Syylä jalkapohjassa – näin poistat sen kotona

Syyliä esiintyy tavallisesti etenkin käsissä ja jaloissa, mutta joskus myös kasvoissa ja muuallakin kehossa. Syylien aiheuttajat ovat papilloomaviruksia (HPV). Näitä viruksia tunnetaan yli sata erilaista, mutta vain osa niistä aiheuttaa tavallisia syyliä – joskin yhdessä syylässä voi olla useampaa eri virusta.

Tässä artikkelissa käsittelemme jalkapohjien syylien tunnistamista, poistoa ja ehkäisyä. 

Dr. Yglo syylien
jäädytyshoito

Helppo, turvallinen sekä tehokas
käsien ja jalkapohjan syylien jäädytyshoito.

Miten tunnistat jalkapohjan syylät

Syylät jalkapohjassa ovat yleisiä. Tyypillisiä syylien esiintymisalueita jalkapohjassa ovat samat alueet, jotka koskettavat kävellessä erilaisia pintoja. Näitä ovat esimerkiksi päkiät, varpaat ja kantapään alue.

Tämä johtuu siitä, että jalkapohjasyylät tarttuvat helpoiten kaikissa sellaisissa tiloissa, joissa kävellään paljain jaloin. Tavallisia tartuntapaikkoja ovat yleiset tilat, kuten pukuhuoneet, liikuntasalit ja uimahallit.

Erilaiset jalkapohjan syylät voit tunnistaa näistä tunnusmerkeistä:

  • Kova, karhea pinta: Jalkapohjan syylät ovat usein kovia ja niitä suojaa ympäröivää ihoa karheampi pinta. Ne saattavat aluksi näyttää ulospäin aivan normaaleilta kovettumilta jalkapohjassa.
  • Ihon paksu rakenne: Syylän alueella oleva iho ei näytä normaalilta ja voi olla paksumpaa kuin ympäröivä iho.
  • Kipu kävellessä tai painettaessa: Syylät voivat aiheuttaa kipua tai epämukavuutta kävellessä, koska ne sijaitsevat painetta vastaanottavalla alueella jalkapohjassa. 
  • Mustat pisteet jalkapohjassa: Jalkapohjassa voi olla näkyvissä pieniä mustia pisteitä, etenkin päkiän alueella. Tällainen esiintymä saattaa olla merkki mosaiikkisyylästä, joka voi helposti levitä jalkapohjassa. 

Syylän poisto jalkapohjasta

Monet syylät häviävät itsestään ilman hoitoa, sillä elimistö taistelee viruksia vastaan tuottamalla vasta-aineita. Lapsilla tämä mekanismi toimii tehokkaammin kuin aikuisilla. Lasten syylät parantuvat itsestään useammin, noin 70 prosentissa tapauksista kahden vuoden kuluessa.

Aikuisten syylät häviävät itsestään huonommin ja voivat kestää pitkiäkin aikoja, jopa 5–10 vuotta. Syylän poistoon on erilaisia keinoja.

Happovalmisteet

Apteekista on saatavilla itsehoitoon tarkoitettuja happovalmisteita, jotka sisältävät esimerkiksi salisyylihappoa, maitohappoa tai erilaisia etikkahappoja. Näistä paras tutkimusnäyttö on salisyylihappovalmisteilla.

Hapot pehmentävät syyliä, jolloin syylän hiominen tai vuoleminen käsittelyjen välissä helpottuu ja syylään on helpompi päästä käsiksi.

On tärkeää saada vaikuttava aine mahdollisimman hyvin suoraan syylään, koska jalkapohjassa sitä suojaa usein känsä tai paksu kerros ihoa. 

Jäädytyshoidot

Apteekeista saatavat jäädytyshoidot ovat hyvä vaihtoehto syylän poistamiseen. Niissä käytetään kylmäaineita viilentämään hoitolaiteen applikaattori mahdollisimman kylmäksi, jonka jälkeen se painetaan syylään. Kohdistamalla kylmä tarkasti suoraan syylään voidaan välttää tehokkaasti ympäröivän kudoksen vaurioittaminen ja tarpeeton kipu jäädytyksessä.

Erilaisissa jäädytyshoidoissa on tärkeää, että päästään käsiksi mahdollisimman lähelle itse syylää – eikä jäädytetä vain sitä suojaavaa paksua ihokerrosta. Siksi jäädytyshoitojen tehostamiseksi on suositeltavaa hioa tai vuolla paksua ihokerrosta ensin hieman, jonka jälkeen jäädytyshoidon vaikutus on parempi. 

Jalkapohjan syylää poistetaan hoitajalla.
Hoitaja voi ohentaa jalkapohjan paksuuntunutta ihokerrosta.

Kryohoito lääkärissä

Jos hakeudut lääkäriin jalkapohjan syylien vuoksi, tyypillisin hoitomuoto on kryohoito eli jäädytyshoito. Lääkäri voi käyttää nestetyppijäädytystä, jossa syylään suihkutetaan erittäin kylmää nestemäistä typpeä. Tarkoituksena on jäädyttää syylä ja tuhota sen juuret kudoksissa.

Jäädytyshoito lääkärissä aiheuttaa jalkapohjien syyliin hieman kipua, ja hoitopäivänä sekä seuraavana päivänä on normaalia tuntea kipua kävellessä. Hoitokeinona kryohoito lääkärissä on järeämpi keino sitkeisiin syyliin ja apteekin itsehoitomenetelmiä kalliimpi vaihtoehto. 

Odottaminen

Yksi hoitokeino syylän poistamiseen on odottaminen. Kuten jo aiemmin mainittiin, monet syylät poistuvat itsestään ajan kanssa. Jos jalkapohjan syylät kuitenkin oireilevat, on usein vaikea odottaa itsestään tapahtuvaa parantumista, joka voi viedä aikaa vuosia.

Jalkapohjan syylän ehkäisy

Syylien aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus (HPV), joka leviää helposti pinnoista kosketusteitse. Virukset säilyvät paremmin erilaisissa kosteissa ympäristöissä. Näin ollen yleiset kosteat tilat, joissa on paljon ihokontaktia, ovat selkeimmät tartuntapaikat jalkapohjan syylille. Esimerkkejä näistä tiloista ovat uimahallit, suihkutilat, pukuhuoneet ja liikuntasalit. 

Tässä listattuna joitakin toimenpiteitä, joilla voit vähentää tartunnan riskiä:

  • Käytä suojajalkineita julkisissa tiloissa: Aina kun olet suihkussa, uimahallissa, kuntosalilla tai muissa yleisissä tiloissa, käytä suihkusandaaleja tai muita kenkiä jalkojen suojaamiseen erilaisilta kosketuspinnoilta.
  • Vältä paljain jaloin kävelyä yleisillä alueilla: Erityisesti kosteilla alueilla kuten uimahallien suihkutiloissa ja pukuhuoneissa.
  • Pidä jalkapohjat terveinä: Halkeamat ja pienet haavat jalkapohjissa voivat helpottaa viruksen pääsyä ihoon. Kannattaa siis kiinnittää huomiota jalkapohjien terveyteen ja ihon kuntoon jalkapohjissa.
  • Pidä jalat kuivina: Kosteus edistää HPV:n leviämistä, joten pidä jalkapohjat mahdollisimman kuivina. Vältä käyttämästä kenkiä, joissa jalkasi hikoilevat helposti. 
  • Henkilökohtaiset tavarat: Älä jaa henkilökohtaisia esineitä, kuten pyyhkeitä, kenkiä tai jalkineita, jotka voivat edistää tartunnan leviämistä.
  • Huolehdi kehon immuunijärjestelmän kunnosta: Terveyttä edistävä ruokavalio, riittävä lepo ja säännöllinen liikunta auttavat vahvistamaan kehon immuunijärjestelmää, mikä voi vähentää tartuntojen riskiä.
  • Huolellinen hygienia: Pese jalat huolellisesti saippualla sekä vedellä ja kuivaa ne hyvin. Erityisesti varpaiden välit ovat alue, johon jää helposti kosteutta.
Sandaalit jalassa, jotta ei tulisi syyliä jalkapohjaan.
Uimahallissa kannattaa käyttää suihkusandaaleja tai muita kenkiä jalkojen suojaamiseen.

Jalkapohjan syylän poisto Dr.Yglolla

Dr.Yglo syylien jäädytyshoito on kliinisesti tutkittu ja patentoitu laite, joka poistaa tehokkaasti syyliä jäädyttämällä. Se on helppokäyttöinen ja kivuton tapa hoitaa käsissä ja jaloissa olevia syyliä kotona. 

Tuotteessa on tarkasti toimiva, pyöristetty metallikärki, joka jäädyttää syylän ytimeen asti, mutta säästää syylää ympäröivän ihon vaurioilta. Tyypillisesti syylä irtoaa pois noin 10–14 päivän kuluttua hoidosta. Jos ensimmäinen hoito ei poista syylää, voi hoidon toistaa kahden viikon kuluttua ensimmäisestä käsittelystä.

Tuotetta voi käyttää yli 4-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille. 

Näin käytät Dr.Yglo syylien jäädytyshoitoa:

  • Aseta käyttölaite eli jäähdytinosa aerosolipulloon metallikärki ylöspäin. Älä paina käyttölaitetta alaspäin ennen kuin se on valmis jäähdytykseen.
  • Aseta aerosolitölkki kovalle pinnalle ja paina käyttölaitetta alaspäin 3 sekunnin ajan. Anna tölkin levätä 5 sekuntia. Varo, ettet koske metallikärkeen, kun painat sitä alaspäin.
  • Irrota käyttölaite ja aseta se tarkasti syylän kohdalle.
  • Pidä metallikärkeä syylän päällä kädessä 20 sekunnin ajan tai jalassa 40 sekunnin ajan. Varmista, että metallikärki peittää mahdollisimman suuren osan syylää.

Lähteet:
Käypä hoito -suositus
Duodecim Terveyskirjasto
Ihosairaala

Jaa tämä artikkeli: