Hunaja on ainoa suositeltu yskänlääke lapselle

Lapsen yskä on ikävän tuttu vieras lapsiperheissä. Yleensä yskän taustalla on virusperäinen hengitystieinfektio, joita varsinkin pienemmät lapset voivat sairastaa jopa lähes kymmenen kertaa vuodessa.

Yskä lapsella vaikuttaa koko perheen elämään, varsinkin öisin, sillä useimmiten yskänpuuskat vaivaavat lapsia erityisesti yöaikaan. Siksi vanhemman mielessä herää toive löytää tehokas lasten yskänlääke.

Kodin lääkekaapille ei kuitenkaan ole asiaa, sillä lapsen yskää ei pidä lähteä hoitamaan yskänlääkkeellä. Ei edes normaalia pienemmillä annoksilla.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Yskänlääke ei sovi lapselle

Vuosikymmeniä lapsien yskää on hoidettu erilaisilla yskänlääkkeillä. Nykyisin suositus on, että

  • alle 2-vuotiaan akuuttien yskää ei pidä hoitaa yskänlääkkeillä
  • alle 12-vuotiaan akuuttia yskää ei pidä hoitaa kodeiinia sisältävällä yskänlääkkeellä
  • 2–17-vuotiaiden yskää ei kannata hoitaa yskänlääkkeellä

Alle 2-vuotiaiden rajoitusta ja kodeiinia sisältävien yskänlääkkeiden rajoitusta perusteellaan sillä, että yskänlääkkeet voivat aiheuttaa vakaviakin haittatapahtumia.

Tällaisia vakavia haittatapahtumia ovat muun muassa

  • sydämen rytmihäiriöt
  • tajunnan häiriöt
  • aistiharhat

Haittatapahtumien syynä on se, että yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon.

Yleistä 2–17-vuotiaiden yskänlääkkeiden rajoitusta perustellaan puolestaan sillä, ettei yskänlääkkeiden tehosta ole näyttöä.

Tutkimusten mukaan yskänlääkkeillä ei ollut vaikutusta lasten yskän taajuuteen. Niissä ei myöskään havaittu eroa yskänlääkkeen tai lumelääkkeen tehon välillä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu useissa tutkimuksissa.

Yhdysvalloissa valvovan viranomaisen (FDA) mukaan lasten yskänlääkkeisiin liittyy väärinkäytön, yliannostuksen ja vakavien haittatapahtumien riski.

Tutkimusten perusteella ainakin dekstrometorfaanin, kodeiinin ja asetyylikysteiinin on todettu aiheuttavan enemmän haittoja kuin hyötyjä.

Lisäksi kritiikkiä on esitetty siitä, että yskänlääkkeiden annosteluohje lapsille voi olla hyvin summittainen ja perustua muuhun kuin tutkittuun tietoon.

Lapsi yskii ja peittää suunsa hihaan.
Yskimisen tavoitteena on poistaa limaa hengitysteistä.

Hunajasta tutkittu apu lapsen yskään

Jos ei yskänlääkkeistä ole tutkimusten mukaan apua lapsen yskään, tutkimukset hunajan tehosta lapsen yskänlääkkeenä ovat tuoneet huomattavasti parempia tuloksia.

Siksi hunaja onkin esimerkiksi Käypä hoito -suosituksessa mainittu apu lapsen yskään yli 1-vuotiaille lapsille. Alle vuoden ikäisille lapsille hunajaa ei saa antaa botulismiriskin vuoksi. Imeväisiän botulismi on hengenvaarallinen, mutta erittäin harvinainen tauti.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että hunajalla on vaikutusta sekä yskän taajuuteen että lapsen unen laatuun. Näissä tutkimuksissa hunajalla saatu tulos oli selkeästi parempi kuin vertailukohteena olleilla dekstrometorfaanilla tai difenhydramiinilla.

Vuonna 2020 julkaistu Oxfordin yliopiston laaja meta-analyysi, eli monen tutkimuksen tulosten tarkastelu, osoitti, että hunaja auttaa yskään erityisesti lapsilla, mutta siitä voi olla hyötyä myös aikuisten yskässä.

Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että hunajalla oli muitakin etuja:

  • auttoi myös muihin flunssan oireisiin
  • lyhensi flunssan oireita 1–2 vuorokaudella
  • saattoi olla tehokkaampi kuin antihistamiini, antibiootit ja särkylääkkeet
  • voi auttaa hidastamaan antibioottiresistenssin leviämistä

Mielikki yskähunaja auttaa lapsen yskään

Mielikki yskähunaja on Käypä hoito -suosituksen mukainen turvallinen ja tehokas hunaja lapsen akuutista ylähengitystieinfektiosta johtuvan yskän hoitoon.

Hunaja on lääkinnällistä laatua eli se on tasalaatuista ja puhdasta. Mielikki yskähunaja on testattu kemiallisesti ja mikrobiologisesti, eikä se sisällä esimerkiksi botulisimia aiheuttavan Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä.

Mielikki yskähunajassa on hunajaa 0,7 grammaa millilitrassa. Lisäksi siinä on glyserolia, joka hoitaa ärtyneitä limakalvoja.

Sen apu yskään liittyy niin kutsuttuun demulcent-vaikutukseen. Mielikki yskähunaja muodostaa yskänärsytystä vähentävän kalvon nielun yskänreseptoreihin. Se rauhoittaa limakalvoja ja lievittää sekä kipua että tulehdusta. Hunajalla on myös antimikrobisia ominaisuuksia.

Mielikki yskähunaja muodostaa yskänärsytystä vähentävän kalvon nielun yskänreseptoreihin.

Mielikki yskähunajan annostus on yli 1-vuotiailla lapsilla 5 millilitraa eli teelusikallinen tarvittaessa, mutta enintään 4 kertaa vuorokaudessa. Hunajaa kannattaa antaa erityisesti hieman ennen nukkumaanmenoa.

Yli 12-vuotiailla henkilöillä annos on 10 millilitraa tarvittaessa, mutta enintään 4 kertaa vuorokaudessa.

Yskähunajan ottamisen jälkeen ei pitäisi syödä tai juoda mitään 15 minuuttia käytön jälkeen. Myös hampaat kannattaa pestä vasta tämän jälkeen. Hammaspesun jälkeen voi purskutella suun vedellä, mutta ei kuitenkaan kannata niellä hammastahnaa tai vettä eikä kurlata nielua.

Hunaja sisältää sokeria ja pitkäaikaisessa käytössä lisää happohyökkäystä ja kariesriskiä hampaille. Yskänhoidossa, kun käyttö on lyhytaikaista, tämä vaikutus on kuitenkin hyvin vähäinen. Siksi parin päivän mittaisen kuurin aikana demulcent-vaikutuksen voi optimoida jättämällä illan hampaiden pesun välistä.

Jos Mielikki yskähunajaa käyttää pitkään ja hammasterveys huolestuttaa, yskähunajan voi annostella päivällä aterian jälkeen. Illalla voit pestä hampaat Mielikki yskähunajan ottamisen jälkeen.

Yskäinen lapsi nukkuu rauhallisesti.
Lapsen rauhallinen yöuni auttaa sekä lasta että muita perheenjäseniä selviämään taudista.

Miksi hunaja auttaa yskään?

Yleensä yskän taustalla on virusperäinen hengitystieinfektio, tutummin sanottuna flunssa. Muita syitä voivat olla:

  • kurkunpääntulehdus
  • nielutulehdus
  • välikorva- ja sivuontelotulehdus
  • keuhkokuume
  • astma
  • allergia

Yskä itsessään on hengitysteiden suojareaktio tulehdukseen ja ärsytykseen. Hengitysteiden hermopäätteet laukaisevat yskän ja yskimisen tehtävänä on poistaa limaa.

Usein apua tarvitaan juuri öiseen yskimiseen, sillä yöllä nenänielusta valuu limaa, minkä vuoksi yöllä yskittää enemmän kuin päiväsaikaan. Hunajan tehtävänä on vähentää yskänärsytystä nielussa.

Puolella lapsista yskä paranee 10 päivässä, mutta joskus yskiminen voi kestää useampia viikkoja. Yskää voi seurata parikin viikkoa ennen kuin vie lapsen lääkäriin. Kuitenkin, jos lapsella ilmenee hengenahdistusta tai selkeää yleistilan laskua, hänen tilanteensa kannattaa tutkia tarkemmin.

Yskähunajan lisäksi yskäisen lapsen oloa voi koettaa helpottaa joillakin kotikonsteilla.

  • Lämmin juoma voi auttaa ohentamaan limaa.
  • Höyryhengitys voi auttaa tukkoisuuden tunteeseen.
  • Pienellä lapsella erilaiset nenäimurit voivat helpottaa oloa ja vähentää tukkoisuutta.
  • Yöksi pienen lapsen oloa voi helpottaa nostamalla sängyn pääpuolta korkeammalle esimerkiksi laittamalla paksuja kirjoja sängynjalkojen alle.

Yskää kannattaa yrittää ehkäistä ennalta

Vaikka flunssaa ja yskää voi olla vaikea torjua ennalta, kannattaa silti pitää mielessä tutut itseä ja toisia tartuntataudeilta suojaavat tekijät:

  • huolellinen käsienpesu saippuaa käyttäen esimerkiksi sisälle tultaessa tai aina niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
  • aivastaminen ja yskiminen hihaan tai nenäliinaan, jonka vie heti roskikseen
  • riittävä uni
  • monipuolinen ja terveellinen ravinto, jotta elimistöllä on käytössään kaikki vastustuskyvyn ylläpitoon tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet
  • kotona pysyminen oireisena

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Käypä hoito/Vältä viisaasti -suositus
Oxfordin yliopiston tutkimus
Terveystalo

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Jaa tämä artikkeli: