Antaa tulla influenssa – olemme valmiit!

Talven 2022 influenssakaudesta ennakoidaan kovempaa kuin parin viime vuoden aikana olemme kokeneet.

Syynä on se, että koronavuosina influenssa-aallot ovat olleet selkeästi aiempia vuosia lievemmät. Sen vuoksi väestötasolla vastustuskyky influenssaa vastaan on aiempia vuosia heikompi.

Kausi-influenssaa esiintyy joka talvi, ja influenssakauden huippu osuu yleensä tammi–helmikuulle.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, sillä olemme viime vuosina käyneet infektioilta suojautumisen korkeakoulua. Näillä ohjeilla – pääosin vanhoilla ja muutamalla uudella – myös influenssakaudesta voi selvitä kohtuullisen vähillä vaurioilla.

Apteq C+D+Sinkki

Tehoyhdistelmä
vastustuskykysi vahvistamiseksi.

Vahvista vastustuskykyäsi

Oma vastustuskyky pohjautuu lähtökohtaisesti sikiöaikana ja vauvaiässä kehittyvään luontaiseen vastustuskykyyn ja siihen vaikuttavat myös elämän varrella saadut infektiot sekä rokotteet.

Vastustuskykyään voi vahvistaa ja tukea myös omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan.

Hyvä ravitsemustila on tärkeää vastustuskyvylle. Erityisesti vastustuskyvyn tukemiseen osallistuvat ravintoaineista mm:

 • C-vitamiini
 • D-vitamiini
 • sinkki
 • folaatti
 • rauta
 • B12-vitamiini

Parhaiten näiden ravintoaineiden saannin varmistaa syömällä monipuolisesti ja kasvisvoittoista ruokavaliota suosien. Jos riittävän monipuolinen ruokavalio ei syystä tai toisesta toteudu, voi ravinteiden riittävän saannin varmistaa ravintolisillä.

Liike ja lepo tasapainossa

Liikunnan merkitystä vastustuskyvyn ylläpidolle on tutkittu paljon. Tutkimuksissa on selvinnyt, että säännöllinen liikunta parantaa vastustuskykyä. Kohtuullisesti rasittava liikunta, kuten reippaat kävelylenkit, useita kertoja viikossa jo riittävät tukemaan vastustuskykyä. Toisaalta hyväkuntoisena selviää usein myös helpommalla infektiosta, jos sellainen tulee.

Kova treenaaminen puolestaan heikentää vastustuskykyä, joten äärimmäisyyksiin ei kannata vastustuskyvyn vuoksi urheilussakaan mennä.

Myös uni on tärkeää vastustuskyvylle. Unen ja vastustuskyvyn yhteyttä on tutkittu ja usein siihen liitetään myös stressi. Tämä kolmikko vaikuttaa kukin toisiinsa. Stressi voi aiheuttaa uniongelmia, uniongelmat puolestaan voivat vaikuttaa vastustuskykyyn.

Vaikka unentarve on jossakin määrin yksilöllinen, pidetään noin seitsemän tunnin yöunia keskimäärin aikuiselle riittävänä määränä.

Toisaalta stressiä voi pyrkiä hallitsemaan liikunnalla, joten liikunnan, stressin ja unen sopivalla tasapainolla voi edistää omaa vastustuskykyään ja samalla kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.

Hoitajan kädet ja influenssarokote.
Influenssarokote antaa suojaa influenssaa vastaan.

Rokote ehkäisee

Täsmäase influenssaa vastaan on influenssarokote, joiden antaminen kuhunkin kausi-influenssaan alkaa loka-marraskuussa.

Täysin varma influenssan estäjä rokote ei ole, sillä sen suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Kuitenkin suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta, ja jos rokotettu saa influenssan, tauti on yleensä lievempi sekä toipuminen nopeampaa.

Influenssarokote suojaa influenssalta. Lisäksi se on tärkeä suoja jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta, sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöiltä.

Rokotus on tärkeää erityisesti riskiryhmille, kuten

 • yli 65-vuotiaat
 • 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset
 • raskaana olevat

Myös sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle suositellaan rokotusta, jotta riskiryhmiin kuuluvien sairastumiset vähenisivät.

Influenssan aiheuttamaa riskiä nostavat esimerkiksi seuraavat sairaudet:

 • krooniset sydänsairaudet
 • krooniset keuhkosairaudet
 • krooniset aineenvaihduntasairaudet
 • vastustuskykyä heikentävät sairaudet
 • vastustuskykyä heikentävä hoito

Maski auttaa edelleen

Koronapandemian aikana opitut infektioita vähentävät keinot kannattavat myös influenssan torjunnassa. Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Siksi maskia voi käyttää myös influenssaa vastaan.

Kirurgisen maskin käyttö suojaa muita omilta hengitystie-eritteiltä. Sitä kannattaa käyttää erityisesti silloin, jos joutuu poistumaan oireisena omasta kodistaan.

Myös itseään suojatessa kannattaa käyttöön ottaa FFP2-maski. Se estää taudinaiheuttajia kulkeutumasta omiin hengitysteihin.

Ahkeraa käsien pesua kannattaa jatkaa

Huolellinen käsien pesu saippualla ja lämpimällä vedellä on toinen tapa, jota kannattaa jatkaa edelleen. Käsien pesu kannattaa esimerkiksi kotiin saapuessa tai ennen ruokailua.

Se on hyvä tapa huolehtia influenssaa ja muita sairauksia aiheuttavien mikrobien pääsyä esimerkiksi kasvojen tai suun kautta omaan elimistöön.

Myöskään käsidesin käyttöä ei kannata unohtaa. Käsidesiä on edelleen saatavilla monissa liikkeissä, työpaikoilla ja julkisissa tiloissa. Esimerkiksi nenän niistämisen jälkeen käsidesin käyttö on paikallaan.

Nainen tekee influenssatestiä.
Influenssatesti auttaa estämään sairauden leviämistä.

Testillä tietoa infektiosta

Vaikka pyrkisikin toimimaan tarkasti ja estämään infektiot, voi siitä huolimatta altistua influenssalle. Jos tällainen altistuminen tulee tietoon, voi halutessaan tehdä testin, joka osoittaa influenssa- tai koronatartunnan.

Beright 2in1 COVID + Influenssa A/B on kotona tehtävä pikatesti koronavirus- ja influenssa A+B infektioiden toteamiseen. Se voidaan tehdä jo ennen oireiden ilmaantumista. Varmin tulos saadaan kuitenkin oireiden alettua.

Positiivinen tulos, erityisesti jo ennen oireiden ilmaantumista, auttaa estämään influenssan leviämistä.

Influenssatartunnan saaneista noin puolet sairastuu tautiin. Itämisaika on tavallisimmin 2–3 vuorokautta. Tartuttava aika alkaa kuitenkin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Siksi testin tekeminen esimerkiksi ennen riskiryhmään kuuluvan tapaamista voi olla paikallaan.

Vältä tartuttamasta muita

Helpoiten influenssan tartuttaa muihin 1–3 päivää oireiden alkamisen jälkeen. Siksi eristäytyminen on tärkeää myös influenssaa sairastavilla.

Influenssan oireet ovat tyypillisesti vastaavat kuin flunssassa, mutta ne tulevat rankempina. Siksi riskiryhmäläisten suojaaminen on tärkeää. Erityisesti heitä on hyvä suojella influenssan jälkitaudeilta, joita ovat muun muassa:

 • korvatulehdus
 • keuhkoputkentulehdus
 • keuhkokuume
 • sydäninfarkti
 • aivoverenkierron häiriöt

Lähteet:
Terveyskirjasto
THL
Duodecim-lehti

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Jaa tämä artikkeli: