Vahatulppa korvassa – oireet ja poisto

Korvavaha on luonnollinen ja tärkeä osa korvan terveyttä. Korvavahaa muodostuu korvakäytävän rauhasissa ja sen pääasiallinen tehtävä on suojata korvaa liialta kosteudelta, pölyltä ja mikrobeilta. 

Normaalisti korvavaha kulkeutuu itsestään korvakäytävän suuaukolle, jossa se kuivuu ja irtoaa pois.
Joskus kuitenkin vahaa kertyy korvakäytävään ja se kovettuu muodostaen vahatulpan, joka voi tukkia korvakäytävän. 

Otowax
Korvasuihke

Korvasuihke, joka hajottaa tehokkaasti vahatulppaa ja helpottaa sen poistamista.

Vahatulpan syyt vaihtelevat

Vahatulpan muodostuminen voi johtua monista syistä. Tyypillisimmin tulpat syntyvät itseaiheutetusti. Esimerkiksi jatkuva korvien kaivaminen tai puhdistaminen vanupuikoilla voi työntää vahan syvemmälle korvakäytävään ja tukkia sen. 

Vahan luontaisessa tuotannossa on tunnistettu eri ihmisillä myös luontaisia eroja, jotka altistavat toiset herkemmin vahatulpille. Vahatulpat korvissa ovat yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja kuulon heikkenemistä korvakäytävän tukkeutuessa. Onneksi vahatulpat ovat helposti hoidettavissa.

Vahatulpan oireet 

Vahatulpan aiheuttamat oireet voivat vaihdella lievästä epämukavuudesta kuulon heikkenemiseen. Tyypillisin oire onkin juuri kuulon aleneminen, joka voi tuntua myös korvan tukkoisuutena. Monet kokevat myös korvassa kutinaa tai paineen tunnetta. 

Joissakin tapauksissa vahatulppa voi aiheuttaa korvakipua tai vakavampia oireita ja infektioita. Näin voi tapahtua erityisesti silloin, jos tulppa ehtii olla korvassa pitkään. Tällaisessa tapauksessa korvakäytävä ei tuuletu normaalisti, mikä altistaa korvaa erilaisille komplikaatioille. Näiden oireiden tunnistaminen on tärkeää, sillä hoitamattomana vahatulppa voi aiheuttaa tulehduksia korvassa.

Mies puhdistaa korvaa vanupuikolla.
Korvien kaivaminen tai puhdistaminen vanupuikoilla voi työntää vahan syvemmälle korvakäytävään ja tukkia sen. 

Vahatulpan diagnosointi on suoraviivaista

Vahatulpan diagnosoiminen on yleensä suoraviivaista, ja se tehdään tarkastelemalla korvakäytävää. Terveydenhuollossa käytetään usein otoskooppia, joka on kaikille lääkäristä tuttu laite korvien tutkimiseen. Tämän avulla lääkäri tai hoitaja voi havaita vahatulpan ja arvioida sen sijainnin sekä koon. 

Diagnoosin aikana on tärkeää erottaa vahatulppa muista korvakäytävän ongelmista, kuten infektioista tai vieraista esineistä. Myös ne voivat aiheuttaa kuulo-ongelmia ja epämukavuutta. Jos vahatulppia syntyy toistuvasti tai niiden poistamisen jälkeen ilmenee jatkuvia oireita, voi olla tarpeen suorittaa lisätutkimuksia taustalla olevat syiden selvittämiseksi.

Vahatulpan voi myös diagnosoida itse, mutta on selvää – että näkemättä itse korvan sisälle se on vaikeampaa tehdä. Varsinkin henkilöillä, joilla ei ole aiemmin ollut vahatulppia, voi olla vaikea arvioida oireiden syytä. 

Miten tunnistaa vahatulppa?

Joissain tapauksissa vahatulppa saattaa kuitenkin näkyä korvakäytävässä kotona tutkittaessakin:

  1. Pyydä joku avuksi tutkimaan korvakäytävää.
  2. Tutkimusta varten on saatava suora näköyhteys korvakäytävään. Korvakäytävä ei ole luontaisesti täysin suorassa, joten on tärkeää vetää korvan ylänurkasta siten, että käytävä suoristuu hieman ja näkymä korvan sisälle paranee.
  3. Jokin tehokas valo tai matkapuhelimen taskulamppu, auttavat valaisemaan korvakäytävän. 
  4. Vahatulpan pitäisi nyt näkyä korvassa. Se on usein normaalia korvavahaa hieman tummempi ja koko korvakäytävän tukkiva tukos korvassa.
Nainen käsi korvalla.
Kovakouraisesti suoritettu vahan poisto voi pahimmillaan vaikuttaa kuulemiseen tarvittaviin rakenteisiin korvassa.

Vahatulpan poisto 

Vahatulpan poistaminen voidaan suorittaa eri tavoin, mutta vahatulpan kaivaminen korvasta itse ei ole yksi niistä. On hyvä pitää mielessä, että juuri tällä tavoin vahatulpat useimmin syntyvät. Siksi onkin todennäköistä, että korvan kaivaminen itse pumpulipuikolla tai jollain muulla työkalulla vain pahentaa asiaa. 

Kotona tapahtuvaan itsehoitoon suositellaan yleensä apteekista saatavia vahatulppaa hajottavia liuoksia. Tämä onkin paras keino kotikäyttöön. 

Liuoksien käytössä tulee noudattaa ohjeita huolellisesti korvakäytävän ärsyttämisen tai infektion välttämiseksi. Liuoksien vahaa pehmentävä tai hajottava vaikutus rikkoo vahatulpan ja auttaa vahaa poistumaan korvasta luontaisesti. 

Älä kaiva korvia itse

On tärkeää, että vahan pehmentämisen jälkeen korvaa ei kaiveta itse, vaan annetaan vahan poistua itsestään. Prosessia voi tehostaa ja nopeuttaa huuhtelemalla korvaa lämpimällä vedellä, mikä helpottaa tulpan irtoamista.
Erittäin kovettuneiden tai suurten vahatulppien kohdalla lääkäri voi joutua käyttämään manuaalista poistoa apuvälineillä, kuten imulla tai pinseteillä. 

On kuitenkin tärkeää, että tämä jätetään ammattilaisten suoritettaviksi. Väärät liikkeet tällaisilla työkaluilla korvassa voivat vahingoittaa korvakäytävän herkkää ihoa tai kuulemiseen vaikuttavia rakenteita korvissa. 

OtoWax poistaa vahatulpan tehokkaasti

OtoWax on tieteellisten tutkimusten pohjalta kehitetty korvasuihke, joka hajottaa tehokkaasti vahatulppaa ja helpottaa sen poistamista. Säännöllisesti käytettynä OtoWax-korvasuihke estää lisäksi korvavahan ylituotannon, mikä voi ehkäistä korvahuuhtelun tarvetta.

OtoWax sisältää vahatulppaa hajottavaa vetyperoksidia. Vetyperoksidista vapautuva happi hajottaa vahatulpan ja helpottaa sen poistumista. Lisäksi OtoWax sisältää fosfaattipuskurin, joka vakauttaa ja säilyttää korvakäytävän miedosti happaman luonnollisen pH-arvon. 

Otowax korvasuihketta on helppo käyttää:

1) Kallista päätä siten, että hoidettava korva on ylöspäin. Tartu korvan takareunaan ja vedä sitä varovasti taaksepäin.

2) Vie annostelija varovasti korvakäytävään ja paina iän mukaisen annostelumäärän verran. Pidä päätä kallistettuna ja odota 2 minuuttia.

3) Käännä päätä toiseen suuntaan ja pidä korvalla puhdasta liinaa, jotta neste valuu ulos ja korvakäytävä kuivuu.

4) Puhdista jokaisen käytön jälkeen. Huuhtele vedellä ja anna kuivua. Säilytä myöhempää käyttöä varten.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto 

Otowax
Korvasuihke

Korvasuihke, joka hajottaa tehokkaasti vahatulppaa ja helpottaa sen poistamista.

Jaa tämä artikkeli: