Harmaat hiukset – muutos riippuu geeneistä

Ensimmäiset harmaat hiukset usein yllättävät. Mitä ihmettä, nytkö näitä löytyy minunkin päästäni?

Hiusten harmaantuminen on vääjäämätöntä iän karttuessa. Kuitenkin se, missä vaiheessa hiukset alkavat harmaantua, vaihtelee suuresti.

Aikaisimmillaan hiusten harmaantuminen voi alkaa jopa alle 20-vuotiaana. Se on kuitenkin harvinaista, mutta moni löytää päästään ensimmäisiä harmaita hiuksia kolmekymppisenä. Yleisimmin ensimmäiset harmaat ilmaantuvat 30–45-vuotiaana.

Hiusten värillä on väliä sille, miten helposti yksittäisiä harmaita edes huomaa. Tummassa tukassa ne näkyvät selvemmin, vaaleassa tukassa harmaa tai valkoinen hius sekoittuu huomaamattomasti toisten hiusten joukkoon.

Miehillä hiusten harmaantuminen alkaa tyypillisesti ohimoilta ja otsalta hiusrajan luota. Naisilla harmaantuminen etenee yleensä tasaisemmin kaikkialla hiuksissa.

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Hiusten värin määräytyminen

Hiusten väri koostuu hiusten kuitukerroksen väripigmenteistä. Melanosyyttisolut tuottavat melaniinia, joka on hiusten luontainen väriainetta.

Melaniinia on kahta eri tyyppiä:

 • eumelaniini aiheuttaa tummat värisävyt mustasta ruskeaan
 • feomelaniini on punaisen ja keltaisen sävyn takana

Melaniinien yhdistelmä vaikuttaa hiusten värisävyn. Lisäksi vaikuttavat myös hiustyyppi sekä hiusten laatu ja määrä.

Hiukset alkavat harmaantua, kun niiden karvatupessa oleva melanosyytit eli pigmenttisolut vanhentuvat ja kuolevat eivätkä enää tuota väriainetta.

Varsinaisesti hiusten väri ei siis muutu, vaan harmaat tai valkoiset hiukset ovat värinsä menettäneitä hiuksia.

Harmaiden hiusten perussyy on geeneissä

Perimmäinen syy, joka vaikuttaa hiusten harmaantumisen aikatauluun, ovat geenit. Jos omat hiukset alkavat harmaantua hyvin aikaisin, suvusta todennäköisesti löytyy muitakin aikaisin harmaantuneita.

Etukäteen tätä ei kuitenkaan voi tarkasti määritellä, sillä ei voi tietää, millaiset geenit esi-isiltä on juuri itse saanut.

Geenien suhteen on kuitenkin huomioitava, että niihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Näin myös omien hiusten harmaantumisen suhteen ei ole muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä oma geeniperimänsä tuopa se sitten varhaisen tai myöhäisen harmaantumisen.

Valkohiuksiset äiti ja tytär lukevat papereita.
Geeniperimällä on suurin merkitys hiusten harmaantumistahdille.

Mikä muu aiheuttaa harmaita hiuksia?

Joitakin tekijöitä kuitenkin on, jotka voivat ennen kaikkea edistää hiusten harmaantumista.

Stressin merkitystä hiusten harmaantumiselle pidetään arkipuheessa varsin selkeänä. Siitä kertoo esimerkiksi sananparsi tilanteesta, joka aiheuttaa harmaita hiuksia.

Tieteellisiä tutkimustuloksia stressin vaikutuksesta ihmisen hiusten väriin on kuitenkin hankala löytää. Samoin siitä, että paha shokki olisi harmaannuttanut ihmisen nopeasti.

Sairauksista hiusten harmaantumista voivat aiheuttaa

 • alopecia areata eli pälvikalju
 • vitiligo eli valkopälvi
 • kilpirauhasen toimintahäiriöt

Sekä kilpirauhasen liikatoiminta että sen vajaatoiminta voivat vaikuttaa siihen, että elimistö tuottaa tavanomaista vähemmän melaniinia, joka on hiusten luontainen väriaine.

Tupakoinnilla on yhteys hiusten aiempaan harmaantumiseen.

Tupakoinnilla on myös yhteys hiusten aiempaan harmaantumiseen. Syyksi epäillään tupakan sisältämiä myrkkyjä, jotka vahingoittavat hiustuppeja. Lisäksi tupakointi supistaa pieniä verisuonia, jotka vievät ravinteita hiustuppeen.

Ruokavaliolla epäillään myös olevan yhteyttä hiusten aikaiseen harmaantumiseen. Joidenkin tutkimusten mukaan taustalla voisi olla elimistön alhaiset pitoisuudet

 • varastorautaa
 • kalsiumia
 • D3-vitamiinia
 • kuparia

Geneettisistä syistä harmaantuneiden hiusten väriä ei saa enää palautumaan. Sairauksista johtuva hiusten värinmenetys voi kuitenkin olla väliaikainen ja väri palata hiuksiin sairauden jälkeen.

Ravinteet kuten sinkki ja harmaat hiukset

Mikä merkitys ravinnolla on hiusten harmaantumiselle? Lähtökohtaisesti terveellinen ruokavalio on myös hiusten hyvinvoinnin perusta.

Mitään ihmeaineita hiusten harmaantumisen estämiseen ei ole. On kuitenkin syytä pitää huolta, että elimistö saa tarvitsemansa määrän hivenaineita. Elimistön kannalta hiukset eivät ole ensisijaisia ravinteiden hyödyntämisen kohteita, joten tiettyjen ravintoaineiden riittämätön saanti voi heikentää hiusten kuntoa.

Tieteellisten tutkimusten perusteella on tunnistettu tiettyjä vitamiineja ja hivenaineita, joilla on merkitystä hiusten hyvinvoinnille.

 • Sinkki auttaa ylläpitämään normaaleja hiuksia.
 • Biotiini auttaa ylläpitämään normaaleja hiuksia.
 • Seleeni auttaa ylläpitämään normaaleja hiuksia.
 • Kupari pitää yllä hiusten normaalia pigmenttiä.
Harmaahiuksinen mies katsoo kameraan.
Miehillä hiusten harmaantuminen alkaa tyypillisesti ohimoilta ja otsalta hiusrajan luota.

Miten saadaan kauniit harmaat hiukset?

Harmaaksi tai valkeiksi muuttuneiden hiusten väriä ei saa takaisin muuten kuin värjäämällä. Kestoväri peittää harmaat tehokkaasti, mutta tyvikasvun vuoksi värjäys pitää toistaa usein.

Harmaat hiukset ovat rakenteeltaan erilaisia kuin värjätyt hiukset, ja myös kauniit harmaat hiukset vaativat huolenpitoa. Harmaille hiuksille on olemassa omia hiustenhoitotuotteita. Usein niissä on käytetty hieman joko sinertävää tai violettiin taipuvaa väriä. Syynä on se, että harmaisiin hiuksiin tulee helposti keltainen sävy.

Harmaiden tai valkoisten hiusten kellertävä väri johtuu usein UV-säteilyn vaikutuksesta. Siksi harmaat hiukset kannattaa suojata UV-säteilyltä esimerkiksi lierihatulla tai suojatuotteilla.

Myös kauniit harmaat hiukset vaativat huolenpitoa.

Harmaiden hiusten hoidossa on tärkeää pitää huolta myös hiusten kosteuttamisesta. Samat elimistön prosessit, jotka vaikuttavat hiusten värintuotannon loppumiseen, vaikuttavat myös sen, että päänahkan erittämän talin määrä vähenee. Sen vuoksi hiusten tarvitseman kosteutuksen pitää tulla muualta, yleensä hiustenhoitotuotteista.

Lisäksi on tärkeää pitää huolta monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta, jotta elimistössä riittää runsaasti hiusten tarvitsemia ravinteita.

Lähteet:
Healthline
Healthline
Yle

Apteq
D3-vitamiini

Päivittäinen
raikkaan makuinen vitamiiniannos.

Jaa tämä artikkeli: