Hammaseroosiota kannattaa ehkäistä ennalta

Hammaseroosio tarkoittaa hampaiden pinnan kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta, bakteereilla ei ole tässä vaikutusta.

Hampaan pinnassa oleva kiille on tällöin pehmennyt ja alkanut liueta. Näin hampaasta on tullut altis vaurioille esimerkiksi pureskellessa tai kun hampaita harjataan.

Hampaiden eroosiota aiheuttavat joko sisäiset tai ulkoiset happamat aineet. Sisäisiä happamia aineita ovat esimerkiksi röyhtäykset ja oksennus. Nämä riskitekijät korostuvat henkilöillä, joilla on muun muassa refluksitauti tai syömishäiriöistä erityisesti bulimia. Ulkoisia riskitekijöitä ovat happamat ruoat ja juomat.

Lisäksi hammaseroosiolle altistaa vähentynyt syljeneritys sekä syljen heikentynyt kyky laimentaa happoja.

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Hampaiden eroosio on yleistyvä ongelma

Hampaiden eroosiota ilmenee enenevissä määrin ja ongelma on nykyisin varsin yleinen. Arviolta joka viidennellä suomalaisella aikuisella on selkeitä eroosion aiheuttamia vaurioita hampaissaan. Vakavampia vaurioita on aikuisista noin 5–10 prosentilla. Kasvisruokavalio lisää hammaseroosion riskiä.

Hammaseroosiota koskeneessa väitöstutkimuksessa havaittiin, että lähes puolella tutkimukseen osallistuneista 44–46-vuotiaista henkilöistä havaittiin niin voimakasta hampaiden erosiivista kulumista, että ainakin enempää kulumista ennaltaehkäisevät toimet olisivat tarpeen.

Joissakin tapauksissa hammaseroosiota on hankala huomata. Usein ensimmäisenä oireina voi huomata kulumia poskihampaiden purupinnoissa. Muita varoitusmerkkejä ovat:

  • Hampaita vihloo.
  • Hampaat ovat herkät kivulle.
  • Hampaat kuluvat.
  • Hampaiden pinnat tulevat himmeämmän näköisiksi, ikään kuin silkkisiksi.
  • Kiilteen alla oleva hammasluu paljastuu.
  • Etuhampaiden kärjet rispaantuvat ja lohkeilevat.

Nauti happamia ruokia ja juomia fiksusti

Hammaseroosiota aiheuttavat erityisesti ruoat ja juomat, joiden pH-arvo on alle 5,5. Näihin kuuluu myös useita terveellisiä ruoka-aineita, joten täysin niiden käyttöä ei tarvitse lopettaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näitä ruokia ja juomia on syytä käyttää vain ruokailujen yhteydessä, ei pitkin päivää.

Hampaiden eroosiota aiheuttavat mm:

  • virvoitusjuomat
  • maustetut kivennäisvedet
  • urheilu- ja energiajuomat
  • appelsiini- ja omenatäysmehut
  • marjamehut
  • sitrushedelmät
  • etikkaiset ruoat
  • ketsuppi
  • monet alkoholipitoiset ruoat
Hammaseroosiota aiheuttavia juomia.
Hammaseroosion ennaltaehkäisyn kannalta marjat ja hedelmät kannattaa syödä kokonaisina, ei mehuna.

Lapset ja nuoret myös riskiryhmää

Hampaiden eroosio on kasvava ongelma myös lapsilla ja nuorilla. Eroosiovaurioiden esiintyvyydestä suomalaisilla lapsilla ja nuorilla ei toistaiseksi ole täsmällistä tutkimustietoa, mutta ilmiöstä on tullut harmillisen tuttu lapsia ja nuoria hoitavien hammaslääkärien vastaanotoilla.

Pitkälle edetessään hampaiden eroosio voi aiheuttaa lapsille hampaiden herkkyyttä ja purentatason madaltumista. Lisäksi eroosio vaikuttaa hampaiden ulkonäköön ja lapsi tai nuori voi kärsiä tästä.

Maitohampaiden hauraamman rakenteen vuoksi hammaseroosio etenee niissä nopeammin kuin pysyvissä hampaissa. Sen seurauksena hampaat voivat olla herkät. Jos kovakudoskato ulottuu syvälle, hampaissa voi tuntua jopa särkyä.

Hammaseroosion lisääntymisen syyksi sekä lapsilla, nuorilla että aikuisilla arvellaan ruokailukulttuurin muutosta: Hapotettuja juomia käytetään aiempaa enemmän ja niitä juodaan pitkin päivää. Samoin napostelu on lisääntynyt, jolloin hampaat altistuvat vähän väliä happohyökkäykselle.

Hammaseroosion hoito ja sen ehkäisy

Hammaslääkäri voi korjata eroosion aiheuttamia vaurioita esimerkiksi muovipaikkauksilla. Jos tilanne on päässyt vaikeaksi, hampaisiin voidaan tehdä keraamiset kuoret tai kruunut.

Hampaiden eroosion hoitaminen on kuitenkin yleensä hankalaa, aikaa vievää ja kallista. Lisäksi joissakin tapauksissa se ei ole edes mahdollista. Siksi on erityisen tärkeää pyrkiä ehkäisemään hammaseroosiota.

Ehkäise siis hampaiden kiillevaurioita ja vältä seuraavia:

  • jatkuvaa napostelua
  • happamia ruokia ja juomia
  • kovien ruokien pureskelua happaman juoman kanssa
  • sokerin lisäämistä hedelmiin tai marjoihin, sillä ilman sokeria happamuus häviää nopeammin
  • hampaiden harjaamista heti sen jälkeen, kun olet syönyt tai juonut jotakin hapanta
  • happamien tuotteiden nauttimista heti hampaiden harjauksen jälkeen
  • hankaavia hammastahnoja ja kovaa hammasharjaa

Koska happamissa ruoka-aineissa ja juomissa on myös useita terveellisiä aineita, niiden syömistapaan kannattaa kiinnittää huomiota. Happamien tuotteiden syöminen ja juominen kannattaa ajoittaa ruokailun yhteyteen. Lisäksi niiden kanssa on hyvä käyttää maitotuotteita, jotka neutraloivat happojen vaikutusta.

Happamien tuotteiden syöminen ja juominen kannattaa ajoittaa ruokailun yhteyteen.

Juomat kannattaa nauttia kerralla. Pillin käyttö happamien juomien kanssa on hyvä ajatus, koska sen ansiosta hampaat ja happamat juomat ovat vähemmän kosketuksissa keskenään. Janojuomaksi paras on vesi, jota kannattaakin juoda riittävästi siten, ettei suu tunnu kuivalta.

Erityisesti sitrushedelmät, mutta myös muut hedelmät ja vihannekset, kannattaa syödä kokonaisina ja pureskella, ei juoda mehuina. Pureskelu tuottaa sylkeä, mikä vähentää hampaiden eroosiota. Sitrushedelmiä kannattaa syödä enintään muutama päivässä.

Aterian päätteeksi on hyvä tasapainottaa happamien tuotteiden haittavaikutusta esimerkiksi juomalla lasillinen maitoa, pureskelemalla pähkinöitä tai syömällä palan juustoa aterian päätteeksi.

Lisäksi ruoan jälkeen kannattaa käyttää ksylitolipastilleja tai -imeskelytabletteja, ei niinkään purukumia.

Hammaseroosiota ehkäisevää hammastahnaa hammasharjalla.
Hankausarvoltaan matala hammastahna ja pehmeä hammasharja ovat hyvä valinta.

Hoida hampaitasi hellävaraisesti

Hammaseroosion estämiseksi hampaat kannattaa pestä aamulla heti herättyään ja syödä aamiainen vasta sen jälkeen. Yleensäkin happamien ruokien ja juomien nauttimisen jälkeen kannattaa pitää väliä puolesta tunnista tuntiin ennen kuin pesee hampaansa.

Käytä pehmeää hammasharjaa ja hammastahnaa, jonka hankausarvo eli RDA-luku on alhainen ja se on ilmoitettu. Moni hammaslääkäri suosittelee alle 100:n RDA-lukua, lapsille sopiva hankausarvo on noin 30.  Huomaa, että tehokkaan sähköharjan käyttö tehostaa hammastahnan hankaavuutta.

Käy säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Kerro happamien tuotteiden käyttötavoistasi ja kysy ammattilaiselta, näkyykö hampaissasi hammaseroosion merkkejä.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Suomen Hammaslääkäriliitto
Hammaslääkärilehti

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Jaa tämä artikkeli: