Verenpaineen mittaus – tarkista viimeisimmät vinkit luotettavimpiin tuloksiin
Miten mittaat verenpaineesi? Huomioitko viralliset ohjeet ja toistat mittaukset samalla tavalla vai teetkö mittaukset fiiliksen mukaan?
Uusin tutkimustieto vahvistaa jälleen sen, että verenpaineen mittauksessa on tärkeää noudattaa ohjeita tarkasti. Verenpaineen mittaus voi antaa todellisia arvoja korkeampia lukemia, jos asento on mittauksen aikana väärä. Näin käy esimerkiksi silloin, kun kättä pidetään sylissä tai sivulla ilman tukea.
Keräsimme tähän artikkeliin myös muita viimeisimpiä, laadukkaisiin tutkimuksiin perustuvia vinkkejä verenpaineen luotettavimpaan mittaamiseen.
APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI
Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.
Verenpaineen mittaus käsi pöydällä kannattaa
Virallinen suositus ohjaa mittaamaan verenpaineen istuma-asennossa siten, että käsi lepää pöydällä ja mansetti on sydämen tasolla. Vastikään julkaistu tutkimus osoittaa, että jos kättä pitää verenpaineen mittauksen aikana sylissä tai ilman tukea, verenpainelukemat ovat 4–10 mmHg suurempia kuin suosituksen mukaisessa asennossa mitattuina.
Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin 133 henkilöä, jotka olivat iältään 18–80-vuotiaita. Heistä jokaisen verenpaine mitattiin suositusten mukaisesti, käden ollessa sylissä ja sivulla ilman tukea. Mittaukset toistettiin kolmasti jokaisessa asennossa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.
Korkea verenpaine altistaa monille sairauksille
Miksi mittausasennolla ja mittaustuloksella on väliä? Verenpaineen tiedetään olevan tärkeä taustatekijä monissa sairauksissa ja se altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille sekä aivoverenkiertohäiriöille.
Korkea verenpaine onkin maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskitekijöitä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.
Koska korkeaa tai matalaa verenpainetta ei yleensä voi tunnistaa omasta olotilasta, on verenpaineen mittaaminen tärkeää.
Korkea verenpaine aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.
Mittaustulosten täytyy kuitenkin olla oikeita eikä liian korkeita, jotta potilas ei joudu huolehtimaan turhaan eikä hänelle ei määrätä turhaan verenpainelääkitystä. Toisaalta taas korkean verenpaineen hoitoon on tärkeä havahtua, jotta potilas voi elintavoillaan ja tarvittaessa lääkityksellä vaikuttaa omiin sydän- ja verisuonitautien ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiin.
Verenpaineen mittauksessa mansetti on tärkeä
Käsivarren asento ei ole ainoita asioita, joiden on viime aikoina huomattu vaikuttavan vääristävästi verenpaineen mittaustuloksiin.
Verenpainemittarin mansetin täytyy olla oikeaa kokoa. Jos käsivarsi on paksu ja mansetti on potilaalle liian pieni, voi liian pieni mansetti antaa jopa 15–20 mmHg liian korkean tuloksen.
Liian suuri mansetti voi puolestaan antaa liian matalan tuloksen, vaikkakin tämä virhe on yleensä pienempi. Siksi kannattaa tarkistaa, onko itsellä käytössä olevassa verenpainemittarissa parhaiten sopiva mansetti. Laadukkaisiin ja luotettaviin verenpainemittareihin on saatavilla erikokoisia mansetteja esimerkiksi apteekeista.
Kannattaa tarkistaa, onko itsellä käytössä olevassa verenpainemittarissa parhaiten sopiva mansetti.
Markkinoilla on myös rannemansetteja. Niiden käytössä on noudatettava erityistä tarkkuutta. Käden täytyy olla tarkasti sydämen kohdalla, jotta mittauksen tulos osoittaa oikeaa lukemaa.
Olkavarteen asetettavaan mansettiin verrattuna rannemansetti on suositeltavampi lähinnä silloin, jos olkavarteen ei löydy riittävän suurta mansettia.
Verenpaineen mittaus istuen vai seisten?
Suosituksen mukaan verenpaineen mittaus tulee suorittaa istuvassa asennossa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan vastaanottokäynnillä voisi olla tarpeen mitata verenpaine myös seisten. Syksyllä 2024 Tampereen yliopistossa tarkistettu väitöstutkimus osoitti, että kolmasosalla tutkituista sydänterveistä henkilöistä aorttatason verenpaine oli pystyasennossa selvästi korkeampi kuin makuuasennossa.
Tutkimuksessa päädyttiinkin suosittelemaan verenpaineen mittaamista myös seisoma-asennossa. Näin tavanomaisella vastaanottokäynnillä saadaan pienellä lisätyöllä laajempi arvio potilaan verenkiertoelimistön toiminnasta sekä sydän- ja verisuonitautien riskistä.
Verenpaine voi vaihdella aamusta iltaan
Verenpaine kannattaa mitata sekä aamulla että illalla. Lääkäri saa arvokasta tietoa, jos mittaustulokset ovat eri tasolla vuorokauden ajan mukaan. Esimerkiksi uniapnea voidaan tunnistaa siitä, että aamuverenpaine on korkealla.
Kotiseurannassa verenpaineen mittauskertojen välillä on hyvä olla noin minuutti. Muistiin merkitään molemmat mittaustulokset sekä niiden keskiarvo.
Kummasta kädestä verenpaine mitataan?
Se, kummasta kädestä verenpaine mitataan, voi aiheuttaa myös hämmennystä ja ohjeita löytyy vähän joka lähtöön.
Kun verenpainetta ryhtyy järjestelmällisesti mittaamaan, kannattaa alussa testata verenpainelukemat molemmista käsistä. Tällöin on tärkeää huomioida verenpainemittarin mukana tulevat ohjeet, vaikuttaako mitattava käsi mansetin asetteluun.
Jos mittaustuloksissa on selkeä, yli 10 mmHg ero vasemman ja oikean olkavarren välillä, verenpaine kannattaa mitata siltä puolelta, jolla lukema on korkeampi.
Sekä yläpaine että alapaine on tärkeä tietää. Vaikka molemmat ovat tärkeitä, erityisesti suurissa tutkimuksissa korostuu yläpaineen merkitys. Korkea yläpaine on merkittävä riskitekijä monille sydän-, verisuoni- ja aivoverenkierron sairauksille.
Näin mittaat verenpaineen kotona
Verenpaineen mittaaminen kotona on helppoa. Luotettavien ja vertailukelpoisten tulosten saamiseksi kannattaa kuitenkin seurata tarkkaan ohjeita ja toistaa mittaus aina samalla tavalla.
- Verenpaine Vältä fyysistä aktiivisuutta, tupakointia, alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia kuten kahvia, teetä ja energia- tai kolajuomia puolen tunnin ajan ennen verenpaineen mittausta. Vältä myös runsasta syömistä ja pidä huoli, ettei virtsarakko ole täynnä.
- Mene rauhalliseen ja lämpötilaltaan miellyttävään ympäristöön.
- Mittaa verenpaine ei-hallitsevasta eli oikeakätisillä vasemmasta kädestä ja vasenkätisillä oikeasta kädestä tai siitä kädestä, jossa tulokset ovat selvästi korkeammat. Laita mansetti käsivarteen ja aseta käsi lepäämään esimerkiksi pöydälle siten, että mansetti on sydämen tasalla.
- Istu aloillasi selkä tuettuna 5 minuuttia. Pidä hyvä ryhti äläkä risti tai koukista jalkoja.
- Aloita mittaus. Vältä puhumista ja liikettä mittauksen aikana. Älä seuraa mittarin lukemia.
- Toista mittaus 1–2 minuutin kuluttua.
- Merkitse tulokset seurantakorttiin.
Lähteet:
Duodecim Uutispalvelu
APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI
Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.