Vettä korvassa? – Vältä uimarin korva ja tulehdukset

Vettä korvassa uinnin jälkeen? Tämä on yleinen vaiva, joka sekä tuntuu ikävältä että voi johtaa terveysongelmiin.

Korvaan jäävä vesi voi aiheuttaa korvatulehduksen. Toistuvat ja kroonistuneet korvatulehdukset, jotka johtuvat veden jäämisestä korvaan, tunnetaan myös nimellä uimarin korva. Tämä tila voi kehittyä, kun vesi jää korvakäytävään ja luo kostean ympäristön, jossa bakteerit ja sienet voivat kasvaa.

Korvakäytävän tulehdus on ikävä vaiva, josta aiheutuu usein kipua ja korvan kuulon heikentymistä. Oireena voi olla myös kivun tuntemukset korvassa leukojen liikkeen tai korvan kosketuksen yhteydessä. Hoitamaton tulehdus voi johtaa vakavampiin ongelmiin. Siksi tällaiselta tulehdukselta kannattaa yrittää suojautua. 

OtoDry
Korvasuihke

Korvasuihke, joka haihduttaa vettä korvakäytävästä
ja ehkäisee uimarin korvaa.

Kokeile näitä veden poistamiseksi korvista

Jos korvassa on vettä uinnin jälkeen, on tärkeää yrittää saada vesi pois. Tähän on monia erilaisia keinoja, mutta niissä on riskinsä. Monet keinot perustuvat fyysiseen toimintaan ja on aina mahdollista, että vesi itseasiassa karkaa syvemmälle korvan rakenteisiin, eikä suinkaan tule pois. 

Parasta vastetta saat apteekin itsehoitohyllystä löytyvillä tuotteilla, jotka haihduttavat nestettä korvasta.

Vettä voi yrittää saada pois korvasta näillä tavoilla: 

 • Kallista päätä: Kallista päätäsi vettä sisältävän korvan puolelle ja pidä sitä siinä asennossa muutaman sekunnin ajan. Jos vesi ei valu ulos, voit hypätä kevyesti yhdellä jalalla auttaaksesi prosessia.
 • Luo alipaine: Peitä avoin korvakäytävä tasaisella kämmenellä ja paina kevyesti luodaksesi alipainetta. Poista käsi sitten nopeasti korvalta. Tämä voi auttaa vetämään vettä ulos korvakäytävästä.
 • Hyödynnä painovoimaa: Makaa kyljelläsi veden puoleinen korva alaspäin ja anna painovoiman tehdä työtä muutaman minuutin ajan.
 • Puhallustekniikka: Voit myös yrittää puhallustekniikkaa, jossa pidät nenästäsi kiinni, suljet suun ja puhallat varovasti, jolloin paine voi auttaa työntämään vettä ulos korvasta.
 • Kysy apua apteekista: Markkinoilla on saatavilla korvatuotteita, jotka on suunniteltu poistamaan veden korvakäytävästä. Tällaiset suihkeet ovat tehokkaita haihduttamaan vettä pois ja kuivaamaan korvakäytävän sekä korvan rakenteet. Esimerkiksi OtoDry-korvasuihke on helppo ja tehokas apu.

Jos vesi ei poistu korvasta näillä menetelmillä ja koet epämukavuutta tai muita oireita, kuten kipua tai kuulon heikkenemistä, on suositeltavaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. 

Kipu ja kuulon heikkeneminen voivat olla merkkejä infektiosta. Jos korva tulehtuu,  itsehoito ei ole enää tehokas hoitokeino, vaan käynti lääkärissä ja sopivat lääkkeet korjaavat tilanteen parhaiten. 

Nainen suihkussa, vettä korvassa.
Myös suihkun jälkeen voi olla häiritsevästi vettä korvassa.

Miten välttää veden pääseminen korviin? 

Veden pääsyn estäminen korviin uinnin tai vesiurheilun aikana voi vähentää riskiä saada korvatulehduksia. Listasimme vinkit, joilla voit välttää veden pääsyn korviisi:

 • Käytä uimalakkia: Aktiiviuimarit käyttävät uimalakkeja syystä. Uimalakki, joka peittää korvat kokonaan, on tehokkain vaihtoehto. Vaikka se ei tarjoa täydellistä suojaa, se voi merkittävästi vähentää korvakäytävään pääsevän veden määrää. 
 • Käytä korvatulppia: Korvatulpat ovat yksi yleisimmistä ja tehokkaimmista keinoista estää veden pääsy korviin. Korvatulpat on suunniteltu sopimaan tiiviisti korvakäytävään, ja niitä voi ostaa apteekeista tai urheiluvälinekaupoista. Valikoimista löytyy erityisiä malleja, jotka on tarkoitettu uimareille.
 • Vältä sukeltamista: Sukeltaminen ja voimakas pään kääntäminen vedessä voivat lisätä vedenpainetta korvissa. Jos olet altis korvatulehduksille, vältä sukeltamista tai tee se varovaisemmin. Kannattaa myös harjoitella turvallisia keinoja paineen tasaamiseksi korvissa.
 • Kuivaa korvat huolellisesti: On hyvä ehkäistä veden pääsemistä korviin. Sen lisäksi korvien kuivaaminen on tärkeä toimenpide uinnin jälkeen. Huolellinen kuivaaminen auttaa poistamaan veden, joka on päässyt korvaan, ja vähentää tulehduksen riskiä.
Uimari ui vedessä.
Uinnin jälkeen voi olla tarpeen haihduttaa korvaan päässyt vesi.

Haihduta korvaan päässyt vesi uinnin jälkeen

OtoDry-korvasuihke on tuoteuutuus, joka poistaa vettä korvakäytävästä. Helppokäyttöistä tuotetta käytetään kylvyn, uimisen ja suihkun jälkeen lievittämään epämiellyttävää tunnetta korvan tukkoisuudesta ja kuulon alentumisesta.

OtoDry poistaa veden korvasta, minkä ansiosta korvaan ei jää kosteutta eikä bakteerit pääse kasvamaan. Näin voidaan välttää korvakäytävän ihottuma tai tulehdus, josta käytetään myös nimitystä uimarin korva tai eksterni otiitti. 

Korvasuihketta on helppo käyttää. Sitä suihkautetaan pumppupullosta ja vain yksi suihkaus kerrallaan riittää. OtoDryta voi käyttää enintään kaksi kertaa vuorokaudessa.

OtoDry-korvasuihke sisältää boorihappoa, glyserolia ja etanolia.

 • Boorihappo (3 %) säilyttää korvan fysiologisen pH-arvon ja luo korvaan happaman ympäristön, joka ehkäisee bakteerien kasvua ja eksterniä otiittia.
 • Etanoli (70 %) kuivattaa ja poistaa vettä korvasta.
 • Glyserolilla (3 %) on osmoottinen vaikutus. Se poistaa vettä turvonneista kudoksista ja voitelee korvakäytävää.

Tuotetta voivat käyttää aikuiset ja yli 9-vuotiaat.  Sitä ei kuitenkaan pidä käyttää, jos korva on tulehtunut, tärykalvossa on reikä tai korva on putkitettu.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto

OtoDry
Korvasuihke

Korvasuihke, joka haihduttaa vettä korvakäytävästä
ja ehkäisee uimarin korvaa.

Jaa tämä artikkeli: