Suuvesi tehostaa hampaidenhoitoa

Pidät hyvää huolta suuhygieniastasi. Putsaat hammasvälit huolellisesti ja peset hampaat kahdesti päivässä käyttäen fluorihammastahnaa. Jos vielä haluat tehostaa hampaidenhoitoa, voit viimeistellä hampaiden ja suun puhdistuksen suuvedellä.

Suuvesissä tarjolla on useita erilaisia tuotteita, mutta itselle sopivinta voi olla vaikea valita. Oikea valinta riippuu tarpeesta, millaista apua tuotteelta toivotaan.

Suun terveydenhuollon ammattilaisilta ja apteekin henkilökunnalta saat hyviä neuvoja, mitä kannattaa ottaa huomioon suun hoitoon käytettyjen aineiden valinnassa ja käytössä.

Aikuinen hyötyy suuveden päivittäisestä käytössä monissa tapauksissa:

 • Täydentämään päivittäistä suuhygieniaa.
 • Ehkäisemään kariesta fluoripitoisilla suuvesillä.
 • Kun mekaaninen puhdistus on vaikeutunut ja suu on arka.
 • Jos on taipumusta ientulehdukseen.
 • Poistamaan pahanhajuista hengitystä.
 • Lievittämään aftoja.
 • Suun ja proteesin desinfiointiin hammasproteesia käyttävillä.
Suuvesi Apteq

Apteq Suuvesi

Kosteuttaa suun limakalvoja, ehkäisee plakkia ja raikastaa hengityksen.

Suuvettä on helppo käyttää

Näin käytät suuvettä:

 1. Puhdista hammasvälit ja harjaa hampaat ennen suuveden käyttöä. Paitsi jos käytät fluoripitoista suuvettä, sitä voi ottaa esimerkiksi syönnin jälkeen.
 2. Mittaa valmisteen ohjeen mukainen määrä suuvettä esimerkiksi korkkiin tai lääkemittaan.
 3. Purskuttele suuvettä noin 30 sekunnin ajan.
 4. Sylje neste pois suusta.
 5. Vaikka osa suuvesistä on voimakkaan makuisia, älä huutele suuta heti vedellä.
 6. Älä syö tai juo mitään seuraavan 30 minuutin aikana, jotta suuvesi ehtii vaikuttaa.
 7. Käytä suuvetta 1–2 kertaa päivässä.

Fluori on tärkeä ainesosa suuvedessä

Fluorilla on tärkeä tehtävä hampaiden hyvinvoinnissa. Se vahvistaa kiillettä ja hidastaa suun haitallisten bakteerien kasvua. Lisäksi fluori ehkäisee kariesta ja hammaskiven muodostumista.

Fluori onkin suuvesien yleinen ainesosa. Fluoripitoista suuvettä käyttäessä kannattaa huomioida, että fluoria on myös hammastahnoissa. Siksi parhaan tehon saadakseen fluoripitoista suuvettä voi käyttää muulloinkin kuin hampaidenpesun yhteydessä.

Sopiva aika voi olla esimerkiksi heti ruokailun jälkeen. Toisaalta esimerkiksi Apteq suuvedellä pystytään vähentämään plakin määrää jopa 25 % hampaiden harjauksen jälkeenkin.

Fluoria sisältäviä suuvesiä ei kuitenkaan suositella alle kouluikäisille, sillä liiallinen fluori on haitallista hampaiden kehittymiselle.

Aikuisillakin kannattaa kiinnittää huomioita suuveden fluoripitoisuuteen. Fluorin määrä suuvedessä ilmaistaan parts per million eli ppm-lukuna. Jos suuvesi on vahvasti fluoripitoinen eli se sisältää fluoria 2000 ppm, sitä kannattaa käyttää enintään muutaman kerran viikossa.

Ne suuvedet, joiden fluoripitoisuus on 250–500 ppm, soveltuvat puolestaan päivittäiseen käyttöön.

Nainen ja lapsi harjaavat hampaita ennen suuveden käyttöä.
Suuveden käyttö ei korvaa hampaiden harjausta.

Suuvesi ehkäisee ientulehdusta

Ientulehdus on ikävä vaiva, jonka oireita ovat punaiset, turvonneet ja verta vuotavat ikenet sekä pahanhajuinen hengitys.

Suuvettä voi käyttää ientulehduksen ehkäisyyn, sillä se yltää helposti sinne, minne harjalla on vaikea ylettyä. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkkä suuvesi ei ientulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon riitä. On hyvin tärkeää muistaa sekä puhdistaa hampaiden välit että harjata hampaat.

Tutkimuksien mukaan plakin määrä hampaiden pinnoilla väheni ja samoin ientulehduksen oireet vähenivät, kun käytettiin päivittäin suuvettä, joka sisälsi joko klooriheksidiiniä, eteerisiä öljyjä tai setyylipyridiniumkloridia (CPC).

Klooriheksidiini on suuvesien tehokuuri

Klooriheksidiini on hyvin vahva ainesosa. Se tuhoaa tehokkaasti suussa olevia bakteereja ja sieniä. On kuitenkin huomioitava, että se tappaa huonojen bakteerien lisäksi myös hyvät bakteerit. Klooriheksidiini sitoutuu suun kudoksiin ja vaikuttaa pitkäaikaisesti.

Siksi klooriheksidiinia sisältävä suuvesi sopii vain lyhytaikaiseen käyttöön ja vain hammaslääkärin määräyksestä. Kuurille on tyypillistä, että suuvettä käytetään kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan. Jos käyttöaika on pidempi, suuvettä käytetään harvemmin.

Tyypillisesti klooriheksidiinia sisältäviä suuvesiä käytetään proteesin aiheuttamassa suutulehduksessa suuhygienian tehostamiseen tai mekaanisen puhdistamisen korvaamiseen silloin, kun hampaita ei voi jostakin syystä harjata. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi suussa tehdyn leikkauksen jälkeen.

Klooriheksidiinia sisältävällä suuvedellä on myös haittavaikutuksia:

 • Se voi aiheuttaa allergisen reaktion.
 • Aine värjää kielen ja hampaat.
 • Suuvesi aiheuttaa makuhäiriöitä erityisesti ensimmäisinä käyttöpäivinä.
Antimikrobinen suuvesi tuhoaa suun bakteereita.

Antimikrobiset suuvedet

Antimikrobisten suuvesien käytöstä hammasvälien puhdistuksen ja hampaiden harjauksen lisänä on hyötyä ientulehdukselle ja parodontiitille (hampaan kiinnityskudossairaus) alttiille henkilöille, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Antimikrobinen suuvesi tarkoittaa mikrobeja tuhoavaa suuvettä.

Klooriheksidiini on yksi antimikrobisista ainesosista. Suulle hellävaraisempia ovat eteeristä öljyä sisältävät suuvedet, vaikkakin niiden maku voi olla voimakas. Eteerisiä öljyjä sisältävät suuvedet ehkäisevät bakteerien kasvua erityisesti hammasväleissä.

Eteerisiä öljyjä sisältävät suuvedet ehkäisevät bakteerien kasvua erityisesti hammasväleissä.

Setyylipyridiinikloridi eli setyylipyridiniumkloridi (CPC) on myös antimikrobista eli se tappaa bakteereita. Setyylipyridiinikloridia sisältävät suuvedet estävät plakin muodostumista ja vähentävät ientulehdusta.

Erityisesti aiemmin alkoholi oli suuvesissä yleisesti käytetty ainesosa. Nykyisin kuitenkin ajatellaan, että on viisainta valita alkoholiton suuvesi. Alkoholi hajoaa suussa asetaldehydiksi, joka on ensimmäisen luokan karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine. Ei tiedetä varmuudella, aiheuttaako alkoholipitoinen suuvesi syöpäriskin kohoamista.

Oikeanlainen suuvesi hoitaa kuivaa suuta

Suun kuivuminen on yleinen vaiva. Se johtuu syljenerityksen heikkenemisestä, ja syynä voi olla esimerkiksi lääkitys, korkea ikä tai hormonaaliset syyt.

Kuiva suu lisää hampaiden reikiintymisen riskiä, sillä sylki ei huuhtele suuta normaalisti.

Siksi suuvedeksi kannattaa valita tuote, joka sisältää reikiintymistä estävää fluoria ja hoitavia ainesosia. Tällaisia hoitavia ainesosia ovat muun muassa eteeriset öljyt.

Kuivalle suulle ei sovi alkoholia sisältävät suuvedet, sillä ne lisäävät suun kuivuutta. Eteerisiä öljyjä sisältävät suuvedet ovat sen sijaan hellävaraisia suulle ja limakalvoille ja ne kosteuttavat suuta. Kuivasta suusta kärsivien lisäksi ne sopivat kaikille suuveden käyttäjille.

Perheenjäsenet katsovat tietokonetta lähekkäin toisiaan.
Kanssaeläjien kannalta on huomaavaista huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja estää pahanhajuinen hengitys.

Pahanhajuinen hengitys

Suuvedestä voi olla apua myös pahanhajuisen hengityksen hoidossa. Ensinnäkin suuvesien sisältämät ainesosat, kuten mentoli, raikastavat hengitystä.

Toisekseen suuvesi voi auttaa pahanhajuisen hengityksen juurisyyhyn. Esimerkiksi ientulehdus tai suun kuivuminen voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja sopivalla suuvedellä voidaan ehkäistä näitä molempia vaivoja.

Suuvedestä apua aftoihin

Aftat ovat pieniä, kipeitä haavaumia, joita esiintyy yleensä suun limakalvoilla. Haavaumat ovat väriltään vaaleita ja läpimitaltaan ne ovat parista millistä pariin senttiin. Vaikka haavaumat parantuvat itsestään 1–2 viikon aikana, paranemista voi jouduttaa hyvällä hoidolla.

Aftojen hoidon perusta on hyvä suuhygienia eli säännöllinen hammasten pesu ja hammasvälien lankaus. Lisäksi suuta voi huuhdella antimikrobisella, esimerkiksi klooriheksidiiniä tai setyylipyridiniumkloridia (CPC) sisältävällä suuvedellä.

Lähteet:

Sic! Lääketietoa Fimeasta
Duodecim Terveyskirjasto

Suuvesi Apteq

Apteq Suuvesi

Kosteuttaa suun limakalvoja, ehkäisee plakkia ja raikastaa hengityksen.

Jaa tämä artikkeli: