PEF-mittarin käyttö on helppoa näillä ohjeilla

PEF-mittari on hyvä apuväline selvittämään keuhkojen tilaa. Mittaria käytetään pääasiassa sekä astman diagnosointiin että astman hoidon seuraamiseen.

PEF-mittaus kertoo uloshengityksen huippuvirtausnopeuden puhalluksen ensimmäisen sekunnin aikana. Lyhennelmä tulee englanninkielisistä sanoista peak expiratory flow.

Jotta PEF-mittarin tulokset ovat luotettavia, on tärkeää kiinnittää huomiota oikeaan puhallustekniikkaan. Siihen saa apua terveydenhuollon ammattilaisilta, apteekeista sekä allergia- ja astmaneuvojilta.

PEF-mittari

Apteq PEF-mittari

Helppokäyttöinen ja luotettava uloshengityksen huippuvirtausmittari.

PEF-mittarin käyttöohjeet

  1. Nollaa mittari ja pidä se vaakasuorassa. Huomioi, etteivät sormet ole mittarin osoittimen tai ilma-aukkojen päällä.
  2. Voit tehdä mittauksen joko seisaaltaan tai istuen. Tulosten vertailtavuuden kannalta on kuitenkin tärkeää, että mittaat aina samassa asennossa.
  3. Pidä ryhti hyvänä, niska suorana ja hartiat rentona.
  4. Vedä keuhkot mahdollisimman täyteen ilmaa.
  5. Aseta mittarin suukappale tiiviisti suun ja hampaiden väliin. Pidä huoli, ettei kieli peitä suukappaletta. Jos käytät proteeseja, voit mitata niiden kanssa tai ilman, kunhan teet mittauksen aina samalla tavalla.
  6. Puhalla mittariin lyhyt ja mahdollisimman voimakas puhallus. Kiinnitä huomiota puhalluksen räjähtävän nopeaan alkuun.
  7. Kirjoita tulos muistiin.
  8. Tee jokaisella mittauskerralla vähintään kolme peräkkäistä puhallusta. Tulokseksi kirjataan suurin arvo.

PEF-mittarin hankkiminen

Astman diagnosointia varten PEF-mittarin voi yleensä lainata terveydenhuollosta tai sellaisen voi hankkia apteekista. Hinta on varsin edullinen, noin 20 euron paikkeilla.

Astmaa sairastavien kannattaa ostaa oma mittari, jotta sairauden seuraaminen onnistuu vaivattomasti.

PEF-mittarin puhdistus

PEF-mittari on syytä huuhtoa jokaisen käyttökerran jälkeen ja pestä noin kerran viikossa.

  • Huuhtaise mittari lämpimällä vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen.
  • Ravista vesi kevyesti pois ja anna kuivua huoneenlämmössä.
  • Varmista, että mittari on kuiva seuraavalla puhallushetkellä.

Noin kerran viikossa upota mittari lämpimään, hieman pesuainetta sisältävään veteen 2–5 minuutiksi. Liikuttele mittaria veden alla, huuhtele puhtaalla lämpimällä vedellä, ravista kevyesti vesi pois ja anna kuivua.

Nainen kädessään PEF-mittari
Muista pitää ryhti hyvänä, kun puhallat PEF-mittariin.

Mitä tarkoittaa EU-PEF-mittari?

Vuonna 2004 julkaistiin uusi PEF-mittarin tekniikan ja asteikon määrittelevä EU-standardi EN ISO 23747:2004. Standardia on sittemmin päivitetty muutamia kertoja. Uusin versio EN ISO 23747:2009 on vuodelta 2009.

Aikaisemmin markkinoilla on ollut PEF-mittareita erilaisella tekniikalla ja erilaisella asteikolla. Tätä vanhanmallista mittaria kutsuttiin nimellä Wright-McKerrow-mittari. Kyseinen vanhan mallin mittari antaa erilaisia tuloksia kuin nykymallin mittarit.

Esimerkiksi apteekista saatava Apteq PEF-mittari on uusimman EU-standardin mukainen. Toisin sanottuna Apteq PEF-mittari on EU-PEF mittari ja siinä on EU-asteikko.

Onko lasten PEF-mittari erikseen ja milloin sitä tarvitaan?

Apteq PEF-mittarin asteikko on 60–800 l/min. Tällä asteikolla varustettua mittaria voidaan kutsua myös aikuisten PEF-mittariksi. Markkinoilla on myös ns. lasten PEF-mittareita, joiden asteikko on alempana, esimerkiksi 30–400 l/min, mutta näiden mittareiden tarve on melko vähäinen.

PEF-mittausta voidaan kokeilla ja harjoitella jo 5–6-vuotiaasta lähtien, mutta tekniikka ei ole näin nuorille vielä luotettava. Vasta noin 10- tai 12-vuotiailla PEF-mittausta voidaan käyttää luotettavasti diagnostiikassa.

Keskimäärin 5–6-vuotiaina ollaan jo noin 110 cm pitkiä ja puhalletaan 100 l/min paikkeille. Näin ollen esimerkiksi 10-vuotiaalle lapselle kannattaa jo valita tavallinen PEF-mittari 60–800 l/min asteikolla.

Jos puhalluskapasiteetti on alentunut, kuten esimerkiksi vanhuksella, voidaan valita ns. lasten PEF-mittari 30–400 l/min -asteikolla.

Lähteet:
Helsingin kaupungin terveyskeskus
Käypä hoito -suositus

Jaa tämä artikkeli: