Miten saada hiukset kasvamaan nopeasti?

Hiusten kasvun nopeuttaminen kiinnostaisi monia. Kukapa meistä ei haluaisi hiukset nopeasti pidemmiksi ja parempikuntoisiksi.

Nopeita muutoksia toivovalle realismi tuottaa pettymyksen. Hiusten kasvu kuukaudessa on noin sentin verran, vaikkakin yksilöllistä vaihtelua jonkin verran onkin. Tätä kasvuvauhtia ei voi pahemmin muuttaa, vaan täytyy tyytyä geeneihinsä.

Hius kasvaa hiustupesta, joita on päänahassa noin 100 000. Uusi hiusjuuri syntyy ja hiuksen pituus kasvaa aktiivisessa kasvuvaiheessa eli anageenivaiheessa, joka kestää yleensä kahdesta kahdeksaan vuotta. Yleensä neljä viidesosaa hiuksista on tässä vaiheessa.

Seuraavassa vaiheessa hius lopettaa kasvun, tämä katageenivaihe kestää noin kuukauden. Hiustuppi kutistuu ja hius irtoaa tupesta.

Telogeenivaihe on hiuksen lepäämisvaihe. Hiustuppi uudistuu, solunjakaantuminen alkaa jälleen ja uusi hius alkaa muodostua. Tässä vaiheessa on hiuksista 10–20 prosenttia.

Hiuksesta noin 80 prosenttia on keratiinia. Vettä on 10–15 prosenttia ja loppuosa koostuu pigmentistä, mineraaleita ja rasvoista. Hius on kuollutta solukkoa.

Nainen kuivaa hiuksia hiustenkuivaajalla
Hiustenkuivaajan kuuma ilma voi vaurioittaa hiusta. Valitse alempi lämpötila.

Hyväkuntoinen hius säilyttää pituutensa

Koska hiusten kasvun nopeuttamiseen ei ole olemassa poppakonsteja, kannattaa pyrkiä niiden pituuden säilyttämiseen. Vaurioituneet hiukset katkeilevat ja niiden latvoja voi joutua leikkaamaan pitkästikin. Silloin vaivalla tehty kasvatustyö menee hukkaan.

Hiuksia vaurioittavat monet tekijät:

 • aurinko
 • hiustenkuivain
 • hiustenkiharrin
 • suoristusrauta
 • hiusvärien kemikaalit
 • stressi
 • huono ravinto
 • tiukat dieetit
 • sairaudet
 • tupakointi

Huolehdi oikeasta ravinnosta

Ravinnolla on tärkeä merkitys hiusten kasvulle – erityisesti niiden kasvamattomuudelle.

Kuten kaikki muutkin elimistön osat, myös hiustuppi tarvitsee erilaisia ravintoaineita. Elimistön näkökulmasta hiukset eivät kuitenkaan ole tärkeysjärjestyksen kärkipäässä. Siksi myös hiusten hyvinvoinnin ja kasvun kannalta on tärkeä pitää huolta monipuolisesta ravinnosta.

Kannattaakin syödä

 • kananmunia, joissa on biotiinia sekä proteiinia
 • marjoja, jotka sisältävät C-vitamiinia, joka puolestaan edistää elimistön normaalia kollageenin tuotantoa
 • rasvaista kalaa, joka sisältää omega-3-rasvahappoja
 • avokadoa, joka sisältää rasvahappoja ja E-vitamiinia
 • äyriäisiä, jotka sisältävät runsaasti sinkkiä

Euroopan ravintoterveysviranomainen EFSA on hyväksynyt terveysväitteet, joiden mukaan hiusten normaaleina säilymistä edistäviä ravintoaineita ovat

 • biotiini
 • sinkki
 • seleeni

Siksi näiden ravintoaineiden riittävästä saannista kannattaa huolehtia. Myös rautaa on tärkeä saada riittävästi, sillä raudan riittämätön saanti saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä.

Pitkien hiusten tasaus kampaajalla
Pitkät hiukset on syytä tasata kampaajalla säännöllisesti.

Välttele kuumia laitteita

Ulkoisista tekijöistä hiusten kasvattamista tukee kuumien hiustenmuotoilulaitteiden välttely. Hiustenkuivain, suoristusrauta ja kiharrin ovat monella ahkerassa ja jopa päivittäisessä käytössä. Kuumuudelta suojaavista hoitotuotteista huolimatta näitä laitteita ei kannattaisi käyttää joka päivä, vaan harkiten. Jos laitteen lämpötilaa voi säätää, se kannattaa laittaa alhaisemmalle tasolle.

Myös hiusten värjäämiseen ja muihin voimakkaisiin käsittelyihin käytetyt kemikaalit voivat vahingoittaa hiusta. Omalta kampaajalta kannattaa kysyä hellävaraisia tuotteita ja neuvoa, millaiset käsittelyt edistävät hiustenkasvatustavoitteita.

Teräviä saksia käyttävä kampaaja on oiva kaveri hiuksia kasvattavalle.

Teräviä saksia käyttävä kampaaja on myös oiva kaveri hiuksia kasvattavalle. Vaikka hiusten latvojen tasaaminen kuulostaa nurinkuriselta neuvolta pidempiä hiuksia kaipaavalle, sitä kannattaa uskoa.

Hiukset vaurioituvat latvasta käsin ja esimerkiksi kaksihaaraiset ja muut vauriot voivat ”nousta” niin pitkälle hiusten latvoissa, että kerralla joutuukin leikkaamaan pitkän pätkän vaivalla kasvatettuja hiuksia.

Omiin keittiösaksiin ei kannata tasauksessa turvautua. Niiden todennäköisesti tylsähköt terät voivat aiheuttaa hiuksille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Löysä letti naisen hiuksissa
Löysä letti on hiukselle hellävarainen kampaus.

Hoitoaineita ja päähierontaa

Hiustenhoitotuotteiden valinnassa kannattaa kysyä neuvoa omalta kampaajalta. Hän pystyy kertomaan, millaisia tarpeita juuri sinun hiuksillasi on.

Ihon lisäksi myös hiukset kannattaa suojata auringolta, jotta ne pysyvät hyväkuntoisina.

Hiukset pitävät siitä, että niitä pidetään auki tai löysillä kampauksilla. Jokapäiväinen tiukka kampaus tai samassa kohdassa oleva tiukka ponnari voivat vaurioittaa ja katkoa hiuksia.

Suosi niiden sijaan löysää ”messy bun” -nutturaa tai löysää lettiä. Hiukset kannattaa laittaa kiinni pehmeillä hiuslenkeillä, joissa ei ole metallisia osia. Myös 90-luvulta paluun tehneet muhkeat hiusdonitsit ovat hiusten mieleen.

Päänahan hieronnasta hiusten kasvun tukemiseksi on monta mielipidettä ja vaihtelevia tutkimustuloksia. Päivittäinen muutaman minuutin kestävä hieronta – jopa pää alaspäin tehtynä – on joidenkin kokemusten mukaan auttanut virkistämään päänahan verenkiertoa ja siten auttanut hiustenkasvua. Halutessaan tätä voi koettaa, sillä haittaakaan päänahan hieronnasta ei liene!

Lähteet:

Healthline
Healthline
Schwarzkopf

Jaa tämä artikkeli: