Korkea vai matala verenpaine? – Katso verenpaineen viitearvot taulukosta

Meidän jokaisen ihmisen suonissa virtaa veri. Se kuljettaa happea ja ravinteita soluille sekä hiilidioksidia ja kuona-aineita pois soluista.

Sydämen pumppaustoiminnan, verenkierrossa olevan nestemäärän ja ääreisverenkierron vastuksen seurauksena veri virtaa tiettyyn tahtiin. Tätä kutsumme verenpaineeksi ja mittaamme sitä käyttäen mittausyksikkönä elohopeamillimetriä (mmHg).

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Tarkista verenpainelukemasi

Verenpaineen lukemilla on väliä. Liian korkea lukema on terveydelle monessa suhteessa haitallinen, liian matala verenpaine puolestaan voi aiheuttaa kiusallista huimausta. Lyhytaikainen verenpaineen vaihtelu on normaalia.

Verenpaineen viitearvoja voit tarkastella alla olevasta taulukosta.

Verenpaineen viitearvojen taulukko

Yläpaine eli systolinen paine tarkoittaa verenpainetta silloin, kun sydän supistuu. Yläpaineen kohoamiseen vaikuttavia asioita ovat:

 • vasemman kammion työmäärän lisääntyminen
 • aortan ja suurten valtimoiden jäykistyminen sekä ääreisvastuksen lisääntyminen

Alapaine eli diastolinen paine mittaa verenpainetta sydämen lepovaiheessa. Silloin sydän lepää ja täyttyy sydämeen palaavalla verellä. Alapaineen kohoamiseen puolestaan vaikuttavat:

 • lisääntynyt verenkierron vastus
 • verisuonen seinämän jäykistyminen

Naisten ja miesten viitearvot ovat samat

Verenpaineen viitearvot ovat samat sekä miehille että naisille. Iälläkään ei ole kovin suurta merkitystä, sillä vain yli 80-vuotiailla tavoitetaso on jonkin verran muita korkeampi.

Ihanteellisella tasolla verenpaine on vain viidesosalla suomalaisista. Suositusarvojen yläpuolella olevat verenpainelukemat ovat selvästi yleisempiä kuin niitä matalammat arvot. Yli kahdella miljoonalla suomalaisella verenpaine on liian korkea.

Korkea verenpaine on hyvin yleinen ongelma keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä. Arvot alkavat yleisesti nousta 40 ikävuoden jälkeen. Systolinen verenpaine nousee tasaisesti iän myötä. Alapaine puolestaan alkaa hiljalleen laskea 50. ikävuoden jälkeen.

Arvot alkavat yleisesti nousta 40 ikävuoden jälkeen.

Tavallista on, että iäkkäillä ihmisillä nousee ensisijaisesti yläpaine. Tämä johtuu siitä, että valtimoiden seinämät ovat jäykempiä. Alapaine pysyttelee tällöin usein normaalina.

Alapaineen nousu on puolestaan tavallisempaa nuorilla ja keski-ikäisillä, sillä heillä valtimoiden seinät ovat edelleen kimmoisat.

Mies mittaa verenpainetta.
Alapaineen nousu on tavallisempaa nuorilla ja keski-ikäisillä.

Korkea verenpaine altistaa sairauksille

Korkeaa verenpainetta kannattaa hoitaa, sillä hoitamattomana se voi johtaa muun muassa

 • aivohalvaukseen
 • sydämen vajaatoimintaan
 • sydäninfarktiin ja
 • sepelvaltimotautiin.

Aivoille korkea verenpaine on myrkkyä. Pitkittyessään korkea verenpaine rasittaa aivoja, sillä paine haurastuttaa ja rasvoittaa aivojen suonistoa. Tämä altistaa ihmisen aivoinfarktille ja aivoverenvuodolle, ja aivoverenkierron häiriöiden riski kasvaa moninkertaiseksi.

Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että kun verenpaine on hoidossa, se vähentää muistisairauksia.

Tavanomaisimmat tekijät korkean verenpaineen taustalla ovat huonot elintavat, perinnölliset syyt tai sairaudet.

Korkeaa verenpainetta aiheuttavat muun muassa:

 • tupakointi
 • ylipaino, erityisesti vyötärön seudulle sijoittuva
 • runsas suolan käyttö
 • runsas lakritsi- ja salmiakkituotteiden käyttö
 • vähäinen liikunta
 • tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeiinin ja naprokseenin, runsas käyttö
 • hormonien, kuten ehkäisypillereiden tai vaihdevuosien hormonihoidon, käyttö
 • stressi

Joskus korkea verenpaine johtuu perinnöllisistä syistä. Noin viisi prosenttia kohonneesta verenpaineesta johtuu sairauksista. Korkeaa verenpainetta aiheuttavat munuaisen toimintaan sekä lisämunuaisen toimintahäiriöön liittyvät sairaudet.

Mies ulkoilee, jotta verenpaine pysyy alhaisena.
Liikunta on tärkeää myös verenpaineen kurissa pitämiseksi.

Matala verenpaine on yleensä vaaraton

Matala verenpaine ei yleensä aiheuta haittaa. Ennemminkin sen arvioidaan olevan hyödyllistä, sillä se vähentää riskiä sairastua valtimotautiin. Valtimotauti tarkoittaa verta kuljettavien valtimoiden ahtautumista, mikä heikentää veren kulkua suonessa.

Alhaisen verenpaineen vaikutukset vaihtelevat iän mukaan:

 • Terveillä ja nuorilla 100 mmHg:n tai sitäkin alhaisempi yläpaine ei haittaa.
 • Ikääntyneillä alhaisen verenpaineen taustalla on yleensä verisuonten tai sydämen toimintaan liittyvä sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta – tai sen hoitamiseen otetut lääkkeet.

Usein matala verenpaine aiheuttaa ongelmana huimausta, joka vaivaa erityisesti ylös noustessa ja heti sen jälkeen. Lievä huimaus ei yleensä ole vaarallista. Sitä voi välttää nousemalla ylös hyvin rauhalliseen tahtiin.

Esimerkiksi aamulla sängystä voi nousta ensin sängyn laidalle istumaan. Siinä voi odotella puolesta minuutista minuuttiin, jotta paine ehtii tasoittua. Vasta sen jälkeen kannattaa nousta seisomaan.

Jos huimaus jatkuu pitkään häiritsevänä, kannattaa hakeutua lääkärin puheille. Matalaan verenpaineeseen ei ole olemassa tehokasta lääkitystä. Jos verenpainetta alentavaa lääkitystä joutuu käyttämään johonkin muuhun vaivaan, lääkäri voi etsiä paremmin soveltuvan lääkkeen.

Vaikka suolan käyttö nostaakin verenpainetta, sen käytön lisäämistä ei suositella matalan verenpaineen hoidoksi. Liiallinen suolan käyttö on muutenkin haitallista terveydelle.

Suolan käytön lisäämistä ei suositella matalan verenpaineen hoidoksi.

Jos epäilee verenpaineen laskevan kovasti ylös noustessa, asian voi tarkistaa kotimittarilla. Ensin verenpaine mitataan normaalisti. Sen jälkeen noustaan seisomaan ja puolen minuutin seisomisen jälkeen verenpaine mitataan uudestaan. Jos verenpaine laskee 20 pykälää tai enemmän ja pystyyn noustessa huimaa, syynä on todennäköisesti liian alhainen verenpaine.

Verenpainetta mitatessa kannattaa huomioida, että automaattimittari voi näyttää väärän matalan tuloksen, jos sydämen rytmi on epätasainen. Tämä voi johtua esimerkiksi eteisvärinästä. Korkealaatuinen verenpainemittari tunnistaa eteisvärinän, joten sen mittaustulos on hyvin luotettava.

Lapsi kiipeilee ja verenpaine pysyy alhaisena.
Liikunta on tärkeää myös lapselle.

Lasten verenpaineen viitearvot ovat matalampia     

Lapsuuteen kuuluu, että verenpaine nousee vuosien mittaan. Nousu alkaa ensimmäisestä ikävuodesta. Lapsen verenpaine tarkistetaan 4-vuotiaana lastenneuvolan lääkärintarkastuksessa.

Verenpaine asettuu 8-9-vuotiaana keskimäärin sille tasolle, joka vallitsee vähäsuolaista tai suolatonta ruokavaliota käyttävissä yhteisöissä. Lapsuudessa verenpaine on siis alhaisempi kuin aikuisilla, vasta murrosiässä viitearvot nousevat aikuisten tasolle.

Jos lapsella yläpaine on yli 140 mmHg ja alapaine yli 90 mmHg, tilanne vaatii lisäselvitystä. Korkeaan verenpaineeseen on tärkeä puuttua, sillä pitkittyessään se aiheuttaa pysyviä elinvaurioita ja altistaa vaikeillekin verenkierto-ongelmille.

Kohonnut verenpaine on lapsilla harvinainen. Yleensä se johtuu jostakin sairaudesta. Se voi olla myös itsestään syntynyt eli kysymyksessä on primaarinen verenpainetauti. Tätä esiintyy tyypillisesti suvuittain.

Hoitona on ensisijaisesti sairauden hoito. Primaarisen verenpainetaudin hoidossa ensisijaista on

 • painonhallinta
 • lakritsin ja salmiakin syönnin vähentäminen
 • suolan käytön rajoittaminen
 • hedelmien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon
 • liikunnan harrastaminen vähintään kolmesti viikossa
 • lääkitys

Liian matala verenpaine on lapsilla hyvin harvinainen. Jos näin käy, syynä on yleensä hyvin vähäinen juominen, joka on johtanut nestevajaukseen, tai vaikea syömishäiriä, kuten anoreksia.

Lähteet:

Duocecim Terveyskirjasto
Sydänliitto
Aivoliitto

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Jaa tämä artikkeli: