Syylä sormessa – Näin tunnistat ja hoidat syylän

Syylä sormessa voi olla hankala ja joskus kivuliaskin vaiva, mutta onneksi sen tunnistaminen ja hoitaminen on suoraviivaista. Tässä artikkelissa käsittelemme syylien tunnistamista käsissä, miten erottaa syylä känsästä sekä erilaisia tehokkaita hoitokeinoja.

Dr. Yglo syylien
jäädytyshoito

Helppo, turvallinen sekä tehokas
käsien ja jalkapohjan syylien jäädytyshoito.

Mitä syylät kädessä ovat?

Syylät ovat pieniä, hyvänlaatuisia ihokasvaimia, jotka johtuvat ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamasta infektiosta. Syylä sormessa on yleinen ongelma, joka voi kiusata niin lasta kuin aikuista. 

Syyliä voi esiintyä muuallakin käsissä, mutta sormet ovat kaikkein tyypillisin alue. Syynä tähän on syylien erityisen helppo tarttuminen ja leviäminen kosketuksen kautta. Siksi ne voivat

nopeasti siirtyä yhdestä sormesta toiseen tai toiselle henkilölle.

Syylän tunnistaminen

Syylän tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti oikeanlaista hoitoa. Syylät sormessa ja kädessä ovat yleisiä, ja voit tunnistaa ne esimerkiksi seuraavanlaisista tunnusmerkeistä:

  • Syylät ovat yleensä ihosta koholla, ja niiden pinta on karkea. Varsinkin pidempään sormessa olleet syylät usein kovettuvat ja muuttuvat kuiviksi. Ihon väri syylän päällä voi muuttua, ja syylän päällä oleva iho voi kuivuessaan halkeilla.
  • Syylien aiheuttamien ihon karhentumien keskellä esiintyy usein pieniä mustia pisteitä. Näitä voidaan kutsua “siemeniksi” tai ”syylän juuriksi”, mutta ne ovat todellisuudessa pieniä verisuonia, jotka ovat hyytyneet syylän muodostumisen ja ihomuutosten vuoksi.
  • Syylät eivät yleensä aiheuta kipua, mutta voivat olla kipeitä, jos ne sijaitsevat paineen alaisilla alueilla, kuten sormenpäissä. Tällöin kipu johtuu siitä, että kovettunut syylä painaa käden kudoksia aiheuttaen kipua.

Syylä vai känsä?

On tärkeää erottaa syylä känsästä, koska näiden hoitomenetelmät vaihtelevat. Erottaminen voi olla vaikeaa varsinkin ensimmäistä kertaa syylien kanssa painivalle.

Känsät ovat kovettumia, jotka johtuvat hankauksesta tai paineesta, eikä niissä ole HPV-infektiota. Erottamista hankaloittaa, että myös syylät sijaitsevat usein samoilla alueilla, joihin kohdistuu hankausta ja painetta. 

Känsiä esiintyy usein esimerkiksi jalkaterien ulko-osissa, ja ne voivat syntyä kenkien hiertämisestä tai hankauksesta. Syylät taas esiintyvät useammin esimerkiksi päkiöissä, jotka ovat kosketuksissa tartuttavien pintojen kanssa.

Känsät ovat yleensä pehmeämpiä ja niillä on tasainen pinta, kun taas syylät ovat karheampia tai kovempia ja niiden keskellä voi olla pieniä mustia pisteitä.

Syylä sormessa lapsella.
Syylä sormessa on tavallinen ongelma sekä lapsilla että aikuisilla.

Syylän poisto ja hoito

Syylän hoitoon on olemassa useita menetelmiä, jotka vaihtelevat kotihoidosta lääkärin antamiin hoitoihin. 

Jotkin syylät häviävät itsestään ilman hoitoa, sillä elimistö taistelee viruksia vastaan tuottamalla vasta-aineita. Lapsilla tämä mekanismi toimii tehokkaammin kuin aikuisilla. Aikuisten syylät häviävät itsestään huonommin ja voivat kestää pitkiäkin aikoja, jopa 5–10 vuotta.

Yleisimmät tavat poistaa syyliä ovat:

  • jäädytyshoidot
  • happovalmisteet
  • kryohoito lääkärissä

Apteekeista saatavat jäädytyshoidot ovat hyvä vaihtoehto syylän poistamiseen. Niissä käytetään kylmäaineita viilentämään hoitolaiteen aplikaattori mahdollisimman kylmäksi, jonka jälkeen se painetaan syylään. Kohdistamalla kylmää tarkasti suoraan syylään voidaan välttää ympäröivän kudoksen vaurioittaminen ja tarpeeton kipu jäädytyksessä. 

Erilaisissa jäädytyshoidoissa on tärkeää, että päästään käsiksi mahdollisimman lähelle itse syylää – eikä jäädytetä vain sitä suojaavaa paksua ihokerrosta. Siksi jäädytyshoitojen tehostamiseksi on suositeltavaa hioa tai vuolla paksua ihokerrosta ensin, jonka jälkeen jäädytyshoidon vaikutus on parempi.

Apteekista on saatavilla itsehoitoon tarkoitettuja erilaisia happovalmisteita, kuten esimerkiksi salisyylihappoa, maitohappoa tai erilaisia etikkahappoja. Näistä paras tutkimusnäyttö on salisyylihappovalmisteilla. 

Aikuisten syylät häviävät itsestään huonommin ja voivat kestää jopa 5–10 vuotta.

Hapon toimintamekanismi pehmentää syyliä, jolloin syylän hiominen tai vuoleminen käsittelyjen välissä helpottuu ja syylään on helpompi päästä käsiksi. On tärkeää saada vaikuttava aine mahdollisimman hyvin suoraan syylään, koska sitä suojaa usein paksu kerros ihoa.

Jos hakeudut lääkäriin jalkapohjan syylien vuoksi, tyypillisin hoitomuoto on kryohoito eli jäädytyshoito. Lääkäri käyttää useimmin nestetyppijäädytystä, jossa syylään suihkutetaan erittäin kylmää nestemäistä typpeä. Tarkoituksena on jäädyttää syylä ja tuhota sen juuret kudoksissa. 

Jäädytyshoito lääkärissä on voimakas hoitomuoto, joka aiheuttaa jonkin verran kipua. Hoitokeinona kryohoito lääkärissä on siten järeämpi keino sitkeisiin syyliin ja luonnollisesti apteekin itsehoitomenetelmiä kalliimpi vaihtoehto.

Sormen syylät siirtyvät henkilöstä toiseen kosketuksen kautta. (Kuva: Freepik)

Syylien ehkäisy

Syylien aiheuttaja eli ihmisen papilloomavirus (HPV) leviää helposti pinnoista kosketusteitse.

Virukset säilyvät paremmin erilaisissa kosteissa ympäristöissä. Siksi yleiset kosteat tilat, joissa on paljon ihokontaktia, ovat selkeimmät tartuntapaikat kaikille syylille. Esimerkkejä näistä tiloista ovat uimahallit, suihkutilat, pukuhuoneet ja liikuntasalit.

Vinkit syylien ehkäisyyn:

  • Vältä koskemasta syyliin, olivatpa ne omia tai muiden. Omia syyliä hoitaessa on erityisen tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta ennen ja jälkeen hoidon. Samoin tärkeää on myös desinfioida ne välineet, joita syylän vuolemiseen tai hiomiseen on käytetty.
  • Pidä kädet puhtaina. Erityisesti edellä mainituissa julkisissa tiloissa huomioi käsihygienia ja pese kädet säännöllisesti sekä käytä käsidesiä. Syylät viihtyvät hyvin kuumassa ja kosteassa, joten varsinkin kesällä voi olla hyvä myös kuivata kädet erityisen tarkasti pesun yhteydessä.
  • Älä jaa henkilökohtaisia hygieniatuotteita. Vältä jakamasta pyyhkeitä, kynsisaksia tai muita henkilökohtaisia hygieniatuotteita. Kotona kylpyhuoneen pinnat ovat yksi tyypillisimmistä tartuntapaikoista.
  • Huolehdi kehon immuunijärjestelmän kunnosta. Terveyttä edistävä ruokavalio, riittävä lepo ja säännöllinen liikunta vahvistavat kehon immuunijärjestelmää, mikä voi vähentää tartuntojen riskiä.

Sormessa olevan syylän poisto Dr.Yglolla

Dr.Yglo syylien jäädytyshoito on kliinisesti tutkittu ja patentoitu laite, joka poistaa tehokkaasti syyliä jäädyttämällä. Se on helppokäyttöinen ja kivuton tapa hoitaa käsissä ja jaloissa olevia syyliä kotona. 

Tuotteessa on tarkasti toimiva, pyöristetty metallikärki, joka jäädyttää syylän ytimeen asti, mutta säästää syylää ympäröivän ihon vaurioilta. Tyypillisesti syylä irtoaa pois noin 10–14 päivän kuluttua hoidosta. 

Jos ensimmäinen hoito ei poista syylää, voi hoidon toistaa kahden viikon kuluttua ensimmäisestä käsittelystä. Tuotetta voi käyttää yli 4-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille. 

Näin käytät Dr.Yglo syylien jäädytyshoitoa:

  • Aseta käyttölaite eli jäähdytinosa aerosolipulloon metallikärki ylöspäin. Älä paina käyttölaitetta alaspäin ennen kuin se on valmis jäähdytykseen.
  • Aseta aerosolitölkki kovalle pinnalle ja paina käyttölaitetta alaspäin 3 sekunnin ajan. Anna tölkin levätä 5 sekuntia. Varo, ettet koske metallikärkeen, kun painat sitä alaspäin.
  • Irrota käyttölaite ja aseta se tarkasti syylän kohdalle.
  • Pidä metallikärkeä syylän päällä kädessä 20 sekunnin ajan tai jalassa 40 sekunnin ajan. Varmista, että metallikärki peittää mahdollisimman suuren osan syylää.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Ihosairaala

Dr. Yglo syylien
jäädytyshoito

Helppo, turvallinen sekä tehokas
käsien ja jalkapohjan syylien jäädytyshoito.

Jaa tämä artikkeli: