Tanssi aivojesi parhaaksi

Tanssia voi helposti pitää hauskana ajanvietteenä, jonka päällimmäinen hyöty on tanssin tuoma hetken ilo. Viime vuosina on kuitenkin havahduttu siihen, miten suuri merkitys tanssimisella on aivoterveydelle.

”Olen ollut yllättynyt ja innoissani tutkimustuloksista, jotka osoittavat tanssin merkityksen aivoterveydelle. Esimerkiksi terveillä ikäihmisillä tehty tutkimus osoitti, että tanssivilla oli terveimmät aivot. Heillä näkyi aivojen harmaassa ja valkoisessa aineessa positiivisia muutoksia, jotka hidastivat aivojen ikääntymistä”, tanssin neurotieteen tohtori Hanna Poikonen kertoo.

Tutkimuksessa verrattiin tanssin vaikutuksia venyttelyn tai kävelyn aiheuttamiin muutoksiin terveiden iäkkäiden aivoissa. Tutkittavia seurattiin puolen vuoden ajan. Tanssin aiheuttamat positiiviset muutokset huomattiin aivojen alueilla, jotka liittyvät tarkkaavaisuuteen, muistiin ja kognitiivisiin toimintoihin.

Apteq B12 Boost

Jaksamisen tueksi ja lisääntyneeseen
B12-vitamiinin tarpeeseen. 

Tanssi aktivoi tunteiden ja muistojen alueet aivoissa

Vastaavia tuloksia on ilmennyt muissakin tutkimuksissa. Hanna Poikonen arvioi, että taustalla on tanssimisen monipuolinen vaikutus aivoihin.

”Tanssi ja musiikki vaikuttavat aivoihin tosi laajasti. Niiden aikana aktivoituvat esimerkiksi tunteiden ja muistojen alueet”, Poikonen kuvaa kokonaisvaltaista kokemusta.

Hänen mukaansa tällainen monen elementin yhdistyminen on aikuisilla tapa luoda kestäviä muutoksia aivoissa.

”Äänet, musiikki, kosketus, vuorovaikutus ja hetkeen reagoiminen. Tanssissa liikunta yhdistyy aistirikkaaseen ympäristöön. Tanssiessa toteutuvat myös luovuus ja itseilmaisu sekä sosiaalinen tarkkaavaisuus, jos toista pitää seurata tarkasti.”

Poikonen korostaa myös mielikuvituksen ja mielikuvien voimaa tanssiessa. Kun kuvittelemme jotakin, aivot aktivoituvat samalla tavoin kuin silloin, kun aidosti koemme kyseisen asian.

Ehkäise muistiongelmia ennalta

Tanssilla on aivojen toiminnan kannalta sekä ennaltaehkäisevä että parantava vaikutus. Hanna Poikonen suosittelee tanssia erityisesti aivotoimintaa suojelevana toimintana.

”Tanssia kannattaa ehdottomasti käyttää muistiongelmien ennaltaehkäisyyn sekä niiden alkuvaiheessa. Silloin voidaan parhaiten vielä vaikuttaa”, hän painottaa.

Tanssilla on aivojen toiminnan kannalta sekä ennaltaehkäisevä että parantava vaikutus.

Tanssilla on myös välillisiä vaikutuksia esimerkiksi rentoutumisen kautta parempaan nukkumiseen, mikä osaltaan suojaa aivoja.

Tanssi on myös hyvä hoitomuoto esimerkiksi Parkinsonin tautiin tai MS-tautiin sairastuneille. Tanssin harrastaminen auttaa muun muassa kävelyä ja lisää arjen toimintakykyä. Lisäksi tanssiterapiasta on löydetty merkittävä apu masennuksen hoitoon.

Tanssia voi harrastaa esimerkiksi käymällä ohjatuilla tanssitunneilla.

Hyödynnä omaa mielimusiikkiasi

Tutkimusten mukaan tanssin hyödyt saadaan jo silloin, kun tanssia harrastetaan kahdesti viikossa tunnin ajan. Toki parituntiset lavatanssit kerran viikossa on myös hyväksi, mutta parempi olisi jakaa tanssiminen parille kerralle viikkoon.

Toisaalta parin tunnin viikoittaisen tanssiajan voi jakaa päivittäisiin 20 minuutin pätkiin.

”Voi vain laittaa kotona omaa mielimusiikkia soimaan ja antaa palaa. Tärkeintä on säännöllisyys”, Poikonen kannustaa.

Parhaat mielihyvähormonin eli dopamiinin purkaukset saa silloin, kun laittaa kuulumaan nimenomaan omaa lempimusiikkiaan, olipa se sitten klassista, heviä tai tanssimusiikkia.

Tunnista tarpeesi ja tanssi sen mukaan

Toisaalta tanssityylin valinnalla voi tasapainottaa omaa tilannettaan ja vastata siihen tarpeeseen, mikä kullakin hetkellä on.

”Keski-iän kiireisessä vaiheessa lempeä, salliva ja improvisaatiotyylinen tanssi voi olla palauttavinta. Ja jos elämänvaihe on rauhallinen, aivoille parasta on opetella uutta ja valita tanssi, jossa pitää muistaa askeleita.”

Myös tanssin sosiaalisuuden tason voi valita oman tarpeensa mukaan. Onko tarve enemmän sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja kosketukselle? Silloin kannattaa valita paritanssit.

Poikonen huomauttaa, että moniaistillisuuden vuoksi tanssiminen muiden kanssa on hyvä valinta. Jo toisten kanssa samassa tilassa samaan rytmiin tanssiminen lisää positiivisia vaikutuksia, joita tanssista voi saada.

Tanssin alkuun on helppo päästä

Oman elämänsä Kanki-Kaikkosille Hanna Poikosella on hyviä uutisia. Tanssin alkuun on helppo päästä.

”Laita päälle sellaista musiikkia, mistä tykkäät. Ala heijaamaan itseäsi kevyesti. Kuulostele, miltä tuntuu, ja liiku sen mukaan. Älä yhtään ajattele, että liikkeen pitäisi olla tietynlaista.”

Myös verkkokurssit, workshopit ja paikalliset tanssikoulut tai -seurat voivat olla hyvä paikka aloittaa tanssiharrastus.

Oman elämänsä Kanki-Kaikkosille Hanna Poikosella on hyviä uutisia. Tanssin alkuun on helppo päästä.

Poikonen on vetämillään WiseMotion-tanssikursseilla nähnyt, miten tanssin avulla ihmiset ovat löytäneet yhteyden omaan kehoonsa.

”Voi olla uusi ja voimakas kokemus pysähtyä oman kehon äärelle ja kuunnella, mitä keho pyytää.”

Tanssin alkuun on helppo päästä, kun antaa musiikin viedä mukanaan.

Jo tanssin katsominen tekee hyvää

Tanssissa on myös vahva sosiaalinen puoli. Hyvässä, iloisessa seurassa oleminen tekee hyvää.

”Meillä on biologinen taipumus virittyä toisen ihmisen kanssa samalle taajuudelle. Näin käy myös tanssiessa. Jos tanssiessa on salliva ja iloinen ilmapiiri, se tarttuu myös meihin”, Hanna Poikonen muistuttaa.

Toisaalta jo pelkästään tanssin katsomisella on vaikutusta. Esimerkiksi toisten tanssia katsoessa voi melkein tuntea liikkeen omassa kehossaan.

Tanssissa on myös vahva sosiaalinen puoli. Hyvässä, iloisessa seurassa oleminen tekee hyvää.

Tanssin katsomista tutkinut Poikonen kertoo, että syynä tähän on aivojen niin kutsuttu pelineuronijärjestelmä. Samat radat aivoissa aktivoituvat, kun teemme jonkin liikkeen tai katsomme saman liikkeen toisen tekemänä.

Tanssi tarjoaa monia hyötyjä ja iloa

Jos siis tahtoo parantaa aivoterveyttään ja samalla saada kunnon purskauksen hyvän olon hormonia dopamiinia, kannattaa pistää tanssiksi oman mielimusiikkinsa tahtiin.

Yhden varauksen Hanna Poikonen kuitenkin lisää. Tanssissakin kannattaa muistaa kohtuus.

”Tanssiin täytyy yhdistää riittävä lepo. Kun olemme fyysisesti aktiivisia, mutta myös lepäämme, muisti toimii ja oppiminen onnistuu paremmin.”

Parhaimmillaan tanssissa saa yhdistettyä aerobisen liikunnan hyödyt sykkeen noustessa sekä kognitiiviset haasteet uusien liikkeiden opettelussa ja muistamisessa. Samalla tunneilmaisu, sosiaalinen vuorovaikutus ja kosketus vaikuttavat osaltaan aivojen hyvinvointiin.

Mitä aiemmin aloittaa, sen pidempään tanssin tuomista hyödyistä pääsee nauttimaan. Mutta ei hätää, jos vielä ei ole ehtinyt mukaan. Tänäänkin on hyvä päivä aloittaa, pistää musiikki soimaan ja aloittaa aivoja hellivä tanssiharrastus!

Asiantuntijana artikkelissa on käytetty tanssin neurotieteen tohtoria Hanna Poikosta. Hän on kehittänyt liikkeen, meditaation ja neurotieteen yhdistävän WiseMotion-menetelmän.

Apteq B12 Memox

Tukemaan muistia, tasapainottamaan B12-vitamiinin saantia ja täydentämään ruokavaliota.

Jaa tämä artikkeli: