Biotiini on välttämätön vitamiini, joka vahvistaa hiuksia

Biotiini eli B7-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, joka auttaa elimistöä käsittelemään ravinnon hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n mukaan biotiini vaikuttaa positiivisesti energiantuotantoaineenvaihduntaan ja normaaliin ruoka-aineiden aineenvaihduntaan sekä hermoston normaaliin toimintaan.

Biotiinilla on myös positiivinen vaikutus hiusten, kynsien ja limakalvojen hyvinvointiin. Vastaavasti biotiinin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa muun muassa hiustenlähtöä ja kynsien halkeilua ja iho-oireita.

Biotiini ylläpitää hiusten ja limakalvojen terveyttä.

Biotiini on vesiliukoinen ja turvallinen vitamiini, eikä se varastoidu elimistöön: ylimääräinen biotiini poistuu elimistöstä virtsan mukana. Biotiinia saa ruoasta, ja suoliston terve bakteerikanta pystyy tuottamaan biotiinia myös itse. Lisäravinteena biotiini on edullinen ja helposti saatava.

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Biotiini edistää hiusten hyvinvointia

Hiusten kasvu ja biotiini liittyvät toisiinsa. Hiustenlähdön syynä voi olla esimerkiksi ikääntyminen, stressi tai hormonaalinen muutos kuten imettäminen, vaihdevuodet tai hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen. Biotiini voi auttaa hiustenlähtöön, jos sen taustalla on biotiinin liian vähäinen saanti. Perinnöllistä hiustenlähtöä biotiini ei pysäytä. Tällöinkin se voi vahvistaa olemassa olevien hiusten hyvinvointia ja auttaa niitä kasvamaan pitkiksi, terveiksi ja tuuheiksi. Vahvat hiukset ovat monelle osa identiteettiä, joten niiden hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Biotiini edistää aineenvaihduntaa hiusjuurissa ja aktivoi keratiinien tuotantoa.

Ikääntymisen myötä päänahan verenkierto heikkenee. Ikääntymisen ohella erilaiset ulkoiset tekijät voivat heikentää veren ja hapen kulkeutumista hiustuppeen, jolloin myös vitamiinien ja ravinteiden saanti vaikeutuu. Biotiini edistää proteiinien aineenvaihduntaa hiusjuurissa ja ylläpitää hiusten terveyttä.

Kauraleipää viipaloituna
Biotiinia on viljatuotteista erityisesti kaurassa.

Mitkä ruoat ovat biotiinin lähteitä?

Suomessa päivittäisen saannin vertailuarvo biotiinille on 50 mikrogrammaa vuorokaudessa. Koska kyseessä on vesiliukoinen turvallinen vitamiini, päiväsaannin ylärajaa ei ole asetettu. Hiusten ja kynsien hyvinvointi saavutetaan turvallisesti vahvoilla 2 500–5 000 mikrogramman päivittäisannoksilla.

Yksi tärkeä turvallisuusseikka vahvan biotiinivalmisteen tapauksessa on: muista pitää vähintään vuorokauden tauko valmisteen käytössä ennen laboratoriokokeisiin menemistä, sillä vahva biotiini valmiste saattaa vääristää joitakin laboratoriotuloksia.

Biotiinia saa useista tavanomaisista ruoista. Esimerkkejä biotiinin lähteistä ovat:

 • hiiva
 • sisäelimet kuten maksa ja munuaiset
 • soijajauho
 • viljatuotteet, erityisesti kaura
 • kananmunan keltuainen
 • tummanvihreät kasvikset
 • pavut ja siemenet
 • pähkinät, maapähkinä
 • kukkakaali
 • sienet

Biotiini imeytyy hyvin. Kananmunien kohdalla on huomioitava, että vaikka biotiinia saa keltuaisesta, voi raaka valkuainen estää biotiinin imeytymistä sen sisältämän avidiinin vuoksi. Kypsentämisen myötä avidiini muuttaa muotoaan, jolloin se ei häiritse biotiinin imeytymistä. Raakoja kananmunia ei siis kannata nauttia runsaasti, mikäli haluaa biotiinin hyödyt käyttöönsä.

Biotiinin saanti ruoasta voi heikentyä myös, jos henkilöllä on suolistosairaus kuten Crohnin tauti, imeytymishäiriö tai bakteerikannan häiriötila. Lisäksi jotkin lääkkeet vaikeuttavat biotiinin imeytymistä.

Leivän päällä kananmunaviipaleita
Biotiinia saa keltuaisesta, mutta raaka valkuainen voi estää sen imeytymisen.

Milloin biotiinia erityisesti tarvitaan?

Biotiini tukee elimistön aineenvaihduntaa, ja sitä tarvitaan esimerkiksi välttämättömien rasvahappojen (EPA) synteesiin. Biotiini tukee rasvojen ja hiilihydraattien sekä aminohappojen ja proteiinien aineenvaihduntaa. Biotiini auttaa kehoa valmistamaan ruoan ravinteista glukoosia, jota elimistö käyttää polttoaineenaan.

Biotiinin saanti on erityisen tärkeää tietyille ihmisryhmille:

 • raskaana olevat ja imettävät
 • yli 60-vuotiaat
 • tupakoivat
 • yksipuolista ruokaa syövät
 • runsaasti raakoja kananmunia syövät
 • suolistosairautta sairastavat
 • paljon ja säännöllisesti urheilevat
Nainen työskentelee tietokoneella taapero sylissään
Biotiinia tarvitaan enemmän raskauden ja imetyksen aikana.

Apteqin Biotiini Extra on kehitetty Suomessa

Hiusten ja kynsien hyvinvointia tukevat biotiinin ohella useat eri vitamiinit ja aminohapot. Suomalaisen itsehoitotuotebrändi Apteqin Biotiini Extra on Suomessa kehitetty ravintolisävalmiste, joka on kehitetty erityisesti hiusten, kynsien ja ihon elinvoimaisuuden lisäämiseksi.

Biotiini Extra -kapselit sisältävät runsaasti hiusten, kynsien ja ihon muodostumiselle ja uusiutumiselle tärkeää biotiinia. Biotiinin ohella valmisteessa on sinkkiä, joka ylläpitää hiusten, kynsien ja ihon terveyttä. Keratiinintuotannon edistämiseksi valmisteessa on kerateenisynteesiä aktivoivaa L-metioniinia ja keratiinin ainesosaksi tarvittavan kysteiinin tuotantoa edistävää B6-vitamiinia.

Lisäksi Biotiini Extra sisältää pantoteenihappoa solujen luonnollisen uudistumisprosessin tueksi ja bambu-uutetta, josta elimistö saa luonnollisessa muodossa piitä muun muassa kollageenin muodostamiseksi. Kokonaisuus on ainutlaatuinen yhdistelmä vitamiineja, aminohappoja ja kasvisuutteita ulkonäkösi tueksi.


Apteq Nail Extra

Nopea apu vaurioituneille kynsille.

Jaa tämä artikkeli: