Kuumemittarin valintaopas – näin löydät käyttöösi sopivan

Kuumemittari on laite, joka kannattaa löytyä jokaisesta kodista. Paras kuumemittari kuhunkin tilanteeseen riippuu tarpeesta. Pienen lapsen kuumeen mittauksessa on erilaiset vaatimukset kuin aikuisen kuumeen mittauksessa. 

Kokosimme tähän kuumemittarin valintaoppaaseen parhaat vinkkimme sekä kuumemittarin valintaan että itse kuumeen mittaukseen.

Apteekki on kätevä paikka hankkia kuumemittari, sillä asiantunteva henkilökunta osaa neuvoa, miten valitset juuri omiin tarpeisiisi parhaan kuumemittarin. 

korvakuumemittari

Apteq korva- kuumemittari

Nopea, helppokäyttöinen ja luotettava valinta koko perheen kuumeen mittaamiseen

Korvakuumemittari sopii koko perheelle 

Korvakuumemittari on hyvä kuumemittari koko perheen kuumeen mittaamiseen. Sen suurimpiin valtteihin kuuluu nopeus, sillä mittausaika on esimerkiksi Apteq korvakuumemittarilla vain yksi sekunti.

Korvakuumemittaria valitessa kannattaa varmistaa, että ruumiinlämmön osoittava näyttö on suuri ja siinä on taustavalo. Näin kuumeen mittaus onnistuu sekä lapsilta että itseltä myös hämärässä valaistuksessa.

Jos korvakuumemittaria käytetään eri ihmisillä, mittausanturissa on syytä käyttää vaihdettavia suojuksia. Ne lisäävät huomattavasti korvakuumemittarin käytön hygienisyyttä. Suojuksista kannattaa varmistaa, etteivät ne sisällä joitakin ihmisiä allergisoivaa lateksia.

Korvakuumemittarin käyttö 

Korvakuumemittarin käytössä kannattaa huomioida joitakin tekijöitä, jotta mittaustulos on mahdollisimman luotettava.

  • Korvakäytävä on jokaisella ihmisellä käyrä. Sen vuoksi mittaussäde voi osua korvakäytävän seinään ja näyttää liian alhaisia lukemia.
  • Pyri venyttämään korvakäytävää suoraksi vetämällä korvanipukasta mittauksen aikana.
  • Apteq korvakuumemittarilla voi kokeilla skannaustilaa. Paina ja pidä mittauspainiketta pohjassa kolmen sekunnin ajan, pyöräytä samalla mittauspäätä korvakäytävän suulla. Mittari etsii ja ilmoittaa korvan korkeimman lämpötilan.
Lapsi tutkii korvakuumemittaria.
Korvakuumemittarin toiminta kiinnostaa lasta.

Otsakuumemittari eli ohimokuumemittari 

Otsakuumemittari eli ohimokuumemittari on myös hyvä valinta koko perheen kuumemittariksi. 

Otsakuumemittari on perinteinen nimitys tälle mittarille, jolla kuitenkin mitataan kuume nimenomaan ohimon kohdalta. Siksi tästä kuumemittarista käytetään myös nimitystä ohimokuumemittari.

Korvakuumemittariin verrattuna suurimpia eroja on, että otsakuumemittarilla kuume mitataan ilman ihokontaktia. Sen vuoksi siinä ei tarvita myöskään erillisiä suojuksia.

Ohimokuumemittarilla kuume mitataan asettamalla kuumemittari kohtisuorassa enintään 5 senttimetrin etäisyydelle ohimosta. Tarkan tuloksen saamiseksi on tärkeä varmistaa, ettei ohimolla mittauskohdassa ole hiuksia, hikeä tai likaa. 

Apteq ohimokuumemittarilla mittaustulos saadaan jo yhdessä sekunnissa, ja mittarin käyttöä helpottaa suuri näyttö selkeine numeroineen sekä taustavaloineen. Pieni koko ja kätevä suojakotelo tekevät kuumemittarin mukaan ottamisen helpoksi. Nämä käyttöä helpottavat ominaisuudet ovat tarpeen erityisesti lapsiperheissä.

Digitaalinen kuumemittari sopii peruskäyttöön

Digitaalinen kuumemittari on nopea, helppo ja edullinen yleisvaihtoehto kuumeen mittaukseen. Sitä voidaan käyttää kuumeen mittaukseen suusta, kainalosta tai peräaukosta.

Digitaalisen kuumemittarin mittauksessa käytettävä aika vaihtelee mittauspaikan perusteella. 

  • suu 1 minuutti
  • kainalo 1–5 minuuttia
  • peräaukko 1 minuutti

Digitaalisessa kuumemittarissa äänimerkki kertoo, milloin mittausaika on täyttynyt. Kylläkin kainalosta mitatessa voi kuumemittaria pitää kainalossa äänimerkin kuulumisen jälkeenkin, jotta kuumemittari näyttää varmasti oikeaa lukemaa.

Apteqin valikoimissa on myös digitaalinen kuumemittari joustavalla kärjellä. Siinä on vesitiivis ja joustava TPE-materiaalista valmistettu kärki, joten se voi olla miellyttävin vaihtoehto, jos kuume mitataan peräaukosta. 

Digitaalinen kuumemittari naisen kädessä.
Digitaalinen kuumemittari on hyvä perusmittari, jolla ruumiinlämpö selviää luotettavasti.

Perinteinen kuumemittari ilman elohopeaa

Perinteisesti elohopeaa sisältävä kuumemittari on nykyisin vaihtunut elohopeattomaan kuumemittariin. Apteq elohopeaton kuumemittari on erittäin luotettava kuumemittari, jonka käyttö on helppoa.

Siinä elohopean tilalla on täysin myrkytön galliumpohjainen metalliseos. Täysin vesitiivis kuumemittari on helppo puhdistaa ja desinfioida. Se on myös aina käyttövalmis eikä pariston kestosta tarvitse huolehtia. Siksi jokaisessa kodissa kannattaa olla aina varalta myös perinteinen kuumemittari.

Aiemmin perinteisen kuumemittarin mittausaika on määritelty 10 minuutiksi, mutta Apteq elohopeattomalla kuumemittarilla mittaukseen kuluva aika on vain 4 minuuttia. 

Terveillä käsillä kuumemittarin ravistelu osoitinpylvään alas laskemiseksi onnistuu helposti. Jos ravistelu alkaa tuntua vaikealta esimerkiksi vanhuuden tai käsivammojen vuoksi, kannattaa apteekista valita elohopeaton kuumemittari ravistuskotelolla.

Siinä ravistuskotelo helpottaa osoitinpylvään alas ravistamista. Kuumemittari laitetaan ravistuskoteloon ja kotelon päästä kiinni pitämällä sekä ravistamalla osoitinpylväs on vaivatonta saada tarpeeksi alas seuraavaa mittausta varten.

Kuumeen mittaaminen

Kuumeen mittaaminen onnistuu kaikilla kuumemittareilla parhaiten silloin, kun huomioidaan joitakin seikkoja.

  • Normaalin aamuisen lämmön yläraja on useimmilla 36,5–37,5 astetta. Normaalilämpötila kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti.
  • Illalla lämpö voi normaalisti olla 0,5 astetta korkeampi kuin aamulla. 
  • Mittaa kuume levossa, sillä pienikin rasitus nostaa ruumiinlämpöä lihasten tuottaessa lämpöä.
  • Peräsuolesta tai korvasta mitattu lämpö osoittaa tarkimmin elimistössä vallitsevaa lämpötilaa. Kainalosta mitattu lämpötila on herkempi huoneilman lämpötilan vaihteluille.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto 

Apteq ohimo- kuumemittari

Nopea, helppokäyttöinen ja luotettava valinta kuumeen mittaamiseen ilman ihokontaktia

Jaa tämä artikkeli: