Lapsen yskä nukkuessa – näin helpotat lapsen oloa ja unta

Lapsella yskä on yleinen ja toistuva vaiva. Pienet lapset voivat sairastaa vuodessa 5–8 flunssaa, joihin liittyy yskää. Yskää aiheuttavat yleisimmin hengitystieinfektiot ja muut virustaudit, ja virusinfektion aiheuttama yskä paranee tavallisesti 1–2 viikossa. Puolella lapsista yskä paranee 10 päivässä, ja suurimmalta osalta se on parantunut reilussa kolmessa viikossa.

Yskä on kehon suojareaktio tulehdukselle tai ärsytykselle hengitysteissä. Yskän avulla elimistö yrittää poistaa henkitorvesta ja sen haaroista sinne joutuneet vieraat aineet, kuten limaa. Yskän taustalla on siten aina jokin syy, ja sen hoito riippuu vaivan aiheuttajasta.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Mikä lasta yskittää yöllä?

Terve lapsi ei yleensä yski yöaikaan, ja monet lapset voivat nukkua myös nuhakuumetta sairastaessaan hyvin. Jos flunssaan kuitenkin liittyy yskää, vaivaa se usein enemmän juuri öisin. Makuuasennossa nielusta valuu kurkkuun limaa, joka lisää yskimistä. Samasta syystä yskä saattaa pahentua päiväunien aikaan.

Tyypillisiä yskän syitä, jotka ilmenevät öisenä yskänä ovat:

  • astma
  • kurkunpäätulehdus ja
  • hinkuyskä.

Astma yskittää aamuyöllä

Öinen yskä on astmalapsilla yleinen oire, joka ilmaantuu tyypillisesti aamuyöstä. Astmaa sairastavilla lapsilla yskää esiintyy helposti myös rasituksessa ja kylmällä ilmalla. Astmakohtauksessa keuhkoputkien limakalvojen pienet lihakset supistuvat ja ilmatiet kapenevat. Astmaa sairastavalla keuhkoputkien limakalvot tulehtuvat, ja taudin oireisiin kuuluu yskän ohella limaneritystä, hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa. Astma voi puhjeta missä iässä tahansa, ja sille altistavat myös perinnölliset tekijät. Tauti on yleisempi allergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla.

Astman kaltaista oireilua esiintyy myös ilman varsinaista astmaa.

Lasten hengitystiet ovat suhteessa pienemmät kuin aikuisilla. Herkät ja ahtaat hengitystiet altistavat yskälle, ja myös astman kaltainen oireilu on tällöin yleisempää ilman varsinaista astmaa. Myös yksilöiden välillä on eroja niin hengitysteissä kuin yskän yleisyydessä. Toisinaan yskän aiheuttama ärsytys voi jatkua hengitysteiden limakalvoilla pitkään infektion jälkeen, ja hengitysteitä avaavaa lääkettä määrätään lapsille myös astmankaltaisiin oireisiin.

Infektioastma tarkoittaa astmankaltaisia oireita, jotka esiintyvät infektion aikaan. Tyypillisimmin infektioastmaa esiintyy syksyllä ja talvisin, ja se on yleisempää henkilöillä, joilla on allergiaa. Myös infektioastman hoitona käytetään avaavaa lääkettä.

Nainen ja lapsi katsovat ikkunasta ulos.
Kurkunpäätulehduksen aiheuttamaa yskää helpottavat pystyasento ja raikas ilma.

Kurkunpäätulehdus alkaa usein yöllä

Kurkunpäätulehdus eli laryngiitti on öisen yskän aiheuttaja, jota esiintyy useimmin ½–3-vuotiailla lapsilla. Kurkunpäätulehduksen oireet voivat kehittyä muutamassa tunnissa erityisesti ilta- ja yöaikaan, tai yskä voi pahentua parin päivän kuluessa. Kurkunpäätulehduksen tunnistaa kuivasta ja kumeasta yskästä, jota kuvaillaan haukkuvaksi. Kurkunpäätulehduksen aiheuttamaan yskään liittyy hengitysvaikeuksia ja nopeutunutta hengitystä sekä vinkuvaa, rohisevaa tai pihisevää hengitystä.

Kurkunpäätulehduksen tunnistaa haukkuvasta yskästä.

Kurkunpäätulehduksen aiheuttajana on tavallisesti parainfluenssavirus, joka ärsyttää ja turvottaa kurkunpäätä. Oireita voi rauhoittaa ottamalla lapsen syliin istuma-asentoon ja kantamalla hänet avoimen ikkunan ääreen tai ulos, esimerkiksi parvekkeelle. Viileä ja raitis ulkoilma rauhoittaa kurkkua ja laskee turvotusta. Jos kurkunpäätulehdus on jo havaittu, voi viileää ja kosteaa ilmaa hengittää myös ennen nukkumaanmenoa yöunien rauhoittamiseksi. Kurkunpäätulehduksia esiintyy etenkin loppusyksystä ja talvella, jolloin myös raikasta ilmaa on onneksi tarjolla ensiavuksi.

Jos lapsen oireisiin liittyy hengitysvaikeuksia, jotka lisääntyvät hoidosta huolimatta, tulee ottaa yhteyttä päivystykseen.

Hinkuyskä voi vaivata rokotuksesta huolimatta

Hinkuyskä muistuttaa aluksi tavallista flunssaa vilustumisoireineen. Vähitellen yskä pahenee ja muuttuu puuskittaiseksi. Hinkuyskälle tyypillisiä ovat syvältä nousevat yskänpuuskat, jotka ovat nopeita ja seuraavat toisiaan. Töksähtäviä yskänpuuskia voi olla jopa 5–15 peräkkäin. Hinkuyskään voi liittyä rokottamattomilla lapsilla hengitysvaikutuksia ja imeväisillä myös hengityskatkoksia. Voimakkaat yskänpuuskat aiheuttavat tilapäisen hapenpuutteen, jonka vuoksi kasvot voivat sinertää lievästi. Yskimisen jälkeen lapsi hengittää syvään.

Hinkuyskän taustalla on bakteerin aiheuttama keuhkoputkentulehdus. Vauvoille annetaan hinkuyskää vastaan rokote neuvolakäynnillä 3, 5 ja 12 kuukauden iässä. Tehosterokotteet annetaan 4 ja 14–15 vuoden iässä sekä armeijassa tai 25-vuotiaana. Rokotteen teho ei ole täydellinen, ja hinkuyskän lievää muotoa esiintyy erityisesti kouluikäisillä. Oireisiin kuuluvat tällöin kuiva tai limainen yskä erityisesti yöaikaan; hengitysvaikeuksia tai vinkumista puolestaan ei rokotetuilla henkilöillä esiinny.

Jos lapsen yskään liittyy hengitysvaikeuksia, ota välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon.

lapsi juo lämmintä juomaa viltti harteilla
Lämmin neste auttaa ohentamaan ja irrottamaan limaa.

Muita tavallisia syitä lapsen yskään

Lapsen yskän aiheuttajana voi olla myös moni muu tulehduksellinen syy tai allergia. Taustalla voi olla esimerkiksi korvatulehdus, joka on etenkin pienillä lapsilla yleinen flunssan jälkitauti. Kouluikäisillä tyypillinen on poskiontelotulehdus, jonka yhtenä oireena esiintyy limaista yskää. Muita tulehduksellisia syitä ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume tai nielutulehdus. Myös mykoplasma aiheuttaa yskää. Pitkittyneen yskän aiheuttajana voi olla ruokatorven takaisinvirtausongelma, refluksi, joka laukaisee yskärefleksin ja voi muistuttaa astmaa.

Äkillisesti leikkien tai ruokailun lomassa alkanut yskä voi viitata myös siihen, että lapsen hengitysteihin on päätynyt vierasesine tai ruoanpala. Tällöin on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Näin helpotat lapsen öistä yskää

Lapsen öistä yskää voi helpottaa kotikonstein. Näillä keinoilla pyritään ohentamaan ja irrottamaan limaa ja rauhoittamaan ärsytystä sekä mahdollista turvotusta. Jos lasta vaivaa öinen yskä, kokeile seuraavia vinkkejä:

  • Korota lapsen sängynpäätyä.
  • Valuta tai suihkuta sieraimiin suolaliuosta.
  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, ja tarjoa neste tilanteen mukaan lämpimänä.
  • Puhdista lapsen sieraimia räästä esimerkiksi NenäFriidan avulla.
  • Anna lapsen hengittää kosteaa ilmaa: voit esimerkiksi hankkia lapsen huoneeseen ilmankostuttimen tai kylvettää lapsen suihkussa tai kylpyammeessa niin, että pidät oven kiinni. Näin kosteus pysyy kylpyhuoneessa.
  • Anna lapsen hengittää viileää ilmaa tuuletusikkunan ääressä tai parvekkeella. Viileää ilmaa voi hengittää myös jääkaapin tai pakastimen ovella.
  • Anna lapselle ½-2 teelusikallista hunajaa (CE terveydenhuollon tuote) puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Huomioithan, että hunajaa saa antaa vain yli 1-vuotiaille sen sisältämän, harvinaisen botulismiriskin vuoksi.

Lääkäriin tulee olla yhteydessä, jos lapsen yleiskunto huononee tai lapsella ilmenee taudin pitkittyessä selviä lisäoireita. Myös, jos rasituksen sietokyky on huono tai oireisiin liittyy hengenahdistusta tai pitkittynyttä kuumetta, on syytä tarkastaa tilanne terveydenhuollossa.

Hunaja rauhoittaa lapsen öistä yskää

Tutkimusten perusteella hunaja (CE terveydenhuollon tuote) lievittää lapsen akuutin yskän oireita. Käypä hoito -suositus mainitsee hunajan hoitokeinona yli 1-vuotiaiden lasten yskään, ja se on todettu tehokkaammaksi kuin tavanomaiset yskänlääkkeet. Hunajalla on antimikrobisia ominaisuuksia, ja sen sisältämät ainesosat rauhoittavat ärtyneitä limakalvoja. Tulosten perusteella hunajan nauttiminen vähentää myös lasten yöllisiä yskäoireita, jolloin uni on levollisempaa.

Hunajaa suositellaan nautittavaksi ½-2 teelusikallista ennen nukkumaanmenoa. Lapsi voi imeskellä hunajan lusikasta, tai sen voi sekoittaa nesteeseen. Hampaat tulee pestä hunajan nauttimisen jälkeen. Hyvä vaihtoehto perinteiselle hunajalle on Apteq Mielikki Yskähunaja (CE terveydenhuollon tuote), joka sisältää puhdistettua ja tutkittua lääkelaadullista hunajaa sekä limakalvoja hoitavaa glyserolia.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Lähteet:
Terveyskirjasto 1, 2 ja 3
hengitys.fi
Käypä hoito

Jaa tämä artikkeli: