Flunssan oireet – Mistä tunnistat, että flunssa on iskemässä?

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Aikuinen sairastaa vuodessa keskimäärin 1–5 flunssaa, ja lapset jopa 5–10. Orastava flunssa tuntuu tukkoisena ja vuotavana nenänä sekä kurkkukipuna, joita seuraa parin päivän kuluessa kuiva yskä. Nuha ja nielun ärsytys ovatkin ensimmäiset vihjeet alkavasta flunssasta, ja heräte pyrkiä lyhentämään flunssan kestoa. Flunssaan eli nuhakuumeeseen voi lisäksi liittyä liuta muita oireita, joiden vahvuus vaihtelee henkilön ja flunssan aiheuttavan viruksen mukaan.

Nuha ja nielun ärsytys ovat ensimmäiset vihjeet alkavasta flunssasta.

Tyypillisiin flunssan oireisiin lukeutuvat seuraavat:

  • tukkoinen ja vuotava nenä
  • nielun ärsytys ja kurkkukipu
  • yskä
  • kuume, kuumeinen olo ja vilunväristykset
  • sivuontelosärky (esim. poskiontelot)
  • päänsärky
  • korvasärky
  • lihaskipu
  • aivastelu
  • väsynyt, vetämätön olo

Flunssaan liittyvä sairauden tunne kestää tavallisesti viikosta kahteen. Flunssan oireet lievittyvät vähitellen, mutta niihin liittyvä yskä muuttuu alun kuivasta limaisemmaksi ja voi jatkua vielä muiden oireiden jo kadottua.

Pienten lasten ja vauvojen kohdalla flunssan oireisiin voi liittyä ruokahaluttomuutta ja syöttämisongelmia, rauhattomuutta ja huonotuulisuutta sekä turvonneet rauhaset ja kuume.

Nainen pitää kättä kurkulla
Ärtynyt ja kipeä kurkku on ensimmäisiä flunssan oireita.

Missä vaiheessa oireet ilmestyvät?

Flunssan itämisaika on puolesta vuorokaudesta kolmeen vuorokautta. Ensimmäiset oireet ilmestyvät 1–2 päivän kuluessa virustartunnasta. Virustartunta laukaisee kehossa immuunireaktion, joka aiheuttaa flunssalle tyypilliset oireet. Flunssan tartuttavuus on suurinta 2–4 ensimmäisen sairauspäivän ajan, ja tartuntaa voi levittää jo ennen ensimmäisten oireiden ilmestymistä.

Mikä flunssan aiheuttaa?

Flunssan yleisin aiheuttaja on rino- eli nuhavirus, josta esiintyy lukuisia alatyyppejä. Kaikkiaan flunssaa aiheuttavia viruksia on satoja, mikä selittää sen, että sama henkilö voi saada useita flunssatartuntoja peräkkäin. Vastustuskyky yhtä virusta kohtaan ei suojaa muilta viruksilta, joihin kuuluu rinovirusten lisäksi muun muassa korona- adeno- ja RS-viruksia. On myös mahdollista, että kehossa jyllää useita viruksia tai virus- ja bakteeritartunta. RS eli respiratory syncytial -virus kiusaa tyypillisesti pieniä potilaita ja voi aiheuttaa flunssan lisäksi keuhkoputkentulehdusta.

Flunssa tarttuu pisara- tai kosketustartuntana.

Flunssa tarttuu pisaratartuntana ilmateitse esimerkiksi aivastelun, niistämisen ja yskimisen seurauksena. Lisäksi flunssa voi tarttua kosketustartuntana esimerkiksi ruoista ja esineistä, joita flunssaa sairastava on koskenut. Flunssan syynä ei siis ole kylmä tai sateinen sää: pelkkä kylmettyminen ei saa flunssaa aikaan, vaan sen aiheuttaa aina virus.

Suomessa sään kylmeneminen ja ihmisten pakkautuminen kouluihin ja työpaikoille osuvat syksyllä samaan aikaan, mikä synnyttää mielikuvan syy-seuraussuhteesta. Taustalla on todennäköisemmin kuitenkin se, että tartunnat leviävät työpaikoilla ja oppilaitoksissa helpommin kuin esimerkiksi lomakaudella.

Mies niistää nenäliinaan
Flunssan tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi nenäeritteen kautta.

Miten flunssan voi ehkäistä?

Paras keino ehkäistä flunssaa on hyvä käsihygienia. Käsien huolellinen peseminen auttaa sekä tartunnan saanutta että sitä välttelevää henkilöä. Erityisesti flunssakaudella on syytä pestä kädet huolellisesti. Myös käsihuuhteita voi käyttää, ja kättelyä pyrkiä välttämään.

Flunssan aiheuttajavirusta esiintyy erityisesti nenä limakalvoilla ja nenäeritteessä. Jos flunssa on jo puhjennut nuhaksi, kannattaa kädet pestä aina niistämisen jälkeen, jotta välttää aiheuttajaviruksen leviämisen nenäeritteestä käsien kautta ruokiin, esineisiin ja muiden käsiin. Yskä ja aivastukset kannattaa suunnata hihaan tai nenäliinaan.

Hyvä yleiskunto ja ravitsemus pitävät osaltaan huolta vastustuskyvystä. Flunssakaudella tartuntaa on kuitenkin vaikea välttää etenkään perhepiirissä. Osittain tämä johtuu siitä, että sairastunut voi levittää flunssatartuntaa jo ennen oireiden ilmaantumista.

Lyhennä flunssan kestoa – kokeile sinkkiasetaattia!

Tutkimuksen mukaan flunssan kestoa voi lyhentää nauttimalla kuuriluontoisesti sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja (CE terveydenhuollon tuote). Tutkimuksissa tehokkaaksi todettu annostus on 80 milligrammaa sinkkiä vuorokaudessa. Tällä annostuksella sinkkiasetaattia on tieteellisesti vahvin näyttö flunssan oireiden lievittämisestä ja flunssan keston lyhentämisestä keskimäärin 7 päivästä neljään.

Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa tutkitusti.

Olennaista on nauttia sinkkiasetaatti imeskelytabletteina ja ilman sitruunahappoa, jota jotkin valmisteet sisältävät ja joka estää sinkin vaikutuksen. Muista myös tarkistaa, että käyttämäsi kuuri on CE terveydenhuollon tuote eikä ravintolisä. Kun tabletit imeskellään hitaasti, niiden vaikuttava aine vapautuu suussa, kurkussa ja nielussa. Selkein näyttö valmisteiden hyödystä on, kun kuuri aloitetaan heti flunssaoireiden alkamisen jälkeen.

Lue myös: Sinkki ja C-vitamiini auttavat flunssaan – asiantuntijat kertovat, missä muodossa ne kannattaa ottaa.

Miten flunssa ja influenssa eroavat?

Flunssan ja influenssan oireet ovat pitkälti samankaltaiset. On myös hyvä muistaa, että oireiden vahvuuteen vaikuttaa henkilön vastustuskyky ja yleiskunto sekä taudinaiheuttajavirus. Pääsääntöisesti influenssan oireet ovat rajummat ja sen aiheuttama kuume korkeampi.

  1. Flunssaa esiintyy ympäri vuoden; influenssaa puolestaan esiintyy kausittain, tyypillisesti joulukuusta maaliskuuhun.
  2. Influenssa alkaa usein oireiltaan rajumpana ja nopeammin kuin flunssa.
  3. Influenssan oireisiin kuuluu kurkkukivun ja nenän tukkoisuuden ohella useammin lihassärky, päänsärky ja korkea kuume sekä huonovointisuus.
  4. Jälkitaudit ovat yleisempiä influenssassa.

Influenssaa ja sen jälkitauteja voi ehkäistä ottamalla vuosittaisen influenssarokotteen. Rokote ei suojaa influenssalta täysin, vaikka se räätälöidään suojaamaan kunkin influenssakauden todennäköisimmiltä viruskannoilta.

Nainen katsoo kuumemittaria maatessaan sängyssä
Flunssan hoitoon tepsivät parhaiten lepo ja tulehduskipulääke tai parasetamoli lihaskipuun ja kuumeeseen.

Milloin flunssan takia kannattaa mennä lääkäriin?

Flunssan hoitoon tepsivät parhaiten lepo ja tulehduskipulääke tai parasetamoli lihaskipuun ja kuumeeseen. Kannattaa myös huolehtia nesteytyksestä juomalla riittävästi. Antibiootit eivät virusperäiseen flunssaan auta, ja yskänlääkkeidenkin teho on laihanlainen. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä seuraavissa tilanteissa:

  • Jos muiden flunssaoireiden taittuessa uutena oireena tulee korkea kuume tai voimakas uupumus.
  • Jos hengittäminen käy raskaaksi.
  • Jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume.
  • Jos yskä kestää yli kolme viikkoa häiritsevänä.
  • Jos tauti on selvästi parantunut ja uusii viikon parin kuluessa.

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Jaa tämä artikkeli: