Mitä hammastahnan hankausarvo kertoo – ja miksi se on hyvä tietää?

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Hankausarvo RDA 35 – tehokas puhdistus kiillettä vaurioittamatta.

Liian hankaava hammastahna voi kuluttaa kiillettä. Jos kiille kuluu pois, hammasta voi alkaa vihloa ja se alkaa näyttää entistä tummemmalta. Kuluneen kiilteen alta paljastuu hammasluu, joka on monella keltainen.

Korkea hankausarvo kuluttaa kiillettä

Hammastahnan hankausarvo kuvaa tahnan hankaavuutta eli sitä, minkä verran se kuluttaa hampaan pintaa. Hammastahnan hankausarvoa kuvaa RDA-luku. RDA-lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista relative dentin abrasivity tai radiotrace dentin abrasivity. Kansainvälisen suosituksen mukaisesti hammastahnan RDA-luvun tulisi olla alle 250. Suomen hammaslääkäriliitto ei ole ottanut asiaan kantaa, mutta monet hammaslääkärit suosittelevat, että RDA-luku olisi alle 100. Alhainen, lapsille sopiva RDA-luku on noin 30, ja keskitasoa oleva hammastahnan RDA-luku on 70-100.

Kaikki valmistajat eivät halua ilmoittaa tahnan hankaavuusarvoa.

Kaikissa hammastahnoissa ei mainita niiden hankaavuudesta mitään, eivätkä kaikki valmistajat suostu kertomaan hammastahnojensa RDA-lukuja. Turvallisinta onkin valita hammastahna, jossa RDA-luku mainitaan tai jossa on maininta alhaisesta hankaavuudesta.

Hankaavan hammastahnan ohella hampaiden kulumista voivat aiheuttaa myös

  • kovakourainen harjaustekniikka
  • harja
  • ennen hampaidenpesua nautitut happamat juomat tai ruoat
  • refluksitauti
  • närästys.
Nainen pesee hampaita sähköhammasharjalla
Hankaava hammastahna tai kovakourainen harjaus kuluttavat hampaita.

Miksi hankaavia hammastahnoja valmistetaan?

Hankaavat hammastahnat hierovat kiilteen pinnalta värjäytymiä pois. Ne siis pyrkivät saamaan hampaat näyttämään vaaleammilta, mutta vaikutus toimii vain tilapäisesti: pitkäaikaisessa käytössä pinttymien ohella myös kiille hankautuu pois, ja alta paljastuu usein kellertävä hammasluu.

Hankaavien hammastahnojen ainesosina voi olla hohkakivijauhetta, ruokasoodaa eli natriumkarbonaattia tai piioksidia. Muita vaihtoehtoja valkaisevaan vaikutelmaan ovat kemiallisesti tai optisesti vaalentavat hammastahnat. Kemiallinen valkaisu perustuu entsyymeihin ja optinen vaalentaminen siihen, että keltaisuutta pyritään taittamaan hampaiden sinisyyttä lisäävillä keinoilla.

Milloin kannattaa valita hankaamaton hammastahna?

Jokaisen kannattaa suosia hammastahnoja, joiden hankaavuus on alhainen. Kokonaan hankaamaton hammastahna on oikea valinta silloin, jos suussa on pintoja, joita karhea tahna vahingoittaa. Tällaisia ovat esimerkiksi hammasimplantit ja tekohampaat.

Jos kärsii hampaiden eroosiosta, kannattaa valita hammastahna, jonka fluoripitoisuus on korkea ja RDA-matala. Eroosion myötä hampaiden kiille muuttuu sameaksi, kärjet saattavat muuttua läpikuultaviksi ja hampaita voi vihloa. Korkea fluoripitoisuus auttaa vahvistamaan kiillettä ja ehkäisee hampaiden liukenemista ulkoisten happojen takia.

Nainen ja tyttö pesevät hampaita
Lasten ja aikuisten hammastahnat sisältävät eri määrän fluoria.

Mitä ainesosia turvallinen hammastahna sisältää?

Hammastahnan perustehtävä on estää reikiintymistä ja ientulehduksia. Hammastahnoissa suositellaan käytettäväksi fluoria, joka vahvistaa hampaita ja niiden kiillettä, ehkäisee bakteerien hapon tuottoa ja reikiintymistä eli kariesta. Lisäksi monet hammastahnat sisältävät ksylitolia, joka sekin osaltaan ehkäisee reikiintymistä.

Fluori ja ksylitoli hoitavat hampaita.

Riittävä fluorin määrä riippuu henkilön iästä ja tilanteesta. Yleisesti aikuisille suositellaan, että hampaat pestään kahdesti päivässä hammastahnalla, jonka fluoripitoisuus on 1 000–1 500 ppm eli 0,10–0,15 %. Tahnan fluoripitoisuus voi olla enemmän, jos kärsii hampaiden reikiintymisestä hyvästä hoidosta huolimatta. Korkean fluoripitoisuuden hammastahnoja saa reseptillä apteekista.

Suositukset lasten ja aikuisten hammastahnojen fluoripitoisuudelle ja käyttökerroille ovat:

  • Lapset alle 3 vuotta: 1 000–1 100 ppm kerran päivässä
  • Lapset 3–5 vuotta: 1 000–1 100 ppm kahdesti päivässä
  • Lapset yli 6 vuotta: 1 450 ppm kahdesti päivässä
  • Aikuiset: 1450 ppm kahdesti päivässä

Alle 6-vuotiaille voidaan myös käyttää pieni herneen kokoinen määrä 1450 ppm tahnaa ja valvoa harjausta, jotta lapsi nielisi tahnaa mahdollisimman vähän. Liiallinen fluorinsaanti voi aiheuttaa fluoroosia. Fluoritonta hammastahnaa voi käyttää silloin, kun suussa ei ole enää omia hampaita. Myös fluorittomia hammastahnoja myydään apteekeissa.

Fluorin ohella monet hammastahnat sisältävät ksylitolia eli koivusokeria. Riittävän suurina pitoisuuksina myös ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Ksylitoli vähentää plakin määrää ja estää sen kiinnittymistä hampaaseen.

Millainen hammastahna sopii kuivalle suulle?

Kuivassa suussa sylki ei huuhtele suusta bakteereja ja neutraloi happoja normaalisti, minkä vuoksi hampaat voivat reikiintyä helpommin. Kuivalle suulle on kehitetty hammastahnoja, joiden ominaisuudet sopivat erityisesti herkälle ja kuivalle suulle. Apteekista saatavat herkän suun hammastahnat helpottavat oireita ja tasapainottavat limakalvoja, jotka voivat olla kuivat tai ongelmaiset.

Kuivan ja herkän suun hammastahnat sisältävät tyypillisesti vähän tai mietoja makuaineita. Usein niissä sen sijaan on kosteuttavia ainesosia ja vitamiineja. Herkän suun tahnat ovat vaahtoamattomia tai miedosti vaahtoavia, jotta ne eivät ärsytä limakalvoja. Tavallisissa hammastahnoissa käytetään usein vaahtoavana aineena natriumlauryylisulfaattia. Vaahtoamisen ohella ainesosa voi vaikuttaa negatiivisesti limakalvoihin ja edesauttaa aftojen syntyä.

Apteq hoitava hammastahna ja pakkaus

Apteq hoitava hammastahna

Apteqin hoitava hammastahna on kuiva- ja herkkäsuisille kehitetty hammastahna, jonka hankausarvo on RDA 35. Hammastahna puhdistaa tehokkaasti kiillettä vaurioittamatta ja sisältää fluoria 1450 ppm. Tahnan korkea, 25 %:n ksylitolipitoisuus estää tehokkaasti kariesta aiheuttavien mutans streptokokki -bakteerien toimintaa, lisää syljen eritystä ja estää syljen pH:n laskua.

Apteq hoitava hammastahna ei sisällä natriumlauryylisulfaattia eikä muita limakalvoja allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Tahnan sisältämät betaiini ja oliivinlehtiuute hoitavat limakalvoja. Kolmen tahnan sokkotestissä 88% herkkäsuisista valitsi Apteq hoitavan hammastahnan. Testi toteutettiin yhteistyössä suuhygienistien kanssa.

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Hankausarvo RDA 35 – tehokas puhdistus kiillettä vaurioittamatta.

Jaa tämä artikkeli: