Hammaskiven poisto kannattaa aina
Hammaskivi on yleinen suun ongelma. Hammaskiveä syntyy, kun hampaiden pinnalle kertynyt plakki kovettuu. Plakki on hampaan pinnalle kehittyvä tahmea kalvo, joka muodostuu suussa luonnollisesti esiintyvistä bakteereista ja ruokajäämistä.
Jos plakkia ei poisteta säännöllisesti harjaamalla ja käyttämällä hammaslankaa, se voi ajan myötä kovettua hammaskiveksi. Muodostuneesta hammaskivestä eroon pääseminen vaatii ammattilaisen apua ja käyntiä hammaslääkärissä.
Apteq Hammaslangat
Vahatut hammaslangat päivittäiseen hammasvälien puhdistukseen.
Miten hammaskivi muodostuu?
Hammaskivi eli calculus alkaa muodostua, kun syljen mineraalit, kuten kalsium ja fosfaatti, sitoutuvat plakin sisältämiin aineisiin. Tällaista plakin kovettumista tapahtuu erityisesti hampaiden ienrajojen lähellä.
Plakki voi kovettua suhteellisen nopeasti, jos suuhygienia jää vähäiseksi. Pahimmillaan hammaskiveä voi syntyä parissa viikossa, mutta suurin osa mineralisoitumisesta tapahtuu kuukausien tai vasta vuosien mittaan.
Plakin kovettumista tapahtuu erityisesti hampaiden ienrajojen lähellä.
Hammaskiven syntyminen tapahtuu siis usein pitkän ajan mittaan ja sen aiheuttamat hitaasti kehittyvät kellertymät hampaissa jäävät usein huomaamatta.
Hammaskivi kerää plakkia
Kerran muodostunut hammaskivi on karkeaa ja epätasaista hampaan pinnalla. Tällainen pinta kerää lisää plakkia tarttumaan hampaisiin ja pahentaa ongelmaa. Plakin helpompi kertyminen hampaisiin kasvattaa siis riskiä hammaskiven syntymiseen entisestään.
Hammaskiven muodostuminen voi aiheuttaa erilaisia suun terveysongelmia, kuten ientulehdusta ja parodontiittia, joka voi edetessään johtaa hampaan menettämiseen.
On tärkeää muistaa, että plakkia voidaan poistaa tehokkaasti päivittäisellä hampaiden hoidolla, mutta hammaskiveä ei voi poistaa kotikonstein – se vaatii ammattilaisen välineet ja toimenpiteet.
Hammaskiven poisto ultraäänellä
Hammaskiven poisto on rutiinioperaatio ja osa päivittäistä työnkuvaa suuhygienisteille sekä hammaslääkäreille.
Nykyään yksi yleisimmistä tavoista poistaa hammaskiveä on ultraäänipuhdistus, jossa käytetään pientä ultraäänilaitetta, joka värähtelee ja hajottaa hammaskiven tehokkaasti. Ultraäänipuhdistus on suosittu menetelmä, koska se on nopeaa, kivutonta ja turvallista.
Hammaskiven poisto on rutiinioperaatio ja osa päivittäistä työnkuvaa suuhygienisteille sekä hammaslääkäreille.
Hammaskiven poistossa ultraäänellä käytetään korkeataajuisia ääniaaltoja, jotka hajottavat hammaskiven pieniksi paloiksi eikä hammaskiveä tarvitse hioa mekaanisesti. Lisäksi ultraääni toimii hampaiden pinnalla hellävaraisemmin kuin perinteiset käsin käytettävät instrumentit, mikä tekee operaatiosta asiakkaalle mieluisamman.
Ultraäänipuhdistus sopii hyvin myös ientaskujen syvempien alueiden puhdistukseen, mikä voi ehkäistä vakavia iensairauksia.
Hammaskiven poisto mekaanisesti
Toinen vaihtoehto hammaskiven poistoon on käyttää erilaisia mekaanisia työkaluja. Tämä on perinteinen tapa poistaa hammaskiveä.
Tarkoituksena on hioa ja raaputtaa hammaskiveä pois hampaan pinnalta. Toimenpiteessä täytyy joskus käyttää hieman voimaa, sillä hammaskivi on todella kovaa.
Mekaaniselle hammaskiven poistamiselle on selvästi paikkansa ja usein sitä käytetään yhdessä ultraäänilaitteen kanssa. Molempien menetelmien yhdistäminen takaa usein parhaan ja tarkimman lopputuloksen asiakkaalle.
Hammaskiven poiston hinta
Hammaskiven poiston hinta vaihtelee riippuen toimenpiteen laajuudesta ja suuhygienistin tai hammaslääkärin käyttämistä menetelmistä. Myös se, toteutetaanko toimenpide julkisella tai yksityisellä puolella, vaikuttaa hintaan merkittävästi.
Keskimäärin hammaskiven poisto maksaa yksityisellä puolella noin 100–150 euroa. Julkisella puolella hinta on usein noin 100 euroa. Hintaan voivat vaikuttaa myös hammaskiven määrä ja se, onko toimenpide osa laajempaa suun terveystarkastusta. Sen vuoksi nämä hinnat on hyvä ottaa suuntaa antavina.
Hammaskiven ehkäisy
Hammaskiven ehkäisy perustuu ensisijaisesti hyvään suuhygieniaan. Tässä muutamia tärkeitä vinkkejä:
- Muista säännöllinen hampaiden harjaus, eli harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Erityisesti ienrajat kannattaa puhdistaa huolellisesti, sillä hammaskivi muodostuu usein juuri ienrajoihin.
- Käytä aktiivisesti hammaslankaa, hammaslankainta tai hammasväliharjoja. Hampaiden välit ovat alueita, joihin plakki kerääntyy helposti. Säännöllinen hammaslangan tai hammasväliharjojen käyttö auttaa poistamaan plakkia ja ehkäisemään hammaskiven syntyä.
- Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa. Vaikka hoitaisit arjessa suuhygieniaasi kaikkien ohjeiden mukaisesti, hammaskiveä voi kertyä silti. Säännölliset käynnit hammaslääkärissä tai suuhygienistillä auttavat ehkäisemään ongelmia ja mahdollistavat hammaskiven poiston ennen kuin se ehtii aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
- Vältä sokeripitoisia ja happamia ruokia sekä juomia. Runsas sokerin käyttö edistää plakin syntymistä, ja happamat ruoat voivat kuluttaa hammaskiillettä, mikä puolestaan helpottaa hammaskiven muodostumista.
Hammaslangan käyttö hammaskiven ehkäisyssä
Hammaskiveä syntyy helposti hammasväleihin, joiden puhdistamiseen hampaiden harjaus ei auta riittävästi. Hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla kannattaakin ottaa säännölliseksi tavaksi ja liittää osaksi iltatoimia. Paras hetki käyttää hammaslankaa on juuri ennen hampaiden harjaamista.
Kun hammasvälit puhdistetaan ensin, bakteeripeite poistuu ja fluoripitoinen hammastahna pääsee puhdistettuihin hammasväleihin suojaamaan hampaan kiillettä. Jos taas käytät hammaslankaa vasta hampaiden pesun jälkeen, fluoripitoisen hammastahnan vaikutus hammasväleissä heikkenee eikä se suojaa hampaita yhtä tehokkaasti.
Apteq Hammaslankain
Helppokäyttöinen hammaslankain hammasvälien päivättäiseen puhdistukseen.