Hyvinvoiva iho – 6 vinkkiä arkeen

Iho on ihmisen suurin elin ja sillä on yllättävän suuri vaikutus hyvinvointiimme. Vahva ja terve iho edistää sekä hyvinvointia että kauneutta.

Iho on tärkeä suoja esimerkiksi mikrobeja ja kemikaaleja vastaan. Se myös toimii lämmönsäätelijänä ja estää veden haihtumista elimistöstä.

Ihosta kannattaakin pitää hyvää huolta, jolloin se pystyy pitämään hyvää huolta sinusta. Kokosimme tähän artikkeliin 6 vinkkiä valinnoista, joilla voit huolehtia ihosi hyvinvoinnista.

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Syö ihosi hyvinvoivaksi

Pohja ihon hyvinvoinnille syntyy sisältä päin. Iho tarvitsee hyvinvointinsa varmistamiseksi erityisesti tiettyjä vitamiineja ja hivenaineita.

Tutkimusten mukaan ihon hyvinvointia edistäviä vitamiineja ja hivenaineita ovat:

 • biotiini eli B7-vitamiini
 • riboflaviini eli B2-vitamiini
 • niasiini eli B3-vitamiini
 • C-vitamiini
 • A-vitamiini
 • kupari
 • jodi
 • sinkki

Parhaiten edellä listatut aineet saa käyttöönsä, kun noudattaa terveellistä ja monipuolista kasvipohjaista ruokavaliota. Samalla koko keho kiittää, sillä terveellinen ravitsemus on pohja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Tarvittaessa riittävää ravinteiden saantia voi tukea sopivalla ravintolisällä, mutta ne eivät korvaa terveellistä ruokavaliota.

Kosteuta kuiva iho

Ihon kuivuus on yleinen vaiva. Siihen liittyy omakohtainen kokemus siitä, että iho on karhea ja hilseilevä. Usein hankalin oire on kuitenkin kutina, joka voi vaikeuttaa jopa nukkumista.

Kuivan ihon ja kutinan syynä on se, että ihon uloimmassa kerroksessa on liian vähän rasvaa, joka estäisi veden haihtumista ihon syvemmistä kerroksista. Tämän seurauksena ihon pintakerros kuivuu aiheuttaen lievän tulehduksen, joka tuntuu kutinana. Ongelma on yleisin talviaikaan.

Paras keino kuivan ihon ja kutinan helpotukseksi on säännöllinen rasvaus ja ihon liiallisen saippuapesun välttäminen.

Ihon pesua ei kuitenkaan tarvitse välttää, mutta saippuan sijaan kannattaa käyttää kevyitä vesipitoisia perusvoiteita. Lisäksi perusvoiteen laittaminen heti pesun jälkeen sitoo ihoon kosteutta estäen sen kuivumista.

Mies rasvaa ihoaan.
Säännöllinen rasvaaminen pesun jälkeen pitää yllä ihon kosteustasapainoa.

Puhdista liat ja hiet pois

Puhdistus on koko vartalon ja erityisesti kasvojen ihon hyvinvoinnin yksi peruskivistä.

Esimerkiksi kuivasta ihosta kärsivän ei ole syytä vältellä pesua. Hiki ja lika kannattaa poistaa iholta, jotta se ei jää aiheuttamaan ärsytystä.

Ihon ominaisuuksista riippuen erilaiset pesutavat voivat olla tarpeen. Kuivaihoisen kannattaa välttää kovakouraista harjaamista ja voimakkaita saippuoita. Erilaiset lisäaineet voivat aiheuttaa ihossa ikäviä reaktioita, joten esimerkiksi voimakkaita hajusteita voi olla viisasta välttää.

Kuivasta ihosta kärsivän ei ole syytä vältellä pesua.

Erityisesti kasvojen ihon puhdistus on tärkeää. Meikkaajalle tämä on välttämätöntä, mutta jokaisella kasvojen iho on paljaana ja alttiina ympäristöstä tulevalle lialle. Erityisesti iltaisin kannattaakin puhdistaa kasvoille päivän mittaan kertynyt lika ja ylimääräinen rasva.

Kasvojen ihon puhdistukseen on paljon täsmätuotteita. Erityisesti herkkä- ja kuivaihoiselle hyvä vaihtoehto voi olla perusvoide, joka poistaa niin vesi- kuin rasvaliukoistakin likaa.

Suojaa iho liialta auringolta

Auringon säteiden alkaessa keväisin taas lämmittää, tekee mieli näyttää ihoa auringolle. Iholla syntyy auringonvalon vaikutuksesta keholle tärkeää D-vitamiinia. Sen vuoksi kohtuullinen määrä auringon valoa iholla on hyväksi.

Silti kannattaa muistaa, että auringon UV-säteilyn vaikutus iholla voi olla vahingollinen. Iho vanhentuu ennenaikaisesti saaden ryppyjä, ja pahimmillaan UV-säteily voi aiheuttaa ihosyöpää.

Siksi iho kannattaa suojata joko aurinkosuojavoiteella tai käyttämällä peittävää vaatetusta. Keskipäivällä kannattaa suosia varjoisia paikkoja ja suojata ihoa palamiselta.

Hattuun pukeutunut nainen laittaa rannalla aurinkovoidetta.
Aurinkorasvan käyttämisen lisäksi on tärkeää rajoittaa auringonpaisteessa vietettyä aikaa.

Välttele stressiä

Stressi on yllättävän merkittävä tekijä ihon hyvinvoinnin taustalla. Moni on tunnistanut tämän käytännön elämässään: Juuri ennen tärkeää tapahtumaa poskeen nousee finni tai useampia. Tuttua on myös lisääntynyt talintuotanto.

Iho voi myös kutista ja hilseillä. Taustalla on stressihormoni kortisolin tuotannon lisääntyminen, joka voi lisätä ihon talineritystä.

Stressiä välttämällä voi moniin iho-ongelmiinkin saada helpotusta.

Nuku riittävästi

Ymmärrys unen merkityksestä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on lisääntynyt viime vuosina.

Unen aikana aivot ja lihakset korjaavat itseään ja sama tapahtuu myös iholle. Ihon verenkierto paranee, ja ihon kimmoisuutta edistävää kollageenia syntyy tehokkaasti.

Pelkästään kasvojen ihon ulkonäkö voi paljastaa huonosti nukutun yön. Seurauksena on mm:

 • tummat silmänaluset
 • turvonneet silmät
 • kalpea iho

Riittävä yöunen määrä vaihtelee yksilökohtaisesti. Tavallisimmin aikuiset tarvitsevat unta 7–9 tuntia yössä. Tuona aikana iho pääsee korjaamaan itseään. Samalla esimerkiksi kasvojen lihakset rentoutuvat, jolloin ryppyjäkin tulee ihoon vähemmän.

Liian vähäisellä unella on myös välillinen vaikutus ryppyjen syntymiseen: Väsymyksestä kireä mieli saa jännittämään kasvolihaksia ja kiristynyt ilme sekä rypistynyt otsa osaltaan edistävät ryppyjen syntymistä.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Vitamiinien ja hivenaineiden terveysvaikutukset

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Jaa tämä artikkeli: