana tablettina. Nykyisin ei enää suositella peräpuikkoja, sillä niiden imeytyminen vaihtelee ja vaikutus voi jäädä huonoksi.
Pienelle vauvalle lääkkeen voi antaa lääkeruiskulla ja pyrkiä saamaan sen posken takaosaan, jotta mahdollisimman pieni osa päätyisi suun ulkopuolelle.
Tulehduskipulääkkeet alentavat kuumetta noin puolitoista astetta ja niiden vaikutus kestää muutaman tunnin. Naprokseenin vaikutusaika on pidempi.
Joidenkin tutkimusten mukaan kahden lääkkeen yhteisvaikutus on tehokkaampi kuin pelkästään yhden lääkkeen. Siksi kannattaa antaa ensin parasetamolia. Parasetamolin vaikutus tulee esiin tunnin aikana lääkkeen antamisesta. Jos parasetamoli ei tuo lapselle tarvittavaa apua, lisäksi voi antaa joko ibuprofeenia tai naprokseenia.
On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei ibuprofeenia ja naprokseenia tule käyttää samanaikaisesti. Itsehoitolääkkeiden valinnasta ja käytöstä kannattaa kysyä neuvoa apteekeista.
Lapsen kuume – koska lääkäriin?
Perinteinen käsitys, että lapsi pitäisi viedä lääkäriin kolmen kuumeisen päivän jälkeen, ei nykyisin enää päde. Nykytietämyksen valossa enemmän on merkitystä lapsen yleisvoinnilla.
Jos lapsi vaikuttaa virkeältä ja hänet saa juomaan, tilannetta voi tarkkailla kotona pidempäänkin. Näin varsinkin, jos kuumeen yhteydessä ilmenee selvät flunssan oireet. Sen sijaan erityisen väsyneeltä ja voimattomalta vaikuttava lapsi on syytä viedä lääkäriin aiemminkin. Vauvaikäiset kannattaa viedä lääkäriin isompia lapsia herkemmin.
Joissakin tapauksissa kuumeinen lapsi on syytä viedä heti lääkäriin:
- Kun alle kolmen kuukauden ikäiselle lapselle nousee yli 38 °C kuume.
- Lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipuja.
- Lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen oloinen.
- Lapselle ilmaantuu iho-oireita, mustelmia tai parin millimetrin läpimittaisia punaisia pisteitä ihoon.
- Lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa.
- Lapsi juo poikkeuksellisen runsaasti ja käy tiheästi virtsaamassa.
- Lapsella on veriripulia.
- Kuumeen syy on epäselvä.
- Kuume kestää yli viikon.
- Lapsella esiintyy 3–4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Duodecim-lehti
Mielikki Yskähunaja
Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.
(CE terveydenhuollon tuote)