Hammaslanka – Valitse itsellesi sopiva

Hammaslanka on mainio väline ahtaiden hammasvälien puhdistamiseen. Raikkaalta tuoksuvan hengityksen avain piilee hampaiden ja niiden välien hyvässä hygieniassa. Hampaiden väliin jää helposti esimerkiksi ruuantähteitä ja hammasväleissä muhii bakteereita, jotka vaikuttavat sekä hengitykseen että hampaiden reikiintymiseen.

Hammaslankojen ominaisuudet vaihtelevat. Muodoltaan ne voivat olla pyöreitä, litteitä, teippimäisiä tai kostuessaan laajenevia. Litteä ja teippimäinen lanka sopii parhaiten tiiviisiin hammasväleihin.

Kostuessaan laajeneva hammaslanka puhdistaa hyvin myös suuremmat hammasvälit. Joissakin tutkimuksissa se on osoittautunut tehokkaammaksi plakin poistajaksi kuin perinteinen hammaslanka. Karhea pinta lisää hammaslangan tehoa.

Jos suussa on kiinteitä oikomiskojeita tai hammassiltoja, tavallisen hammaslangan käyttö on hankalaa. Silloin langan pujotukseen voi käyttää joko lenkkimäistä hammaslangan viejää tai sellaista hammaslankaa, jossa on langan pujottamista helpottava kovempi kärkiosa.

Vahattu hammaslanka liukuu hampaiden väliin paremmin kuin vahaamaton.

Vahattu hammaslanka liukuu hampaiden väliin paremmin kuin vahaamaton. Joissakin hammaslangoissa tuotteeseen on lisätty vielä fluoria ja ksylitolia, joilla on todistetusti hyviä vaikutuksia hampaiden terveydelle.

Hammaslankaimessa hammaslanka on valmiiksi pingotettu varrelliseen langankuljettajaan. Joissakin lankaimissa on lisäksi hammastikku, jota voi käyttää myös ruuantähteiden ja plakin poistamiseen.

Suunterveyden ammattilaisilta voi pyytää apua sopivimpien puhdistusvälineiden löytämiseen, ja he opastavat samalla välineiden tehokkaaseen ja turvalliseen käyttöön.

hammaslangat

Apteq Hammaslangat

Vahatut hammaslangat päivittäiseen hammasvälien puhdistukseen.

Haju hammaslangassa paljastaa lankaamisen tärkeyden

Hammaslankaa käytettäessä hammaslankaan voi tarttua pahanhajuista töhnää. Sitä ei tarvitse pelästyä, vaan olla tyytyväinen: tämän vuoksi hampaiden välejä puhdistetaan! Kun töhnän poistaa hammasvälistä, se ei enää haise hammasväleissä tai hengityksessä.

Säännöllinen hammasvälien puhdistus estää

 • kariesta
 • hammaskiveä
 • ientulehdusta
 • pahanhajuista hengitystä

Hampaiden pinnalle kertyy bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostama kerros, hammasplakki. Hampaan pinnalla on syljen proteiineista muodostunut kerros, pellikkeli, johon suun bakteerit kiinnittyvät.

Bakteerien määrä hampaiden pinnalla kasvaa nopeasti, jos hampaita ei puhdista huolellisesti, ja hampaan pinnalle muodostuu järjestäytynyt bakteeriyhdyskunta, biofilmi eli hammasplakki. Jotta hampaan pinnalle kiinnittynyt plakki irtoaisi, se pitää poistaa mekaanisesti: Harjaa hampaat ja puhdista hammasvälit.

Nainen peittää suunsa käsillään.
Hammaslangan käyttö ehkäisee myös pahanhajuista hengitystä.

Hammaslanka ennen vai jälkeen harjauksen?

Hammaslangan käytöstä kannattaa muodostaa säännöllinen rutiini. Sopiva tahti on kerran päivässä iltapesun yhteydessä.

Puhdista hammasvälit ennen hampaiden harjausta. Kun olet poistanut hammasvälien pinnalta bakteeripeitteen, fluoripitoinen hammastahna pääsee puhdistettuihin hammasväleihin. Jos käytät lankaa vasta hampaiden pesun jälkeen, poistat hammastahnan fluorin hammasväleistä, eikä se jää suojaamaan hampaan pintaa.

Periaatteessa hammasvälien puhdistusjärjestyksellä ei ole väliä. Toisaalta tiettyä järjestystä noudattamalla voi helpommin muistaa käydä läpi jokaisen välin. Muista käyttää lankaa myös takimmaisen hampaan takaosan puhdistukseen!

Hammaslangan käyttö

Hammaslangan käyttö on helppoa, mutta siinä kannattaa huomioida pari niksiä.

 • Pese kädet.
 • Katkaise hammaslangasta noin 45 senttimetrin mittainen pätkä.
 • Kierrä lanka keskisormien ympärille niin, että vapaaksi jää noin viiden senttimetrin osuus. Voit ohjata lankaa etusormella ja peukalolla.
 • Vaihtoehtoisesti voit tehdä hammaslangasta lenkin ja tukea sormet lenkin varaan. Pidä lanka kireällä peukalon ja etusormen avulla.
 • Liikuta lankaa varoen sahaavalla liikkeellä pitkin hampaan pintaa.
 • Käännä lanka C-muotoon, jolloin puhdistus ulottuu mahdollisimman laajaan osaan hammasta. Näin myös ientasku puhdistuu hyvin.
 • Ulota liike ientaskun pohjaan saakka, sillä plakki kerääntyy helposti sinne. Älä hämmenny, vaikka hammaslanka näyttää menevän ikenen alapuolelle.
 • Hankaa ensin välin toinen hammas puhtaaksi ja toista sen jälkeen sama hammasvälin toisen puolen hampaalle.
 • Ole erityisen varovainen tiukassa hammasvälissä. Älä käytä liikaa voimaa, ettei hammaslanka pureudu ikeneen ja aiheuta kivuliasta haavaa, joka estää hammaslangan käytön joksikin aikaa.
 • Heitä lanka lopuksi roskiin.
Hammashoitaja puhdistaa hammaslangalla naisen hammasvälejä.
Hammaslangan käyttöön saa neuvoja hammashoidon ammattilaisilta.

Verenvuoto ikenistä kertoo ientulehduksesta

Joskus ikenet vuotavat verta, kun hampaita puhdistetaan joko harjaamalla tai hammaslangalla. Puhdistusta ei kuitenkaan pidä jättää sen vuoksi väliin, vaan pikemminkin tehostaa hampaiden putsaamista.

Ikenen verenvuoto johtuu ientulehduksesta. Sen oireita ovat:

 • turvonneet, aristavat ja punoittavat ikenet
 • pahanhajuinen hengitys
 • ikenien verenvuoto hampaiden ja hammasvälien puhdistuksen aikana

Ientulehduksen syynä on hammasplakin bakteerit ja se, että plakkia on päässyt kertymään hampaisiin. Siksi ientulehduksen parasta ehkäisyä on hampaiden ja hammasvälien säännöllinen puhdistus.

Ientulehduksen aikaansaama ienverenvuoto on elimistön puolustusreaktio bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen. Ienkudoksessa vapautuu erilaisia tulehdusvälittäjäaineita, ja verisuonten laajentuessa paikalle saapuu runsaasti elimistön puolustussoluja, lähinnä valkosoluja, tuhoamaan bakteereita.

Ientulehduksen hoitona on aiempaa huolellisempi ja hellävaraisempi puhdistus. Jos oireet eivät tehostetusta puhdistamisesta huolimatta lakkaa viikon sisällä, kannattaa tilannetta käydä näyttämässä hammaslääkärin vastaanotolla.

Ekaluokkalainen tyttö käyttää hammaslankaa.
Lapsien hammasvälejä voi alkaa langata, kun pysyvät hampaat puhkeavat.

Lasten hammasvälien puhdistus

Lapsilla hammasvälien puhdistus tulee aiheelliseksi noin 67 vuoden iässä, kun pysyvät hampaat ovat puhjenneet. Jos lapsella on ientulehdusta, näkyviä plakkijäämiä tai reikiä maitohampaissa, hammasvälien puhdistus kannattaa aloittaa.

Hammaslanka on hyvä valinta lapsen kapeisiin hammasväleihin. Haasteita voi aiheuttaa lapsen pieni suu, joten hammaslangan sijaan kannattaa käyttää hammaslankainta. Lankain vaatii myös yleensä vähemmän voimankäyttöä.

Lähteet:
Suomen hammaslääkäriliitto
Duodecim Terveyskirjasto

Hammaslankain

Apteq Hammaslankain

Helppokäyttöinen hammaslankain hammasvälien päivättäiseen puhdistukseen.

Jaa tämä artikkeli: