Mikä auttaa yskään?

Mikä auttaa yskään, joka kaihertaa kurkussa ja kestää helposti jopa useita viikkoja? 

Itsessään yskiminen on tarkoituksenmukainen refleksi, jonka tavoitteena on poistaa limaa hengitysteistä.  Yskä voi olla limaista tai kuivaa. Tyypillisesti yskä alkaa kuivana ennen kuin limaa alkaa erittyä. Myös yskän loppuvaiheessa kuiva yskä voi kiusata pitkään.

Usein taustalla on flunssa eli ylähengitystieinfektio ja yskä paranee infektion hellitettyä muutamassa viikossa. Jos yskä ei parane, vaan jatkuu useita kuukausia, voi olla tarpeen selvittää, onko pitkittyneen yskän taustalla sittenkin astma. 

Varsinaisten yskänlääkkeiden teho jää usein heikoksi, kylläkin keuhkoputkia avaavista lääkkeistä voi olla hyötyä yskän rauhoittamisessa. Kokosimme tähän artikkeliin parhaat vinkkimme siitä, mikä auttaa yskään. 

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään..

(CE terveydenhuollon tuote)

Hunajasta apua yskänärsytykseen

Hunaja on yskänärsytykseen perinteinen apu, jota voi käyttää yli 1-vuotiailla lapsilla sekä aikuisilla. Alle 1-vuotiaille lapsille hunajaa ei saa antaa harvinaisen botulismiriskin vuoksi.

Hunaja on antioksidanttinen valmiste, ja se tukee elimistön luontaista vastustuskykyä. Mielikki yskähunaja on tutkittu apu yskään. Hunaja tuodaan esille Käypä hoito -suosituksessa lasten yskän hoitokeinoksi. 

Sen teho yskään perustuu niin kutsuttuun demulcent-vaikutukseen. Mielikki yskähunaja muodostaa yskänärsytystä vähentävän kalvon nielun yskänreseptoreihin. Samalla se rauhoittaa limakalvoja ja lievittää sekä kipua että tulehdusta.

Erityinen apu iltayskimiseen

Erityisesti illalla ennen nukkumaan menoa nautittu hunaja helpottaa nukkumaanmenoa, sillä se rauhoittaa yskänärsytystä. Vinkkimme hunajan käyttöön:

  • lyhytaikaisesti akuuttiin yskään
  • muutama millilitra tai 10 grammaa kerralla
  • esimerkiksi lusikasta imeskeltynä
  • noin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa

Flunssan ollessa päällä ei ihmisten ilmoille ole asiaa, mutta yskä voi jatkua pitkäänkin muiden flunssaoireiden päätyttyä. Pitkittyneen yskänärsytyksen hoitoon arjessa löytyy nyt myös apua.

Mielikki kurkkusuihke on kätevä hoito kurkun kutinaan. Annostelu suoraan nieluun onnistuu helposti ja siististi myös makuuasennossa tai matkalla.

Imeskeltävä Mielikki yskänpastilli on toinen apu kurkun kutinaan. Hunajan, islanninjäkälän ja C-vitamiinin yhdistävä kurkkupastilli on arjen tilanteissa hyvä apu kutisevalle kurkulle. Pitkällään ollessa kovaa imeskelytablettia ei pidä ottaa. 

Lapsi ottaa hunajaa, mikä auttaa yskään.
Hunaja on hyvä apu erityisesti lapsille ja yötä vasten otettuna.

Runsas nesteytys – mielellään lämpimänä

Olipa yskä kuivaa tai limaista, on tärkeää huolehtia runsaasta nesteytyksestä. Usein yskänärsytys on voimakkaimmillaan, kun kurkku on kuiva. 

Lämmin juoma ohentaa kurkussa olevaa limaa, ja lämmin juoma voi myös helpottaa yskään usein liittyvää kurkkukipua. 

Lämmin juoma voi olla esimerkiksi teetä, kuumaa mehua tai lämmintä kasvis- tai lihalientä.

Pysy pystyasennossa

Pitkälleen mennessä yskä yleensä pahenee. Syynä on se, että lima lähtee liikkeelle ja valuu makuuasennossa nieluun. Kärsijänä ovat yskijän lisäksi kaikki samassa huoneessa nukkujat, joiden unen saanti ja nukkuminen häiriintyvät.

Sekä lapsille että aikuisille avuksi voi tulla sängyn päätypuolen kohottaminen. Kohottamisen voi tehdä aikuisille tai isommille lapsille asettamalla patjan alle esimerkiksi lisätyynyjä. Jos yskijä nukkuu vielä pinnasängyssä, voi sängyn pään puolista päätyä korottaa.

Yöaikaista yskää ei kuitenkaan kannata jäädä seuraamaan kovin pitkään, sillä se voi olla astman ensimmäinen oire.

Nainen lepää pystyasennossa ja juo teetä avuksi yskään.
Lämmin juoma, pystyasento ja lepo ovat hyvä apu yskään.

Höyryhengitystä yskän avuksi

Perinteinen vaihtoehto, mikä auttaa yskään, on höyryhengitys.

Höyryhengitystä voi toteuttaa esimerkiksi lämpimässä suihkussa. Höyryhengitystä voi myös tehdä kaatamalla laakeaan astiaan lämmintä vettä ja asettua astian päälle esimerkiksi pyyhkeestä tehdyn “teltan” alle. 

Veden ei tarvitse eikä kannata olla kiehuvan kuumaa, lämmin vesi riittää. Näin vältetään riski, että kuuma vesi aiheuttaisi palovammoja. Lisäksi liian kuumassa höyryssä on epämukavaa olla. 

Yskänärsytyksen aiheuttajien välttely

Välillä yskän taustalla voi olla myös altistuminen ärsyttäville aineille. Näin on erityisesti pitkittyneessä ja jatkuvassa yskässä. 

Kyseessä voi olla esimerkiksi altistuminen tupakansavulle tai erilaisille pölyille. Tällaisia pölyjä voi lähteä esimerkiksi eläimistä, tekstiileistä, puusta tai jauhoista. 

Jos yskä pitkittyy, kannattaa tarkastella mahdollisia yhteyksiä erilaisiin pölyn lähteisiin. 

Älä unohda lepoa

Jos yskimisen taustalla on flunssa tai muu sairaus, on tärkeää muistaa levätä. Lepo auttaa yskään välillisesti tarjoten elimistölle mahdollisuuden voittaa yskän taustalla oleva sairaus.

Myös kovia fyysisiä suorituksia on viisasta välttää sairaana. Elimistö ei pysty hyödyntämään treeniä samalla tavalla kuin terveenä ollessa ja liian rankka treeni voi pitkittää parantumista.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto

Mielikki Kurkkusuihke

Kätevä ja nopea apu kurkun kutinaan.

Jaa tämä artikkeli: