Kuiva yskä – syyt ja vinkit hoitoon

Kuiva yskä on ikävä vaiva, joka voi kestää pitkäänkin. Flunssalle eli ylähengitystieinfektiolle on tyypillistä, että ensimmäisiä oireita on kuiva yskä, joka muuttuu taudin etenemisen myötä limaisemmaksi.

Infektion parantumisen jälkeenkin kuiva yskä voi kuitenkin vaivata vielä useiden viikkojen ajan.

Hyvä puoli flunssissa eli virusperäisissä ylähengitystulehduksissa on, että niihin ei tarvita eikä pidäkään ottaa antibiootteja hoidoksi. Sairaus vaatii harvoin erityistä hoitoa, vaan se menee itsestään ohi.

Kylläkin vahvalla sinkkiasetaattikuurilla (CE-merkitty terveydenhuollon tuote) flunssan kestoa voi lyhentää keskimäärin 7 päivästä 3 päivään ja myös lieventää flunssan aiheuttamia oireita.

Mielikki Yskänpastilli

Antimikrobinen ja kurkkua rauhoittava yskänpastilli.

Kurkun kutina ja kuiva yskä

Kurkun kutina ja kuiva yskä ovat yleinen yhdistelmä. Kutiseva kurkku kiusaa usein flunssan alkuvaiheessa ja kurkun kutina onkin usein ensimmäisiä flunssan oireita.

Kurkun kutina voi tuntua myös karheutena kurkussa. Usein kurkun kutinaan liittyy äänen käheytyminen.

Kurkun kutinaan on kehitetty monenlaisia apukeinoja ja esimerkiksi hunajaa voidaan käyttää kutinan kesyttämiseen.

Mielikki yskänpastillilla on yskää helpottava, antimikrobinen ja kurkkua rauhoittava vaikutus. Se myös tukee vastustuskykyä. Mielikki yskänpastilli sisältää:

 • hunajaa
 • islanninjäkälää
 • C-vitamiinia

Islanninjäkälän sisältämät jäkälähapot ovat antimikrobisia, ja islanninjäkälä auttaa erityisesti kuivaan yskään. C-vitamiini puolestaan vahvistaa vastustuskykyä.

Kuiva yskä yöllä

Kuivalle yskälle on tyypillistä, että se pahenee yöaikaan ja vaikeuttaa huomattavasti nukkumista.

Nukkuminen häiriintyy sekä yskijällä itsellään että kaikilla samassa huoneessa nukkuvilla. Erityisesti unen päästä kiinni saaminen voi tuntua mahdottomalta.

Hunaja luo yskänärsytystä vähentävän kalvon nielun yskänreseptoreihin ja rauhoittaa limakalvoja.

Tällaisessa tilanteessa hunaja voi antaa avun kurkun kutinaan ja yskimiseen. Hunajaa on perinteisesti käytetty flunssan ja yskän oireiden lievittäjänä. Sen antama apu arvoidaan liittyvän hunajan antioksidatiiviseen tai antimikrobiseen vaikutukseen.

Hunaja luo yskänärsytystä vähentävän kalvon nielun yskänreseptoreihin ja rauhoittaa limakalvoja.

Akuuttiin hengitystieinfektioon yli 12-vuotiaille lapsille sopiva annos hunajaa on noin 10 ml enintään 4 kertaa päivässä. Hunaja kannattaa ottaa esimerkiksi nukkumaan mennessä, jotta unen saaminen ei esty yskimisen vuoksi.

Hunaja on perinteinen ja myös tutkitusti toimiva apu yskään.

Pitkittynyt kuiva yskä

Kuiva yskä voi joskus pitkittyä usean kuukauden ajaksi. Jos yskä ei hellitä useiden viikkojen jälkeen, kannattaa kääntyä terveydenhuollon puoleen. Pitkittynyt yskä voi olla astman ensimmäinen merkki ja astman hoitoon tarvitaan aina lääkitystä.

Pitkään jatkuvan yskän taustalla voi olla myös altistuminen erilaisille allergeeneille, pölylle tai muille epäpuhtauksille. 

Kannattaakin pitää kirjaa siitä, liittyykö kuiva yskä tiettyihin tilanteisiin tai paikkoihin. Tällöin voidaan päästä jäljille myös siitä, mitkä tekijät pitkittyneen kuivan yskän taustalla ovat.

Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi:

 • siitepöly
 • eläinten aiheuttamat allergeenit
 • tupakansavu
 • pöly

Kuiva yskä lapsella

Kuiva ja kumea yskä on lapsella tyypillinen kurkunpäätulehduksen oire. Lapsen kuiva yskä kuulostaa tällöin lähinnä haukkuvalta tai hyljemäiseltä ja oire on helppo tunnistaa. Kurkunpäätulehdukseen kuuluu myös sisäänhengityksen vaikeutuminen, hengityksen rohina sekä äänen käheys tai äänen katoaminen.

Kurkunpääntulehdus on tavallisinta taaperoiässä. Usein hengitysvaikeus alkaa akuutisti yöllä ja oireet voivat säikäyttää ensimmäisellä kerralla. 

Yskimiseen ja hengitysvaikeuteen auttaa usein parhaiten kylmä ilma ja pystyasento. Lapsi olisi myös tärkeää saada rauhoittumaan, sillä itkeminen vaikeuttaa hengitystä ja lisää yskimistä.

Kurkunpäätulehduksen oireet hellittävät yleensä muutamassa vuorokaudessa ja ne jatkuvat harvoin yli 5 vuorokauden ajan. Kylläkin kuiva yskä voi jatkua viikon verran.

Iäkäs nainen yskii kuivaa yskää.
Kuiva yskä voi heikentää elämänlaatua pitkänkin aikaa.

Kuivan yskän hoito

Kuivan yskän paras hoitokeino riippuu siitä, mistä kuiva yskä johtuu. Kannattaa kokeilla ainakin näitä:

 • Lepää: Levon tarjoaminen keholle auttaa immuunijärjestelmää taistelussa infektioita vastaan.
 • Kokeile hunajaa: Hunajalla on yskää ja tulehdusta rauhoittavia ominaisuuksia. Erityisesti lapsille se on ainoita suositeltuja yskän rauhoittajia.
 • Huolehdi nesteytyksestä: Riittävä vedenjuonti voi auttaa lievittämään kurkun ärsytystä.
 • Käytä ilmankostutinta: Kostean ilman hengittäminen voi lievittää hengitysteiden ärsytystä.
 • Käytä allergialääkkeitä tai nenäsumutteita: Voivat auttaa siinä tapauksessa, että yskän taustalla on allergioita.
 • Muista astmalääkitys: Jos kuiva yskä liittyy astmaan, sopiva lääkitys voi auttaa hallitsemaan oireita.
 • Tarkista olemassa oleva lääkitys: Joskus yskä voi liittyä lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Keskustele lääkärisi kanssa, löytyykö olemassa oleville lääkkeille vaihtoehtoja.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Jaa tämä artikkeli: