Yskä ja hunaja – Näin hunaja auttaa yskään!

Artikkelissa mainittu tuote on CE terveydenhuollon tuote.

Hunaja mainitaan hoitokeinona akuuttiin yskään Käypä hoito -suosituksessa. Kyseessä ovat kansalliset hoitosuositukset, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimusnäyttöön eri hoitokeinojen tehosta. Myös perinteisesti hunajaa on pidetty hoitokeinona yskään ja vilustumiseen.

Hunaja tehoaa tutkitusti yskän oireisiin.

Hunaja on antioksidanttinen valmiste, joka tukee elimistön luonnollista vastustuskykyä. Hunajalla on myös antibioottinen eli mikrobeja tuhoava vaikutus. Hunajan sisältämä sokeri lisää osaltaan liman eritystä ja sen poistumista, mikä voi helpottaa hengitystieinfektion oireita. Eniten näyttöä on hunajan tehosta yskän oireisiin.

Yskä itsessään on kehon oma puolustusmekanismi, jonka avulla elimistö pyrkii irrottamaan infektion aiheuttamaa limaa. Kuiva yskä voi kertoa myös ärsytyksestä tai tulehduksesta, jonka syy on hyvä selvittää. Lue lisää flunssan tyypillisistä ensioireista, flunssan hoidosta ja pitkittyneen yskän syistä muista artikkeleistamme.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Hunaja käypä hoito -suosituksessa

Hunajaa yskän hoitokeinona on tutkittu etenkin lapsilla ja nuorilla. Tutkimukset osoittavat, että hunaja on lumetta tai perinteisiä yskänlääkkeitä tehokkaampi hoito lasten akuuttiin yölliseen yskään. Hunajan teho on osoitettu myös verrattuna siihen, että yskää ei hoidettaisi mitenkään.

Hunaja helpottaa lapsen akuutin yskän oireita.

Eräässä kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa tutkittiin kolmea erilaista hunajaa 1–5-vuotiaiden lasten öisen yskän hoitona. Kolmen hunajatuotteen tehoa verrattiin sekä keskenään että lumeeseen. Tutkimuksen kohteena olivat yskän taajuus sekä sen vaikeus ja haittaavuus ja muutokset unen laadussa. Jokaisessa hunajaryhmässä tilastollinen muutos oli merkittävä kaikkien muuttujien osalta ja hunaja osoittautui lumetta tehokkaammaksi.

Käypä hoito -suosituksen mukaan hunaja saattaa helpottaa erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää. Reseptillä saatavien yskänärsytystä lievittävien lääkkeiden teho puolestaan mainitaan heikoksi.

Näin käytät hunajaa yskän hoidossa

Hunajaa suositellaan yskän hoitoon yli 1-vuotiaille. Alle 1-vuotiaille hunajaa ei saa antaa sen sisältämän, harvinaisen botulismiriskin vuoksi. Erityisesti hunajalla pyritään hillitsemään yön aikaista yskää ja helpottamaan nukahtamista. Tähän tarkoitukseen hunajaa suositellaan nautittavaksi seuraavasti:

  • muutama millilitra tai 10 grammaa kerralla
  • esimerkiksi lusikasta imeskeltynä
  • noin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa
  • lyhytaikaisesti akuuttiin yskään

Muista pestä hampaat hunajan nauttimisen jälkeen. Hunajaa voi lisätä myös lämpimiin juomiin tai veteen. Esimerkiksi Englannissa hunajaa suositellaan aikuisille nautittavaksi sitruunajuoman kera.

tyttö halaa naista tämän sylissä
Yskähunaja rauhoittaa lapsen unta ja tekee koko perheen öistä rauhallisemmat.

Mielikki yskähunaja rauhoittaa lapsen unta

Lapset sairastavat vuodessa useamman nuhakuumeen, jonka oireena on yskää. Erityisesti flunssat ja yskä kiusaavat alku- ja keskitalvella sekä päiväkodin tai koulun alkaessa. Lapsen öinen yskä häiritsee usein myös vanhempien unta, ja se voi jatkua pitkäänkin muiden oireiden jo hävittyä. Lue lisää lapsen yskän syistä ja hoidosta kotikonstein.

Apteqin Mielikki Yskähunaja on kehitetty erityisesti pienille yskäpotilaille, ja se on Käypä hoito -suositusten mukainen ja turvallinen hoito yli 1-vuotiaille. Mielikki yskähunaja sisältää puhdistettua, lääkinnällistä laatua olevaa hunajaa, joka on sekä kemiallisesti että mikrobiologisesti testattu. Mielikillä on yskänärsytystä vähentävä vaikutus, minkä lisäksi se sisältää limakalvoja hoitavaa glyserolia.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Lähteet:
Käypä hoito
Hunajatutkimuksia 1, 2, 3
National Health Service, UK

Jaa tämä artikkeli: