Uuvuttaako? Tarkista C-vitamiinin saantisi

Moni meistä tietää, että C-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä. Tämä on totta, mutta C-vitamiinilla on myös muita tärkeitä tehtäviä elimistössä.

Jos vaivana on väsymys ja uupumus, kannattaa varmistaa, että elimistö saa tarpeeksi C-vitamiinia. Esimerkiksi virkeyteen ja elinvoimaisuuteen C-vitamiinilla on tutkitusti vaikutusta.

Luonnollisesti pelkkä C-vitamiini ei yksistään riitä, vaan tärkeää on huolehtia myös sopivasta monipuolisen ravinnon, kohtuullisen fyysisen rasituksen, henkisen kuormittumisen ja levon tasapainosta.

Apteq C+D+Sinkki

Tehoyhdistelmä
vastustuskykysi vahvistamiseksi.

C-vitamiinitasolla yhteys huomiokykyyn

Vastikään julkaistu tieteellinen tutkimus on vahvistanut, että C-vitamiinilla on elinvoimaisuutta lisääviä ominaisuuksia.

Tutkimus tehtiin 214 terveellä nuorella aikuisella. Siinä tutkittiin, onko C-vitamiinitasolla vaikutusta

 • väsymykseen
 • huomiokykyyn
 • työhön sitoutumiseen
 • itsehillinnän resursseihin

Lisäksi mitattiin mielialaa esimerkiksi stressin, masennuksen ja ahdistuksen suhteen.

Poikkileikkaustutkimuksessa tutkittiin osallistujien veren C-vitamiinitasoa ja huomattiin, että korkeammalla veren C-vitamiinitasolla oli positiivinen yhteys huomiokykyyn.

C-vitamiinitason nousu lisää keskittymiskykyä

Seuraavaksi tutkittiin C-vitamiinilisän vaikutusta samoihin muuttujiin niillä osallistujilla, joilla veren C-vitamiinitaso oli alhainen. Henkilöille annettiin joko 1000 mg C-vitamiinia tai lumelääkettä.

Kuukauden kuluttua huomattiin, että C-vitamiinilisä lisäsi tehokkaasti huomiokykyä ja keskittymiskykyä. Se myös jonkin verran lisäsi kokonaisvaltaista työhön sitoutumista ja vähensi väsymystä. Lisäksi C-vitamiinilisä paransi suorituskykyä kognitiivisissa tehtävissä, jotka vaativat jatkuvaa huomiota.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiinilla on vaikutusta väsymykseen ja mielialaan. C-vitamiinille onkin hyväksytty terveysväitteet:

 • vähentää väsymystä ja uupumusta
 • edistää normaalia psykologista toimintaa
 • edistää hermoston normaalia toimintaa

C-vitamiinin vaikutusta elinvoimaisuuteen selvitelleessä tutkimuksessa arvioitiin, että vaikutus voi liittyä C-vitamiinin merkityksestä aivojen välittäjäaineisiin ja hormoneihin.

Nainen tekee keskittyneesti työtä tietokoneella.
Kun C-vitamiinitasot ovat kohdillaan, on suorituskyky kognitiivisissa tehtävissä parempi.

C-vitamiini vaikuttaa myös lihasten toimintaan

C-vitamiinilla on osansa myös elimistön energia-aineenvaihdunnassa, sillä se edistää normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa. Tämä liittyy pääasiassa karnitiinin toimintaan elimistössämme.

Karnitiini on välttämätön kofaktori (tekijä, jonka vaikuttaakseen pitää toimia yhdessä toisen tekijän kanssa) pitkäketjuisten rasvahappojen kuljettamisessa mitokondrioihin. Sillä on siis tärkeä rooli energiantuotannossa.

C-vitamiini on puolestaan välttämätöntä karnitiinin biosynteesissä eli valmistumisessa kehossamme. Näin C-vitamiini on tärkeä alkutekijä elimistömme energia-aineenvaihdunnalle.

Miten C-vitamiini vaikuttaa?

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. Sille on hyväksy useita terveysväittämiä eli luotettavilla tutkimuksilla vahvistettuja vaikutuksia ihmisen elimistössä.

Artikkelissa edellä mainittujen hyötyjen lisäksi se myös:

 • antioksidanttina suojaa elimistöä hapettumiselta
 • lisää raudan imeytymistä
 • vahvistaa immuunipuolustusta raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen
 • edistää normaalia kollageenin muodostumista, mistä hyötyvät iho, hampaat, ikenet, verisuonet, luusto ja rustot

Kollageenin muodostumiseen liittyvät myös C-vitamiinin riittämättömään saantiin liittyvät oireet. Nykyisin Suomessa ei enää esiinny keripukkia, mutta siinä oireina ovat olleet muun muassa hampaiden irtoaminen ja luukipu.

Mies opiskelee ja keskittyy kirjan lukemiseen.
C-vitamiini edistää myös keskittymiskykyä nuorilla aikuisilla, mikä on merkittävä tieto opiskelijoille.

Kuinka paljon C-vitamiinia tarvitaan?

Koska C-vitamiini on vesiliukoinen, se ei kerry elimistöön – toisin kuin rasvaliukoiset vitamiinit. Toisaalta tämä merkitsee samalla sitä, että C-vitamiinia on tärkeää saada säännöllisesti, mieluiten päivittäin.

Virallinen päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus on teini-ikäisille ja aikuisille 75 mg vuorokaudessa. Raskaana oleville suositus on 85 mg ja imettäville 100 mg vuorokaudessa.

C-vitamiinin turvallisen saannin päivittäisen annoksen ylärajaksi on nykyisellään määritelty 1000 mg vuorokaudessa. Yliannostus ei tällä annoksella vielä uhkaa, mutta mahdollisen C-vitamiinin puutoksen annoksella saa korjattua, kuten edellä esitelty tutkimus osoittaa.

Ravinnosta C-vitamiinia saa parhaiten erilaisista hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Erityisen hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi ruusunmarja, paprika, tyrni, mustaherukka ja sitrushedelmät.

Lähteet:
European Journal of Nutrition
The Journal of Nutrition

Apteq C + Sinkki

Vastustuskyvyn ja yleiskunnon ylläpitoon. Appelsiinin ja mustaherukan makuisena.

Jaa tämä artikkeli: