Stressiperäinen verenpaine – poimi vinkit alentamiseen

Stressin verenpainetta nostava vaikutus on totta. Äkillinen hätätilanne saa kehoa aktivoivan sympaattisen hermoston toimintaan, mikä auttaa selviämään tiukasta tilanteesta. Itsessään stressin vaikutus ihmisen kehossa on tarkoituksenmukainen, mutta stressin pitkittyessä keho kuitenkin kuormittuu liikaa.

Stressaava tilanne kohottaa verenpainetta, ja jatkuessaan stressi pitää verenpaineen korkeana. Fysiologisesti tarkasteltuna verenpaineen nousu johtuu siitä, että stressihormonien eli kortisolien vapautuessa vereen verisuonet supistuvat ja verenpaine nousee.

Pitkään jatkuvassa stressissä kehoa aktivoiva sympaattinen hermosto on vallalla. Kehoa rauhoittava parasympaattinen hermosto jää tuolloin taustalle.

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Pitkään jatkuvan stressin vaikutukset

Verenpaineen nousun lisäksi pitkään jatkuvalla stressillä on muitakin terveydellisiä vaikutuksia:

  • Stressi edistää valtimoita tukkivan kerroksen muodostumista.
  • Stressi aiheuttaa aivoihin muutoksia, jotka voivat vaikuttaa ahdistuksen, masennuksen ja riippuvuuksien kaltaisten ongelmien syntyyn.
  • Stressillä näyttää olevan yhteys myös liikalihavuuden syntyyn, sillä se saa ihmisen syömään enemmän ja vähentämään sekä nukkumista että liikkumista, jotka molemmat ovat merkittäviä tekijöitä painonhallinnan kannalta.

Erään tutkimuksen mukaan työstressi ja unenpuute ovat korkean verenpaineen kanssa vaarallinen yhdistelmä. Tutkimuksen mukaan stressi ja unenpuute voivat jopa kolminkertaistaa riskin kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin, jos henkilöllä on myös korkea verenpaine.

Korkea verenpaine on yleinen ongelma

Normaalin yläpaineen lukema on alle 130 mmHg. Yläpaine eli systolinen paine tarkoittaa verenpainetta silloin, kun sydän supistuu. Alapaine eli diastolinen paine mittaa verenpainetta sydämen lepovaiheessa. Normaali alapaine on alle 85 mmHg.

Ikä tai sukupuoli eivät mainittavasti vaikuta verenpaineen suositusarvoihin. Tarkempia verenpaineen viitearvoja löytyy aiemmasta artikkelistamme.

Korkeasta verenpaineesta kärsivä ei ole ongelmansa kanssa yksin. Vain viidesosalla suomalaisista verenpaine on ihanteellisella tasolla. Suositusarvojen korkeammat verenpainelukemat ovat selvästi yleisempiä kuin niitä matalammat arvot. Yli kahdella miljoonalla suomalaisella verenpaine on liian korkea. Korkeaa verenpainetta on tärkeää hoitaa.

Perhe kiirehtii päivän puuhilleen.
Jatkuva kiireen tuntu aiheuttaa monen elämässä stressiä.

Mitä korkea verenpaine tuntuu?

Korkea verenpaine on siitä hankala sairaus, ettei se monilla oireile mitenkään. Vasta kun verenpaine on todella korkeissa lukemissa, yläpaine yli 200:n ja alapaine yli 130:n, voi tuntea päänsärkyä ja huimausta.

Siksi on tärkeää mitata verenpainettaan säännöllisesti, varsinkin iän karttuessa. Usein määritellään, että säännöllinen verenpaineen mittaus on syytä aloittaa viimeistään 40-vuotiaana, vaikka verenpainelukemat ovat aiemmin olleetkin hyvin aisoissa. Luonnollisesti säännölliset mittaukset ovat tärkeitä aiemminkin, jos verenpaineen kanssa ilmenee ongelmia.

Korkea verenpaine on siitä hankala sairaus, ettei se monilla oireile mitenkään.

Noin 40 vuoden iässä moni elääkin niin kutsuttuja ruuhkavuosia, jolloin huolehdittavaa on paljon niin yksityiselämässä kuin työelämässäkin. Työperäinen stressi on varsin yleistä ja lisäksi tällä hetkellä maailmanlaajuinen pandemia luo epävarmuutta jokaisen elämään.

Toisaalta työelämässä olevat ovat myös työterveyshuollon piirissä ja muun muassa heidän verenpainettaan seurataan työterveyshuollon vastaanotolla.

Muut verenpainetta nostavat tekijät

Stressi ei ole ainoa verenpainetta nostava tekijä. Varsinkin jos omaan stressinaiheuttajaan ei pysty vaikuttamaan, kannattaa pohtia, olisiko aiheellista tai mahdollista huomioida muita korkeaa verenpainetta aiheuttavia asioita.

Verenpainetta nostavat esimerkiksi:

  • tupakointi
  • vähäinen liikunta
  • lihavuus, erityisesti vyötärölihavuus
  • suolan runsas käyttö
  • lakritsin ja/tai salmiakin runsas käyttö
  • tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö
  • alkoholin runsas käyttö
  • ehkäisypillerien käyttö tai vaihdevuosien hormonihoito

Korkean verenpaineen taustalla voi olla myös muita sairauksia. Tätä kutsutaan sekundaariseksi verenpaineen nousuksi. Silloin sairauden hoitotasapainoon saattaminen voi alentaa myös verenpainelukemia.

Nainen hengittää rauhallisesti stressin keskellä.
Löydä oma tapasi rauhoittua stressin keskellä.

Stressinhallinnalla verenpainetta alemmaksi

Stressinhallinta voi olla usein varsin haasteellista. Joissakin tilanteissa stressiä aiheuttaviin asioihin ei voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi maailmanlaajuisen pandemian kohdalla voin vaikuttaa vain omaan käyttäytymiseen ja turvallisuusohjeiden noudattamiseen.

Myös esimerkiksi työstressin helpottaminen voi olla muiden kuin itsensä vallassa. Silti on olemassa monia asioita, joihin voi pyrkiä itse vaikuttamaan ja näin alentaa verenpainetasoja.

Riittämätön tai huonolaatuinen uni heikentää sekä mielialaa että fyysistä terveyttä.

Nukkuminen on ihmisen kokonaishyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeä asia. Siksi nukkumista kannattaa vaalia ja tehdä valintoja unen hyväksi. Siinäkin tapauksessa, että joutuisi jättämään väliin kiinnostavia menoja. Riittämätön tai huonolaatuinen uni heikentää sekä mielialaa että fyysistä terveyttä.

Voisitko vahvistaa ajanhallintataitojasi? Tehokas ajankäyttö voi alentaa stressitasoja. Joissakin tapauksissa myös asioiden priorisointi voi helpottaa stressaavalta tuntuvaa tilannetta.

Voiko stressaavia tilanteita pyrkiä ratkaisemaan? Joissakin tapauksissa kissan nostaminen pöydälle ja siitä neuvotteleminen voi helpottaa. Tämä pätee sekä työpaikan että kodin stressaavissa asioissa. Ratkaisu voi löytyä yhdessä pohtimalla ja ainakin saat kerrottua huolesi. Jo sekin voi helpottaa.

Huolehdi itsestäsi

Opettele rentoutumistekniikoita. Eri ihmisille toimivat erilaiset tekniikat ja itselle parhaiten sopivia löytää kokeilemalla. Esimerkiksi meditaatio, lihasrentoutukset tai syvähengitys voivat auttaa rentoutumaan stressaavalta tuntuvassa tilanteessa.

Vahvista sosiaalista verkostoasi. Juuri nyt se voi tuntua vaikealta, kun kasvokkain tapaamiselle on paljon rajoituksia. Siksi kannattaa soittaa tai hyödyntää nykyajan monipuolisia digitaalisia yhteydenpitomahdollisuuksia. Jos uusien laitteiden tai ohjelmien käyttö jännittää, kannattaa kysäistä apua. Jo läheisten ihmisten kasvojen näkeminen ilahduttaa! Mahdollisuuksien mukaan voi tavata myös ulkona turvaväleistä huolehtien.

Huolehdi itsestäsi. Moni meistä tunnistaa itselle sopivat rentoutumiskeinot, olipa se sitten esimerkiksi kävelylenkki, päiväunet tai vaikka hieronta. Alkoholia rentoutumiseen ei kuitenkaan kannata käyttää, koska se heikentää kehon palautumista ja heikentää unen laatua.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Harvard Health Publishing
European Journal of Preventive Cardiology

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Jaa tämä artikkeli: