Aivoinfarkti ja matala verenpaine: yhteydet, riskit ja oireet

Monia askarruttaa verenpaineen vaikutukset erilaisiin verenkierron häiriöihin, veritulppiin ja muihin oireisiin. Aivoinfarkti on vakavuutensa takia aihe, johon liittyy paljon kysymyksiä sitä aiheuttavista tekijöistä ja taustavaikuttajista. 

Matala verenpaine ei ole kaikkein tyypillisin riskitekijä aivoinfarkteissa. Usein päinvastoin korkea verenpaine altistaa aivoinfarkteille enemmän. Käydään kuitenkin seuraavaksi läpi, mitä ovat aivoinfarkti ja matala verenpaine, sekä minkälaisia oireita ne aiheuttavat.

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Mikä on aivoinfarkti?

Aivoinfarkti eli iskeeminen aivoinfarkti syntyy, kun aivoissa oleva verisuoni tukkeutuu esimerkiksi veritulpan seurauksena. Tämä estää veren, hapen ja ravinteiden pääsyn aivoihin. Seurauksena voi olla vakavia ongelmia, kuten aivosolujen kuolema. 

Aivoinfarkti on vakava tilanne, joka vaatii nopeaa hoitoa. Yleisimpiä oireita ovat muun muassa:

  • äkillinen puhe- tai liikehäiriö
  • kasvojen oireet ja toispuoleisuus
  • vaikeudet ymmärtää normaalia puhetta
  • näköhäiriöt

Aivoinfarktin hoito perustuu usein nopeaan sairaalahoitoon, ja toimenpiteisiin voi kuulua lääkitys sekä mahdollisesti kirurginen toimenpide. Aivoinfarktin ennaltaehkäisyssä on tärkeää hallita verisuoniterveyttä riskitekijöiden, kuten kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja tupakoinnin, osalta.

Mitä on matala verenpaine?

Matala verenpaine, lääketieteelliseltä nimeltään hypotensio, tarkoittaa sitä, että verenkierron paine jää keskimääräistä matalaksi. Monilla ihmisillä matala verenpaine ei aiheuta oireita, ja yleisesti ottaen terveyden kannalta matala verenpaine on hyvä asia. 

Kuitenkin joillakin henkilöillä se voi johtaa seuraaviin oireisiin:

  • huimaus ja pyörtyminen
  • heikotus ja väsymys
  • näköhäiriöt

Matala verenpaine voi johtua monista eri tekijöistä, kuten perinnöllisyydestä, ravitsemuksesta, nestehukasta tai lääkkeiden sivuvaikutuksista. Hoidossa pyritään selvittämään taustalla oleva syy ja tekemään elämäntapamuutoksia, kuten nesteytyksen lisäämistä ja suolan saannin säätelyä.

Mies mittaa matalaa verenpainetta.
Verenpainetta on tärkeä mitata säännöllisesti.

Onko aivoinfarktin ja matalan verenpaineen välillä yhteyttä?

Vaikka aivoinfarkti ja matala verenpaine ovat molemmat verisuoniin liittyviä tiloja, niiden vaikutukset ovat erilaiset, eivätkä ne suoraan liity toisiinsa. Aivoinfarktin riskitekijöihin kuuluu korkea verenpaine, joka rasittaa verisuonia ja altistaa veritulppien muodostumiselle. Toisaalta matala verenpaine voi joissain tilanteissa vaikuttaa aivojen verenkiertoon, mutta se ei ole yhtä yleinen aivoinfarktin riskitekijä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että äkilliset verenpaineen muutokset, olipa kyseessä korkea tai matala verenpaine, voivat vaikuttaa aivojen toimintaan. Esimerkiksi liian matala verenpaine voi aiheuttaa huimausta ja heikentynyttä tiedonkulkua, mikä saattaa lisätä loukkaantumisriskiä tai aiheuttaa tilapäistä aivotoiminnan häiriötä.

Miten tunnistaa oireita ja milloin hakea apua?

Sekä aivoinfarktin että matalan verenpaineen oireiden tunnistaminen on tärkeää. Osa oireista voi olla samankaltaisia ja siksi sekoittua keskenään. Näin voi käydä varsinkin silloin, jos kyseessä on hyvin lievä aivoinfarkti ja siitä seuraa huimausta tai sekavuutta. 

Jos koet esimerkiksi äkillisiä puhe- tai liikehäiriöitä, on tärkeää soittaa heti hätänumeroon. Matalan verenpaineen oireissa taas tulee olla tarkkana, jos huimaus, pyörtyminen tai jatkuva heikotus häiritsevät päivittäistä toimintaa.

  • Aivoinfarktissa nopea tunnistaminen ja hoito ovat elintärkeitä. Aikaisessa vaiheessa aloitetut toimenpiteet voivat vähentää aivokudoksen vaurioita.
  • Matala verenpaine on usein oireeton tila. Jos kuitenkin oireet ovat häiritseviä tai liittyvät muihin terveysongelmiin, kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Hoitaja pitää kättä potilaan olkapäällä.
Aivoinfarktissa nopea tunnistaminen ja hoito ovat elintärkeitä. (Kuvat: Freepik)

Ennaltaehkäisy ja hoitovaihtoehdot

Miten molempia tiloja voi ehkäistä ennalta?

  • Aivoinfarktin ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää hallita verenpainetta, pitää huolta terveellisestä ruokavaliosta, harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja välttää tupakointia. Verenpaineen säännöllinen seuranta ja lääkärin säännölliset tarkastukset voivat auttaa tunnistamaan riskitekijöitä ajoissa.
  • Matalasta verenpaineesta kärsivälle riittävä nesteytys, monipuolinen ruokavalio ja mahdollisten lääkkeiden sivuvaikutusten seuranta ovat avainasemassa. Tarvittaessa lääkäri voi neuvoa suolan käytön lisäämisessä tai muissa elämäntapamuutoksissa.

Aivoinfarkti vaatii pikaista hoitoa. Matalan verenpaineen hoito on puolestaan pitkäaikaista toimintaa.

  • Aivoinfarktin hoitopolkuna on usein intensiivinen sairaalahoito, jossa käytetään lääkehoitoa ja tarvittaessa kirurgisia toimenpiteitä. Jälkihoidossa kuntoutus on keskeisessä roolissa normaalin toimintakyvyn palauttamisessa.
  • Matalan verenpaineen hoidossa useimmissa tapauksissa elämäntapamuutokset riittävät oireiden hallintaan. Jos matala verenpaine johtuu esimerkiksi lääkityksestä, lääkärin kanssa voidaan säätää annoksia ja miettiä lääkinnän vaihtoehtoja.

Apteq Q5 -verenpainemittari on luotettava apu

Apteq Q5 -verenpainemittari tunnistaa verenpaineen mittauksen yhteydessä yleisesti rytmihäiriön ja lisäksi erottelee tarkasti eteisvärinän sekä lisälyönnin. 

Korkea verenpaine ja sydämen rytmihäiriöt ovat vakavien aivosairauksien merkittäviä riskitekijöitä. Esimerkiksi eteisvärinä lähes viisinkertaistaa aivoinfarktin riskin. Siksi erilaisten rytmihäiriöiden tunnistaminen on aivoterveyden kannalta tärkeää.

Apteq Q5 -verenpainemittarin avulla verenpainetaudin sekä yleisimpien rytmihäiriöiden varhainen havaitseminen on helppoa. Lisäksi se tarjoaa vaivatonta ja luotettavaa kotiseurantaa sekä parempaa elämänlaatua verenpainetautia ja rytmihäiriöitä sairastaville.

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Jaa tämä artikkeli: